(20.50 hodin)
(pokračuje David)

Chtěl vzbudit dojem, že vyšetřovací komise má být vytvořena téměř proti jeho vůli a při jeho největším přemáhání, a přitom to bylo jeho jasným cílem.

Další viditelnou věcí, která měla posunout virtuální realitu kupředu, bylo ono doprovodné usnesení o nespokojenosti s ministrem. To všechno se dá při takovém politickém talentu vytěžit z takového prokazatelného "nicu". Vždyť v této době bylo velmi dobře známo, že podnět byl opravdu předán policii, že ho vyšetřuje Správa pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality. Realita se poslanci Langerovi nehodila, a tak ji jednoduše popřel. Ministr vnitra, byť jen stínový, by měl vědět, že žádný ministr nemůže do konání policie zasahovat. Můžeme se těšit, že až on bude skutečným ministrem, do činnosti policie zřejmě zasahovat bude.

Co viditelného by se mohlo stát? Jak je možné, že lékař a magistr práv neví, že za činnost jakéhokoliv oddělení nemocnice odpovídá její ředitel, náměstek pro léčebnou péči, primář či přednosta oddělení nebo kliniky? Je absurdní, že pan doktor a magistr práv se nám snaží namluvit, že ředitel nemocnice učinil dost tím, že věc oznámil policii a zřizovateli.

V době tohoto projednávání již uplynulo šest měsíců a jeden týden od oznámení ministrovi a šest měsíců a tři týdny od podání podnětu policii. Co udělal ředitel pro zlepšení dokumentace v jím řízené nemocnici? Víme, že vyhodil nebo jinak potrestal několik pracovníků nemocnice, jak již soudy rozhodly, v rozporu se zákoníkem práce, a to za poukazování na nedostatky v práci jeho oblíbence. Po celou dobu pak rozdmýchával konflikty v nemocnici, ačkoliv jsem mu dal za úkol, aby spory urovnal a uvedl své personální rozhodování do souladu se zákonem.

Jestli se někdo nestydí takto překrucovat známou realitu a tvrdit věci, které jsou s realitou v příkrém rozporu, je asi opravdu velký politický talent. To je poklona! Má to ale háček. Takové věci se dají vykládat jen lidem, kteří od přírody nebo ze zvyku nemyslí. Ředitele jsem odvolal bezprostředně kvůli nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu, ale také kvůli uzavření smlouvy s dodavatelem na finančně nezajištěný projekt v rozsahu stovek milionů a kvůli dlouhodobé neschopnosti nerozdmýchávat spory v nemocnici. Samozřejmě jsem ho neodvolal proto, že hrdinně poukazoval na vlastní nedostatky.

Pan poslanec Langer tvrdil, že jsem ředitele odvolal, abych odstranil člověka, který poukazoval na nedostatky. Tehdy jsem mu odpověděl: "Mně se zdá maximálně směšné, jestliže někdo tvrdí, že byl někdo odvolán za to, že poukazoval na chyby, ale on poukazoval na chyby na svém vlastním pracovišti, čili on měl zjednat nápravu." Naopak jsem byl kritizován za to, že jsem ho už dávno neodvolal, za to, že takové chyby na jeho pracovišti nejsou tolerovány.

V této době bylo už naprosto jasně známo, že taková podezření jsou zcela na vodě, a přesto se podařilo vytvořit komisi na jejich zkoumání, a to jen proto, aby se jeden ministr mohl dostat do novin v negativní souvislosti a aby mohl být veřejně napaden jiný ministr, Grulich, pro údajný nedostatek viditelné činnosti, a aby mohla být zpochybněna vláda. Pan ministr Grulich samozřejmě napadení svého stínového oponenta odmítl a řekl, že si ověřil, že věc se vyšetřuje, a on do toho zasahovat nemůže. Předvolal si v této věci policejního prezidenta a já si myslím, že je to poměrně dost. Řekl tehdy doslova "bylo by to maření vyšetřování".

Tato invaze překroucených tvrzení a vytváření tzv. vážných podezření z úplných chimér má ovšem jeden nedostatek. Výsledky zkoumání neexistujícího je jednou nutno předložit, a protože je zpráva opravdu otřesná, vůbec se nedivím úporné snaze předkladatelů do poslední chvíle ji tajit a pak ji předložit anonymně a vyloučit možnost se k ní veřejně vyjádřit. Tato snaha ovšem selhala a předkladatelé se musí zodpovídat. To, že se případem zabývá policie pod supervizí policejního prezidenta, to, že nikdo nedoložil jediný případ reálného podezření z poškození zdraví, každý kdo chtěl, se už mohl dozvědět.

Tvrzení, že jsem s bývalým ředitelem Luxem nehovořil ani minutu, je prokazatelně nepravdivé, a pan místopředseda Langer to musel vědět, pokud se alespoň trochu zajímal o realitu. Z dostupných dokumentů vyplývá, že s ředitelem Luxem jsem jednal 26. listopadu, kdy mi osobně prokazatelně předal své elaboráty, 19. ledna, kdy jsem mu prokazatelně osobně předal závěry ústřední znalecké komise. Kromě toho na ministerstvu v jiném termínu jednal s první náměstkyní a na další pozvání se nedostavil.

Pracoval jsem 19 let na více než celý úvazek jako lékař a vědecký pracovník. Jestliže někdo ve vědě nebo v lékařské praxi překrucuje fakta a podvrhuje výsledky, nebo uvádí nepravdivé skutečnosti, nebo se pokouší tvrdit věci, pro které neexistují důkazy, a proviní se tak proti etice povolání, je lékařskou nebo vědeckou komunitou zavržen, protože je odhalen.

Jestliže někdo v politice překrucuje fakta, podvrhuje nepravdivé údaje, tvrdí to, co nemůže dokázat, a činí tak dlouho, může to dotáhnout velmi vysoko, jak vidíme na celé řadě příkladů. Politická a ekonomická moc zajišťuje, že tito lidé bývají jen zřídkakdy usvědčeni. Politika nemá jiná pravidla než právo silnějšího a silnější si etické normy vnutit nedají. Říká se sice, že lež má krátké nohy, ale tyto lži se dokázaly belhat už dva a půl roku. Tady se ovšem pokoušeli takzvaní politici zasahovat do lékařské vědy. Z lékařského hlediska je věc dokonale jasná a naprosté selhání komisních vyšetřovatelů nelze zakrýt.

Nakolik se to podaří utajit před veřejností, to je otázka. Někteří novináři se už nechali lživou zprávou a léta trvajícím kolováním bludů vyprovokovat k předčasným závěrům a nebudou umět přiznat, že naletěli. To je jistě politický kapitál. Proto musela být zpráva tajena a proto je snaha zabránit proniknutí informací o tom, že zpráva komise je v jasném rozporu se zjištěnými fakty. Proto budu trvat na tom, aby komise musela vydat těm, kteří vypovídali u komise, jejich výpovědi, tak jak to musí například udělat policie.

Předseda vyšetřovací komise chtěl celou věc nechat vyústit do ztracena, proto nechal tajit zprávu a pro jistotu ji ani nepodepsal, a z uměle vytvořených pochybností, z nichž se neprokázalo nic, se nedá vytlouci žádný politický kapitál. Jen pochybné pochybnosti zopakovat pro naivní pracovníky médií, a rychle pryč, a zamést pod koberec.

Tady byla zkreslována fakta, uváděny nepravdy, byli osočováni lékaři, ministři, byla vznášena křivá obvinění provázející celou tuto nafouknutou kauzu.

V 16.30 hodin 1. června na 13. schůzi poslanec Janeček užil obratu, že se dlouhodobě spekuluje. Já jsem mu to 1. 6. 1999 připomněl. Řekl jsem tehdy doslova: "Vím podstatně více než pan poslanec Janeček, proto vím, že se jedná opravdu o dlouhodobé spekulace, které někdo živí z důvodů, které jsou zřejmé. Jedná se o to, a je to myslím obecně známé, že ve fakultní nemocnici v Ostravě existuje dlouhodobý personální spor. Šlo o konflikt ředitele s lékařem." V sále zazněl smích, když jsem řekl, že jsem se dozvěděl od novinářů, že ředitel byl odvolán. On sice pan doktor Lux odmítl odvolání bezprostředně osobně převzít, ale na rozdíl od nyní senátorky Regnerové nevycestoval do zahraničí a nepokoušel se tam vydržet až do mého odchodu z funkce, takže jsem se dozvěděl až dodatečně, že byl odvolán.

Při zřizování této vyšetřovací komise někteří poslanci tvrdili, že jim jde o to, veřejnost uklidnit, a tehdy jsem odpověděl: "Mám za to, že tu někomu jde spíše o to, nikoliv veřejnost uklidnit, jak někdo tvrdí, ale veřejnost zneklidnit a v této atmosféře zneklidnění poukázat na své domnělé zásluhy, že upozorňují na určité nepravosti. Toto pokládám za naprosto odsouzeníhodné." Dále jsem tehdy řekl: "Dnes jsem se opět obrátil na odborníka z IKEM pana dr. Vítka, který mi opět potvrdil, že údaje, které se uvádějí, tzv. dlouhodobé spekulace, nemají žádný reálný podklad. Není důvod spekulovat o tom, že by došlo k porušení zákona. Ale dovedu si představit důvod, proč někdo se snaží zviditelnit sám sebe tím, že bude vrtat do těchto událostí a podporovat dlouhodobé spekulace."

Tehdy jsem skutečně nemohl tušit, že odpovědně se tvářící starostliví uklidňovači budou tyto účelově vyrobené spekulace zkoumat přes dva roky a "uklidňovat" veřejnost opakovaným tvrzením, že jsou na stopě nepravostem. Říká se, že z jisté materie bič neupleteš. Tady se to asi podařilo.

Onoho 1. června jsem dále řekl: "Opravdu nevidím žádný důvod než zviditelnění některých lidí proto, aby se tento případ dále rozviřoval. Věci pokládám za jasné."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP