(Jednání pokračovalo ve 14.19 hodin.)
 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, zahajuji odpolední jednání Poslanecké sněmovny.

Dříve, než přikročíme k pevně zařazeným bodům, mám zde přihlášku paní poslankyně Zuzky Rujbrové, a to s procedurálním návrhem. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, dovolte, abych vám navrhla zařazení nového bodu do programu této schůze, který bych nazvala "Návrh na odvolání poslance Jana Klase z členství a z předsednictví stálé komise pro kontrolu BIS". Dovolím si jenom velmi krátké odůvodnění, proč vás o zařazení tohoto bodu žádám na této schůzi, která je i tak plná obsahově závažných bodů.

Jestliže mají zpravodajské služby plnit svoji funkci, nesmějí se denně ocitat na hlavních stránkách našich deníků. A jestliže má kontrolní orgán plnit svoje poslání, zvlášť při současných omezených legislativních pravomocích, musí mít důvěru zpravodajských služeb. Podle mého přesvědčení došlo k otřesení této důvěry a jsem připravena, bude-li tento bod zařazen, to podrobněji odůvodnit únikem informací, ke kterému ze stálé komise pro kontrolu BIS došlo.

A prosím vás předtím, než budete případně blokovat zařazení tohoto bodu, případně odmítnete můj návrh, abyste se zeptali svých klubových zástupců v této komisi, zda nemluvím pravdu, když tvrdím, že na jednání stálé komise pro kontrolu BIS nám byly sděleny informace označené jako přísně tajné a že to byl bohužel právě kolega Jan Klas, který tyto informace prokazatelně poskytl další osobě.

Pokud mé žádosti vyhovíte, navrhuji zařazení tohoto bodu za blok voleb, tedy za bod 81 stávající podoby programu.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Toto je procedurální návrh, o kterém rozhodneme bez rozpravy.

Odhlásil jsem vás, prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami a o tomto návrhu rozhodneme v následujícím hlasování.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 113 a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 101 poslankyň a poslanců hlasovalo pro návrh 32, proti 40. Návrh nebyl přijat.

 

Jako první bod odpoledního jednání jsme zařadili

 

53.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu
Protokol o výsadách a imunitách Mezinárodního úřadu pro mořské dno
/sněmovní tisk 844/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Jan Kavan.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP