(16.20 hodin)

(pokračuje M. Zeman)

A tato ruční montáž prodloužila dodací lhůty tak, že nám ty vozy prostě nikdo nedodal a nebyl schopen dodat. Takže opět vám položím tutéž otázku. I když přetékáte dobrou vůlí objednat si české vozy, tak když je nedodávají, musíte dočasně - a zdůrazňuji dočasně, i když s tím termínem máme špatné zkušenosti - sáhnout do zahraničí.

Mimochodem, jsem, pane předsedo Poslanecké sněmovny, veden zářným příkladem této ctihodné instituce, kde pro přepravu předsedy a místopředsedů se používá vozů značky BMW, lidově zvaných bavoráky. Nicméně protože jsme se od vás chtěli aspoň trochu odlišit, využili jsme jevu, kterému se říká finanční spartakiáda, oficiálně zasedání MMF a Světové banky, a koupili jsme za cenu nižší, než je cena bavoráku, protože s 30procentní slevou, vozy Audi. Kdyby vás zajímal přesný přehled podle jednotlivých resortů a podle rozčlenění Audi A6 a Audi A8, mám ho k dispozici a okamžitě vám ho zde mohu předat.

Závěrem chci vyjádřit naději, že český automobilový průmysl pro účely centrálních úřadů, jak se k tomu ostatně pan Kulhánek zavázal, dodá nový model firmy Škoda-Auto, dokonce se tuším už objevil jeho název, pracovně se to má jmenovat Montreux, ale čert ví, jak se to bude jmenovat na konci, a mohu vás ujistit, že jakmile na českém teritoriu bude výrobce aut, okamžitě přejdeme na tato auta. Pouze závěrem znovu konstatuji, že odebírat auta, která se nevyrábějí, je nad síly i tak schopné vlády, jako je ta naše.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nevím, jestli pan poslanec Severa chce reagovat na tuto věc. Pan předseda vlády naznačil, že jako pionýr se dobře učil básničky k jednotlivým stranickým sjezdům, ale to, že si je pamatuje ještě v tomto zralém věku, to je obzvlášť pozoruhodné. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Severa: Děkuji. Pane premiére, musím říci, že stoprocentně jsem byl spokojen pouze s tou bezchybnou básničkou, jinak jste mi neodpověděl. Chápu, že jsou problémy v průmyslu, nicméně já jsem se ptal na ten poměr. Nekladu vám za vinu, že se tady nevyrábějí dobrá auta, do kterých se třeba někteří lidé nevejdou. Já se s vámi nechci přít, ale určitě vidíte, že jsem větší než pan ministr Grégr, a do Octavie se vejdu, jezdím Octavií, dokonce i mnozí lidé v ČR s tou Octavií jezdí a nestěžují si. Chápu, že vy jezdíte Tatrou, že je vám tam dobře, a vůbec vám to nemám za zlé, ale stejně vás budu dále obtěžovat otázkou, jaký je tedy dnes poměr vozidel, která jsou české výroby a zahraniční provenience. Já se vás totiž neptám na to, jestli vám chutná jogurt, či nechutná, jaký je problém s jeho výrobou. Já se ptám, jaký je poměr konkrétního výrobku, té komodity, abych věděl, jaký je z vaší strany ten stav v tuto chvíli.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Předseda vlády doplní.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče, nejdřív k vzájemným přátelským šťouchancům s panem předsedou sněmovny. Využiji možnosti druhé odpovědi, abych panu předsedovi sněmovny sdělil, že kupodivu jsem v Pionýru nikdy nebyl, takže jsem si ani nežehlil hedvábný pionýrský šátek.

A nyní mi dovolte, abych přešel už zcela vážně k odpovědi. Tam je pouze přírůstkový seznam podle resortů a přiznávám, že jsem nebyl připraven na otázku po tom, jaký je nikoli stav přírůstků, to je tam přesně uvedeno, ale jaký je absolutní stav, tzn. kolik vozů české výroby nyní jezdí v jednotlivých resortech.

Proto se vám před tváří sněmovny zavazuji, že vám tyto podklady dodám. Nechtěl bych si žádná čísla vymýšlet.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Myslím, že posunout debatu tímto směrem je žádoucí. Tady nikdo nemluví o tom, v jakém autu jezdí místopředseda vlády. Jde o to, v jakém autu jezdí pátý, desátý, patnáctý, sedmdesátý pátý úředník na tom či onom ministerstvu, a tudy by asi ta debata měla vést. Děkuji.

V každém případě upozorňuji paní poslankyně a pány poslance, že na předsedu vlády byly jen dvě interpelace, čili v tuto chvíli přerušuji jednání sněmovny a v 17 hodin začínáme s interpelacemi na jednotlivé členy vlády. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 16.26 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP