(17.40 hodin)

(pokračuje Gross)

Komunikace v tomto konkrétním případu byla opravdu dosti odlišná od toho, co se v německé veřejnoprávní televizi prezentovalo. Šlo tam skutečně o trestnou činnost, ale jinou než poskytování sexuálních služeb osobami mladšími 15 let. Šlo tedy o to, co jsem již sdělil.

Další otázka byla směřována na to, jaká je spolupráce se SRN. Myslím, že se spolupráce rozvíjí poměrně dobře v rámci legislativního rámce, který máme nyní vytvořen. Sám jste správně upozornil na zprávu, kterou jsme dnes v prvním čtení projednávali, to je smlouva, kterou jsem se svým kolegou spolkovým ministrem vnitra podepisoval v září nebo v říjnu v Bonnu. Měla by vytvořit mnohem lepší legislativní rámec pro práci Policie ČR a spolkových příslušných orgánů jak na zemské úrovni, tak na úrovni federální. Bude umožňovat to, aby Policie ČR vykonávala svou působnost i mimo území ČR v příhraničních oblastech a stejně tak orgány německé mohly ve spolupráci s našimi týmy pracovat na území ČR, s tím, že se předpokládá, že se prostituci bude věnovat patřičná pozornost. Předběžně je to dohodnuto tak, že by měly být vytvořeny společné týmy, které budou vykonávat práva policie v ČR společně se svými německými kolegy, případně v Německu budou působit čeští policisté v rámci tohoto společnému týmu. K tomu, abychom tak mohli činit, je potřeba nejen smlouva, kterou jsme dnes projednávali, ale i euronovela zákona o policii, kterou jsme schválili v únoru t. r. po předložení do Parlamentu. V tuto chvíli nic nebrání tomu, aby na území ČR ve specifických případech působili policisté jiných států a pod vedením české policie vykonávali práva a měli i příslušné povinnosti jako policisté ČR. Stejně tak by za těchto podmínek působili naši policisté na straně německé.

Byl bych rád, pane kolego, kdybyste toto pozitivní hodnocení této smlouvy ještě probral se svým stranickým kolegou panem poslancem Frankem, který vystoupil s velkou kritikou této smlouvy.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi vnitra. Táži se pana poslance Kohlíčka, zda chce reagovat.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji pane ministře. Jsem poměrně spokojen s vaším vyjádřením. Věřím, že situace bude v nějaké dohledné době tak růžová, jak se jeví po tom, co jste mi sdělil. Věřím, že uvidíme v policejních statistikách, jak se situace výrazně zlepší.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana ministra.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Chtěl bych také poděkovat za vstřícnost a za zájem o tento problém, protože je to vážný problém. Jen bych chtěl varovat před statistikami, protože v této oblasti statistiky jsou snad ještě více zavádějící než jinde, neboť latentnost trestné činnosti v oblasti prostituce je opravdu vysoká, protože je zde nepochybně v této oblasti pácháno více trestných činů, než na které se přijde. Trestné činy, na které se nepřijde, ve statistikách být nemohou. Mohl bych předložit statistiku, že problém neexistuje, ze statistického hlediska by to bylo dobré, ale věcně bychom s tím souhlasit nemohli.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Chtěl bych oznámit, že pan poslanec Mlynář stahuje svou interpelaci číslo 12 na ministra Eduarda Zemana s tím, že problematika, které se měla týkat, byla zařazena na jednání sněmovny jako samostatný bod a bude probírána daleko podrobněji než formou interpelace. Vystoupí pan poslanec Langer, následuje Šustr, Kvapil a Recman.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, rád bych přednesl interpelaci na pana ministra zdravotnictví Bohumila Fišera ve věci investiční akce "modernizace a dostavba Fakultní nemocnice v Olomouci".

Aby uvedená dostavba a modernizace olomoucké fakultní nemocnice mohla být dokončena, činila potřebná částka na letošní rok 450 mil. Kč. Ve státním rozpočtu se podařilo vyčlenit částku 175 mil. Kč s tím, že tato nemocnice bude schopna sama z bankovního úvěru krýt 250 mil. z potřebného objemu celkové investice. Chtěl bych zdůraznit, že dvě třetiny potřebné částky kryje tato nemocnice z vlastních zdrojů, a patří tedy mezi několik málo nemocnic v ČR, které jsou schopny hospodařit dobře, jsou schopny produkovat i vlastní zdroje, které jsou určeny pro investice do rozvoje této nemocnice.

Nicméně se objevil problém, a to, že ze státního rozpočtu z uvedené částky 175 mil. Kč nemocnice nedostala ani korunu. V tuto chvíli dluh vůči dodavatelům této stavby činí přes 80 mil. Kč, a tudíž je ohrožena realizace celé této akce. Ohrožení je natolik vážné, že fakultní nemocnice bude muset uzavřít do konce roku 2001 své staré operační sály z hygienických důvodů. A jakékoli ohrožení dokončení této stavby znamená i vážené ohrožení části činnosti Fakultní nemocnice v Olomouci.

Můj dotaz, vážený pane ministře, na vás zní: Jaký je důvod, že fakultní nemocnice dosud neobdržela od Ministerstva zdravotnictví vyčleněnou částku na tento rok? Kdo eventuálně z Ministerstva zdravotnictví, případně z Ministerstva financí je za tuto skutečnost odpovědný? Můžete mně nebo dalším členům tohoto zákonodárného sboru sdělit informaci, zda se snad blýská na lepší časy a zda skutečně nedojde k ohrožení dokončení této investiční akce v Olomouci? Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana ministra zdravotnictví.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Pane předsedo, dámy a pánové, pokud se vrátím k poslední větě pana místopředsedy Langera, zda se blýská na lepší časy, mohu říci ano, blýská se na lepší časy.

Pokusím se velmi stručně odpovědět na otázky, které zde byly kladeny.

Dostavba Fakultní nemocnice v Olomouci od roku 1998 do roku 2000 stála přibližně 1 miliardu 500 mil. Kč. Bylo vybudováno spoustu věcí, ale objekt operačního a vyšetřovacího centra, lůžkový objekt chirurgických oborů zůstal nedokončen. Platné rozhodnutí o účasti státního rozpočtu schválené Ministerstvem financí předpokládalo ukončení financování v roce 2000. Ministerstvo zdravotnictví požádalo v únoru Ministerstvo financí o udělení souhlasu se změnou rozhodnutí, která se týkala prodloužení lhůty výstavby a zvýšení rozpočtových nákladů akce na celkem 2 mld. 986 mil. Kč., aby celá akce mohla být dokončena. Ministerstvo financí žádost 12. března 2001 zamítlo. Potom se dále jednalo. Výsledek je, že na Ministerstvu financí 10. května 2001 bylo přijato doporučení, aby Ministerstvo zdravotnictví požádalo o změnu registračního listu a rozhodnutí pro rok 2001.

14. května 2001 Ministerstvo zdravotnictví požádalo o souhlas se změnou rozhodnutí, se zvýšením celkových rozpočtových nákladů pouze o prostředky, které byly v návrhu státního rozpočtu pro rok 2001 zahrnuty, to je 175 mil., a dále předpokládáme 250 mil. z vlastních zdrojů, které budou čerpány z úvěru poskytnutého bez státní záruky. Pokud Ministerstvo financí toto rozhodnutí schválí, a podle mých informací výsledek porady z 10. května je takový, že k tomu dojde, budou Ministerstvem zdravotnictví okamžitě uvolněny finanční prostředky. Tím by měla být v roce 2001 ukončena stavba tak, že by byly zprovozněny 4 operační sály, 5 podlaží stavebního objektu 05, a tím otevření nového oboru kardiochirurgie a přestěhování provozu druhé chirurgické kliniky z Olomouce - Řebčína, a tím ušetřeny provozní náklady.

Nakonec mi dovolte tři poznámky. Došli jsme k tomu jednání, že bude zabezpečeno financování na rok 2001.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP