(12.50 hodin)
(pokračuje Mlynář)

Třetí otázka je, jaká byla kritéria komise pro výběr svědků, které vyslechla. O kritériích toho výběru svědků není ve zprávě nic a musím říci, že dlouhý seznam svědků, který byl před komisi předvolán, z valné části jsou v něm jména lidí, kteří se podíleli na vzniku toho mnohamiliardového tunelu v IPB. Upřímně řečeno jsem byl poněkud překvapen tím, že si komise nepozvala ještě jiné svědky, ale výrazně svědky, lidi, kteří byli odpovědni za hospodaření banky.

Konečně čtvrtá otázka se týká toho, zda komise ve své práci zkoumala oznámení učiněná Českou národní bankou i samotnou ČSOB, myslím trestní oznámení na vedoucí management IPB, a zda má nějaké zprávy o tom, jak toto vyšetřování, byť samozřejmě nebylo předmětem zprávy jako takové, jak je daleko, neboť souhlasím s tím, co zde řekl pan guvernér, že rozhodování státu bylo do značné míry determinováno tím, jak postupoval management.

Konečně poslední otázka, pátá, je spíše formulační a zajímá mě stylisticky. Zaujalo mě, že na straně 16 je formulace: "K pařížskému dokumentu je nutno dále podotknout, že je pouze v anglickém jazyce, má zcela profesionálně propracovanou formu a obsah investičního záměru západního typu." Chtěl bych se zeptat, co to je "investiční záměr západního typu". Přiznám se, že na mě trochu dýchla jaksi logika uvažování let minulých a velmi mě to překvapilo.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Cyril Svoboda.

Všem zbývajícím poctivým posluchačům bych chtěl sdělit, že poté mám ještě přihlášku pana ministra financí Rusnoka, samozřejmě i řádnou přihlášku pana poslance Kalouska ve všeobecné rozpravě, ale vzhledem k tomu, že se blíží 13. hodina, dojde zřejmě k přerušení projednávání tohoto bodu. Bude vyhlášena pauza na oběd do 14 hodin a odpoledne po pevně stanovených bodech, což jsou 53, 54, 55, 62, 66 a 70, bychom pokračovali v projednávání tohoto bodu. Přesto se hlásí pan poslanec Vojtěch Filip, předseda klubu KSČM, určitě jenom s procedurální námitkou.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Jenom technickou připomínku. Požádal bych polední přestávku prodloužit o čtvrt hodiny, abychom mohli udělat krátké zasedání klubu, čili do 14.15 hodin, prostě o čtvrt hodiny déle, než je norma.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Dobře, vyhovím vašemu požadavku, pane poslanče. Berete si tedy ještě čtvrthodinovou přestávku na jednání klubu po 14. hodině.

Takže všechny poctivě poslouchající poslance a poslankyně upozorňuji, že do polední přestávky se hlasovat nebude.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já jsem se rozhodl vystoupit teprve poté, co se rozproudila debata, zejména poté, co vystoupil předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Sdělím některé pochybnosti, které tu mám, a myslím si, že je máme vzít velmi vážně na misku vah.

To, co probíhá, je debata před auditoriem, které nemůže být arbitrem. Vedeme debatu o tom, co mělo být v té zprávě, nebo nemělo být, to, co tam je správně, to, co tam je nesprávně. A kdo z nás je schopen posoudit, zda to tak skutečně bylo, nebo nebylo. Dovoláváme se autority někoho, kdo u toho jednání nebyl, kdo nebyl u té vyšetřovací komise, kdo nebyl přítomen všem úkonům, a dovoláváme se autority jakoby občanů, aby nám potvrdili, zda toto je správně, nebo správně není. A přitom slyšíme velmi varovné věty, které by nás měly vést k velké pozornosti. Slyšíme, že to bude stát občany, a to včetně starců a nemluvňat, až 18 tisíc ročně. A já potom kladu otázku, která se týká jiné smlouvy, a to je smlouva o vytvoření stabilního prostředí, protože jestli je tato teze pravdivá a jestliže za to nese odpovědnost vláda, potom já kladu otázku, jak dlouho bude platit tato smlouva o stabilním prostředí a zda toto není na pád vlády. Buďto platí, nebo neplatí.

Druhá otázka - jestliže platí teze, že má smysl usilovat o novaci transakčních dokumentů z ČSOB tak, aby byly uvedeny do souladu s právními předpisy, tedy předpokládáme, že nejsou v souladu s právními předpisy, a aby bylo dosaženo větší vyváženosti ve prospěch ČR. Já rozumím, že vyváženost je jenom jedna, že není větší ani menší. V případě nedohody zvážit napadení příslušných smluv u nezávislého soudu pro příkrý rozpor s dobrými mravy, ergo konstatujeme, že ty smlouvy jsou v rozporu s dobrými mravy. A to říkám, jak to řekneme my naším hlasováním, ne komise, my, naším hlasováním. Potom to znamená, že tady musí dojít k hlasování o důvěře vlády. Platí jedno, nebo druhé.

Proto podle mého názoru by bylo vůbec ze všeho nejlepší tu debatu ukončit, vzít zprávu na vědomí, skončit tuto debatu a jenom říci, že jsme vyslechli to, co tady bylo řečeno. Všechno ostatní je dovolávání se autority tam, kde tato autorita není, hledání arbitra tam, kde ten arbitr není. Občané nás nerozsoudí. My nás také nerozsoudíme, protože my nejsme účastníci tohoto procesu.

Ještě jedna věc by měla být vždycky korektní a to je moje pochybnost o komisích, vždycky byla, jest a bude, že tady usnesení, které normálně, když se konstatuje, že něco je nebo není v souladu s právem, tak ti, kterých se to týká, mají právo opravných prostředků. Mají právo dovolávat se další autority, aby v konečném soudu potom řekla, zda porušeno právo bylo, nebo nebylo. My nejsme soudní orgán. Poslanecká sněmovna podle mě není soudní orgán a nemůže rozhodovat o tom, zda tady bylo porušeno právo, nebo nebylo.

Já si myslím, že komise odvedla dobrou práci. Je to dobrý podklad pro to, aby byly všechny materiály odevzdány orgánům činným v trestním řízení, případně jiným orgánům, a ty ať konají a využijí veškeré dobré práce, kterou komise učinila. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče.

Vzhledem k tomu, že by byl na řadě nyní pan ministr Rusnok, ale nevidím tady pana poslance Tlustého, který na něj kladl otázky. Táži se ho, zda hodlá vystoupit do polední přestávky, nebo nehodlá. Máme čas 12.58 hodin.

Dobře, vyhlašuji polední pauzu na žádost klubu.

Pardon. Ještě je tady jeden procedurální návrh na žádost klubu KSČM, tuto pauzu prodlužuji do 14.15 hodin.

Ještě s procedurálním návrhem pan poslanec Starec. Všechny vás prosím ještě o chvilku klidu, abychom naplnili přesně čas do 13.00 hodin.

 

Poslanec Martin Starec: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, jenom stručně vás poprosím ještě o minutu strpení před přestávkou. Požádal mě pan ministr Grégr, abych zde přetlumočil jednu záležitost, která se týká procedurálního návrhu na pevné zařazení těchto bodů na jednání příští týden. Jedná se o sněmovní tisk 871 bod 60, sněmovní tisk 875 bod 61, sněmovní tisk 825 bod 89, a to na středu 11. července jako prvé tři body dopoledního jednání. Jedná se o vládní návrhy zákonů o hornické činnosti, výbušninách a o státní správě báňské, o sjednávání spotřebitelského úvěru a o programech podpory malého a středního podnikání.

Žádost pana ministra je motivována tím, aby v této době mohl být zcela jistě přítomen. Vzhledem k tomu, že nevíme, jak přesně bude probíhat jednání sněmovny, tak by jeho zajištění potom mohl být určitý problém.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP