(14.10 hodin)

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych požádat o přeřazení stávajících bodů 14 a 15 tak, aby tyto dva body byly projednávány dnes nejdříve od 16.30 hodin. Činím tak na žádost zástupce předkladatele, kterým je ministr financí. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Slyšeli jste návrh. Dám o něm hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 123 a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 123 z přítomných 154 poslanců 131 bylo pro, 2 byli proti. Konstatuji, že i tento návrh byl přijat.

 

Nejdříve udělím slovo předsedovi volební komise panu poslanci Vidímovi, aby nás seznámil s výsledky páteční volby členů Nejvyššího kontrolního úřadu a předsedy dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu.

Prosím, pane poslanče, máte slovo. Prosím ale současně všechny ostatní o klid a o pozornost.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s výsledky prvního kola druhé volby předsedy dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu (bod 73).

Bylo vydáno 155 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 154 platných i neplatných hlasovacích lístků.

Pro navržené kandidáty byly hlasy odevzdány takto: pro pana poslance Ladislava Korbela bylo odevzdáno 52 hlasů, pro poslance Karla Vymětala 39 hlasů. V prvním kole druhé volby nebyl tedy zvolen nikdo. Do druhého kola pak postupují oba navržení kandidáti.

 

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledky prvého kola prvé volby členů Nejvyššího kontrolního úřadu (bod 71).

Bylo vydáno 155 hlasovacích lístků, odevzdáno pak bylo 154 platných i neplatných hlasovacích lístků.

Pro navržené kandidáty byly hlasy odevzdány takto: pro pana Jiřího Adámka bylo odevzdáno 97 hlasů, pro pana Jana Vedrala bylo odevzdáno 85 hlasů. Konstatuji, že v prvém kole byli zvoleni členy Nejvyššího kontrolního úřadu pánové Jiří Adámek a Jan Vedral.

Současně konstatuji, že druhé kolo volby předsedy dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu proběhne zítra jako poslední bod dopolední části jednání. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře, děkuji pěkně panu poslanci Vidímovi.

Vážení kolegové, dovolte mi obrátit vaši pozornost na naši galerii, kde právě v tuto chvíli přichází delegace finského parlamentu, vedená předsedkyní finského parlamentu paní Riittou Uosukainen - (dlouhotrvající potlesk) - která přijela na oficiální návštěvu naší sněmovny. Včera během celého dne jsme s nimi podrobně jednali, dnešní dopoledne navštívili předsedu Senátu, předsedu vlády a prezidenta republiky, a v odpoledních hodinách finská delegace odjíždí na návštěvu Karlových Varů. Zůstává zde do zítřejšího poledne.

Doufáme, že návštěva finské delegace byla plodná, že se jim u nás líbilo, a já mohu sdělit, že jednání, kterých se zúčastnili zástupci všech poslaneckých klubů, byla nepochybně velmi plodná a zajímavá.

Děkujeme tedy za návštěvu.

 

Přecházíme nyní k bodu č. 16, který jsme si určili jako první bod našeho jednání, což je

 

16.
Návrh poslanců Ladislava Šustra, Vlastimila Tlustého, Michala Krause, Ivana Pilipa,
Aleny Svobodové a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje
zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 800/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo bych prosil zástupce navrhovatelů pana poslance Ladislava Šustra. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, od prvního čtení tohoto návrhu zákona proběhla spousta jednání ve dvou výborech, ale také s Úřadem pro ochranu osobních údajů, a já se domnívám, že tento zákon, rozšířený ještě o požadavky následujícího návrhu kolegy Mlynáře, je do druhého čtení velmi dobře připraven. Nemám proto, co bych dodal, a těším se na zprávy z výborů, zejména z ústavně právního výboru, který odvedl spoustu práce.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Šustrovi a prosím, aby se posadil ke stolku navrhovatelů.

Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání petičnímu výboru a ústavně právnímu výboru. Jejich usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 800/2 a 800/3. Poprosil bych pana poslance Marka Bendu, aby jako zpravodaj ústavně právního výboru se ujal slova.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážená paní předsedkyně finského parlamentu, dámy a pánové, pokusím se stručně odůvodnit usnesení ústavně právního výboru.

Jak už jsem řekl při prvém čtení tohoto návrhu i návrhu pan kolegy Mlynáře, problémů, které se za necelý rok fungování zákona o ochraně osobních údajů objevily, bylo daleko více než jen ty obsažené v obou návrzích. Ústavně právní výbor se velmi odpovědně pokusil je řešit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP