(15.30 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Jsem přesvědčen, že mnohé kroky v ekonomice, v sociální sféře, v oblasti vědy, vzdělání a výzkumu, ale také v domácí bezpečnostní politice a v politice zahraniční neodpovídají vážnosti situace a nejsou adekvátní stavu a potřebám českého státu a jeho občanů. Co považuji za zvlášť významné, je to, že způsob vládnutí neodpovídá předvolebním slibům. Neznamená onu podstatnou změnu, kterou voliči očekávali, když žádali skoncovat s korupcí, tunelováním, se zneužíváním moci a s kabinetními zákulisními metodami politického rozhodování.

Předloženou zprávu s ohledem na její v podstatě formální charakter doporučuji v návaznosti na úvodní vystoupení premiéra vzít pouze na vědomí. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. O slovo požádal místopředseda vlády Miroslav Grégr. S faktickou poznámkou vás ale předběhne váš stranický kolega Urban. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, já jsem při projevu pana předsedy Grebeníčka pochopil, proč pozornost Poslanecké sněmovny, resp. přítomnost poslanců je poměrně malá. Většinu toho, co zaznělo v jeho projevu, jsme totiž dnes již slyšeli, čili slyšeli jsme to podruhé. Většina pasáží, které přednesl pan předseda Grebeníček, zazněla z úst předsedy ODS, takže se mi zdá, že ten projev připravovali společně. Jenom nevím, kdo od koho opisoval.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vzhledem k tomu, pane poslanče, že mě nikdo nemůže vystřídat, vám řeknu, že tohle byl projev nejhrubšího sprosťáctví, které jsem v poslední době v Poslanecké sněmovně z úst člena zákonodárného sboru slyšel. (Potlesk poslance Grebeníčka.)

Prosím, slovo má pan poslanec Starec.

 

Poslanec Martin Starec: I když nesouhlasím s projevem pana kolegy Grebeníčka, musím ocenit jejich poslanecký klub, který víceméně tady sedí, jakož i kluby "smluvně opoziční". Postrádám tu ovšem zástupce čtyřkoalice. Zřejmě se vyčerpali svými projevy. Je to docela zvláštní pohrdání projednáváním v této sněmovně. Možná, že to sledují na Velehradě nebo někde jinde, ale v každém případě bych doporučoval, aby alespoň někdo z nich tady seděl.

A upřímně řečeno - zpravodajství, marně čekám na zpravodaje pana kolegu Kühnla, neboť jsem nezaslechl, že by byl osvobozen jako první řečník po předkladateli a že by neměl být zpravodajem. Možná že by stálo za to povolat ho do této lavice, aby zapisoval návrhy, které už v tuto chvíli padají. Před chvílí například zrovna jeden z nich padl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, doporučoval bych, abyste se seznámil se zákonem o jednacím řádu, ze kterého vyplývá, že poslanec, který je takto vystupující jako první, musí vyslovit souhlas s tím, aby se stal zpravodajem. Do této doby ale mohu konstatovat, že měla převahu zatím jenom vláda, a připadalo by mi trochu zvláštní, aby zpravodajem k tomuto bodu byl určen některý z členů vlády, kteří navíc také jsou členy Poslanecké sněmovny.

Kdo se dále hlásí z klubu ČSSD, aby nám něco sdělil? Vzhledem k tomu, že nikdo, dávám slovo panu ministrovi vlády Miroslavu Grégrovi.

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v prvé řadě bych chtěl upozornit pana předsedajícího, že kromě vládní funkce jsem rovněž členem poslaneckého klubu ČSSD -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ale neříkáte si o funkci zpravodaje, pane místopředsedo?

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Ne, ale vy jste říkal, jestli se ještě někdo hlásí z poslaneckého klubu ČSSD, takže já se k tomuto počtu hlásím také. (Místopředseda Langer: Je vás tu skutečně hodně ve sněmovně.)

Budu tedy stručný, protože požádám v úterý znovu o slovo, až tu bude větší auditorium, abychom si mohli vyměňovat zasvěcené názory. Teď bych chtěl pouze reflektovat některé názory, které dnes zde zazněly - bohužel někteří jejich interpreti už se tu nenacházejí, jak už bylo řečeno.

V prvé řadě bych chtěl konstatovat, že vláda sociální demokracie splnila svůj slib, že vyvede hospodářství z krize. Za tři roky naší činnosti jsou vidět skutečně hmatatelné výsledky. Růstové tendence v národním hospodářství byly podpořeny výrazným růstem produktivity práce, stoupá průmyslová i stavební výroba více než desetiprocentními kroky, růstovými kroky, daří se nám držet inflaci na dost nízké úrovni -

Pane předsedající, já bych vás poprosil, aby alespoň první řada nerušila, jinak ty ostatní si mohou povídat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ony ty lavice jsou příliš řídce obsazeny, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Já jen, abych měl koho oslovovat.

Nezaměstnanost se také zastavila a má spíše tendenci k mírnému poklesu.

Aby o těch skutečnostech nebylo pochybností, jsou tu statistické údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem v nedávných dnech, takže myslím, že výroky, které byly spíše ideologického charakteru, neopírají se o konkrétní argumentaci ani o konkrétní čísla.

Teď bych chtěl reagovat alespoň heslovitě na některé perly, které tu zazněly.

Pan poslanec Kühnl - a nebyl to jen on - tu hovořil o tom, že vývoj je dán celkovou evropskou nebo světovou konjunkturou. Když pan exministr Kühnl byl ve vládě, konjunktura nastupovala a HDP klesal. Hovoří tu jaksi o pohledu Transparency Agency. Tady bych chtěl jenom upozornit, jestli je obecněji známo, jak postupuje Transparency Agency, zejména pokud se týká korupce apod., že si dělá průzkum veřejného mínění pomocí dotazníků a dotazů, takže bych chtěl říci, že v tom působí setrvačnost veřejnosti, která vnímá desetiletý vývoj, a nikoli vývoj posledních několika let. Takže tuto konstataci bych vztáhl na daleko delší údobí, než je údobí sociálně demokratické vlády, která v tomto směru myslím učinila mnoho.

Zploštění argumentace o zahraniční politice vlády, že tam chybí kauza Český dům apod. - mohl bych se zeptat, jestli jsme speciálně kvůli panu Kühnlovi tam měli uvést třeba Let Kunovice apod. Myslím si, že by to nebylo adekvátní.

K panu předsedovi Klausovi bych chtěl říci, že už jsem mu jednou nabídl, že provedeme výčet dluhů rozložený jednak v objemu, jednak v časové řadě, jak se vyvíjel v Konsolidační bance a v jednotlivých bankách, tedy z časové řady i z hlediska velikosti, a to i z hlediska klasifikace dluhu v bankovním sektoru, a proč tedy teď někteří kostlivci vypadávají ze skříně. Já bych byl tyto věci nevytahoval, ale zřejmě jednou bude muset dojít k tomu, abychom si vyčistili názor na tyto věci.

Pokud se týká privatizace, že sociálně demokratické vládě jde o okamžitý výnos, rozdělil bych to do dvou pohledů. Jednak to je - a tím bych chtěl odpovědět i panu předsedovi Grebeníčkovi, který tady také není - tím, že je potřeba rozlišovat řekl bych otázku finančního charakteru a otázku časového úseku.

Velmi by mě potěšilo s ohledem na stav průmyslu a postupující globalizaci, kdyby mi někdo ukázal, jak vlastními silami postavit konkurenceschopný průmysl, aby se zapojil do nadnárodních trhů a úspěšně tam konkuroval. Domnívám se, že bez dostatečného kapitálu takováto restrukturalizace, modernizace, inovace výrobků, podpora trhů apod. není možná.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP