(12.20 hodin)
(pokračuje Doležal)

Pak ale přiznejme - já se domnívám, že 90 % obyvatel České republiky toto obvyklé vybavení kuchyně nemá, takže nevím, co tím budeme kontrolovat.

Dále tady zazněla několikrát odpověď, že zpětně tento zákon nevyřeší vůbec nic. Jediná věc, která tu zazněla, je otázka řešení dlužníků, daňových dlužníků. Pan ministr říkal, že se jedná o prevenci. Ano, možná o prevenci proti tomu, abychom nikdo nechtěli mít majetek větší než 10 milionů. Jinou prevenci tu ale nevidím.

Když totiž vezmu druhou věc, kterou říkal pan ministr, a to je otázka oceňování - čímž reaguji také na pana kolegu Gongola, který hovořil o tom, že si budeme oceňovat sami, poněvadž jsme dostatečně chytří. Máme tu § 5 odst. 4, kde se říká "podle oceňovacího předpisu se stanoví cena majetku, jde-li to". Všichni jsme tedy tímto pádem odhadci. I podle tohoto bodu totiž se oceňuje podíl na obchodní společnosti nebo účast v družstvu. Jestli se ale někdo domnívá, že obyčejný člověk zasedne a spočítá si, kolik to je, pak já osobně s tím nesouhlasím.

Co se týká vysvětlení, že v Evropě majetková přiznání existují, já to nepopírám. Tady tento zákon ale je trošku o něčem jiném, a vůbec už to neznamená, že to jinde je správně a že to funguje.

Mnoho diskusních příspěvků se tu točilo kolem historie. Nechci nic nikomu připomínat, ale domnívám se, že naši předkové svého času chodili do roboty, a také si to tady nepřipomínáme.

Dále - pokud jde o vyjádření, které tu také zaznělo, že totiž majetek je dále rozkrádán, pak mě mrzí, že ani pan ministr, ani ostatní členové vlády na toto vyjádření nereagovali, protože se domnívám, že to míří na ně.

Poslední věc, která tu zazněla, je otázka, že lidé, kteří čerpají státní sociální podporu, musí dělat majetkové přiznání. Není to pravda, musí zdokladovat své příjmy, a to čestným prohlášením. To není majetkové přiznání, a proto se s tímto tvrzením nemohu ztotožnit.

Jinak v diskusi vystoupilo 20 poslanců a dvakrát byl vysloven návrh na zamítnutí tohoto návrhu v prvním čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Vážení kolegové, dám tedy hlasovat. Nejprve vás přivolám, všechny vás pro pořádek odhlásím a poprosím vás, abyste se svými kartami zaregistrovali.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto předloženého návrhu zákona.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 51 z přítomných 176 poslanců 88 hlasovalo pro, 87 proti, kvorum je 89, očekávám tedy pozorné studování výsledků hlasování.

 

Nikdo nemá zřejmě žádné námitky. V tom případě se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo nějaký jiný návrh? Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k hlasování o přikázání výboru k projednání.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 52 z přítomných 176 poslanců 127 hlasovalo pro, 31 hlasovalo proti. Návrh byl přijat.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu v prvním čtení, a protože máme před sebou velmi rozsáhlý atomový zákon, dohodli jsme se ve vedení, že uděláme teď polední přestávku a že neprodleně, jakmile to bude technicky možné, zasedne organizační výbor.

Začneme ve 13.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.27 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP