(18.00 hodin)

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Když dovolíte, tak jakkoliv ještě musím konstatovat, že podle informací, které mám k dispozici, jedna z oněch osob nepřevzala sdělení obvinění, čili to je situace o něco vážnější, než bylo naznačeno na úvodu této interpelace, přesto mi dovolte, abych vaši analogii odmítl, protože se prostě týká jiné situace, která je upravena jinými zákony. Tady se pohybujeme zásadně v rámci zákona a na základě zákona o sociálně-právní ochraně dětí. To je věc, která je podstatná, která je pro tuto situaci klíčová.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Přecházíme k panu poslanci Benešovi, k jeho interpelaci na ministra Grosse. Připraví se poslanec Vlach, potom poslanec Bílý, poslanec Recman, jestli budou mít dostatek času.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, vážení páni ministři, dámy a pánové, dnes mám samé opakované interpelace. Pana ministra Grosse jsem interpeloval v září minulého roku v souvislosti se zkušenostmi o fungování předávání informací o změnách v evidenci obyvatel. Pan ministr mně přislíbil tehdy v září, že bude provedena úprava programu VISE, který používá Policie České republiky pro evidenci obyvatel.

Vzhledem k tomu, že stále tato úprava není aktuální, pane ministře, mám na vás velmi jednoduchý dotaz: kdy začne tento program fungovat tak, aby obce dostávaly informace v dostatečné časové souvislosti, aby nedocházelo k paradoxním situacím, kdy obce blahopřejí k narozeninám lidem, kteří již dávno zemřeli?

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan ministr vnitra.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, kolegyně a kolegové, jsem v situaci, kdy mě trošku ta otázka zaskočila, protože mám pocit, že my nemáme šanci se v tuto chvíli potkat ve svých názorech, protože mé informace hovoří o úplně něčem jiném, než zde přednesl pan kolega Beneš. Nedomnívám se, že bych měl já své podklady špatné. Protože když jsem tehdy v září sliboval, že tyto věci se uvádějí do provozu tak, aby k podobným problémům nedošlo, tak jsem neříkal nic, co by se nenaplnilo. Mohu pouze zkonstatovat to, že dne 14. září loňského roku bylo vytvořeno a distribuováno programové vybavení, které umožňuje pravidelně poskytovat obcím aktualizované informace. Toto se stalo 14. září loňského roku a na Ministerstvu vnitra od toho okamžiku nejsou evidovány žádné závažnější požadavky obcí na to, aby ještě se tato věc nějakým způsobem napravovala. Čili od 14. září loňského roku tato věc je v pořádku podle našich informací.

Pořádají se tzv. konzultační dny k problematice evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů. Tyto konzultační dny Ministerstvo vnitra pořádá zhruba jednou za měsíc, pravidelně se na nich zúčastní 120 až 150 osob jak z okresních úřadů, ale také především z obecních úřadů, a ani na těchto konzultačních dnech nebylo konstatováno, že by byl nějaký problém v tomto směru.

Nicméně ukázalo se, že ten problém aktualizace sice je odstraněn, ale že obce mají ještě, řekněme, požadavky na dobudování toho programu tak, aby obsahoval některé jiné údaje, resp. tak, aby základní výdej mohl sloužit i k vlastním evidencím, které by se na obecních úřadech vedly v trošku rozšířené formě. Tam Ministerstvo vnitra některými obecními úřady bylo požádáno, aby toto rozpracovalo. Ale to už nesouvisí přímo s předmětem vaší otázky. Tady mohu konstatovat, že dne 21. února tohoto roku byly opět na všechna příslušná místa distribuovány aktualizované nebo opravené programy tak, aby i tomuto požadavku jdoucímu ještě nad rámec té věci, kam směřovala vaše otázka, bylo vyhověno. Takže od toho 21. února je ten nový program, který ještě vychází vstříc dalším požadavkům, také v provozu a ani k tomu nejsou v tuto chvíli evidovány nějaké připomínky.

Čili já nemohu vyloučit, že na některých obcích je nějaký problém, protože spíš potom jde o to, abych dostal konkrétní informace, a můžeme zjistit, jestli někde na nějakém obecním či městském nebo okresním úřadě, to já v tuto chvíli nemohu vyloučit, není nějaký problém, který musíme řešit. Ale to, co jsem zde slíbil, to se stalo 14. září loňského roku, toto distribuováno bylo, tyto programy, a dne 21. února t. r. byly ještě nově tyto programy rozšířeny pro obce.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Chce pan poslanec něco dodat?

 

Poslanec Miroslav Beneš: Já myslím, že se nepotkáme slovy, ale spíše skutky. Já vám samozřejmě, pane ministře, ty podklady, které mám k dispozici, předám.

A ještě dovolte jedno upozornění. Od 1. ledna příštího roku by měl začít platit zákon o odpadech, kde majiteli domu je kromě povinnosti platit za nájemníky také určována povinnost nahlásit jména nájemníků včetně rodného čísla, a současně zákon o evidenci obyvatel tomu majiteli domu neumožní se toto dozvědět. Čili on poruší ze zákona zákon a toto budeme muset řešit nějakou zákonnou úpravou do budoucna.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan ministr doodpoví.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Já myslím, že je nejlepší řešit ty věci konkrétně, takže materiály si samozřejmě převezmu a dojde k prověření.

Ale co se týče toho zákona o odpadech, tam se ještě možná dostaneme do kolize se zákonem o ochraně osobních údajů. Takže nepochybně tady určitá dílčí změna bude muset nastat, nebo výklad, který by toto uspokojil.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, předají si oba pánové své materiály.

Prosím pana poslance Vlacha, aby přednesl svou interpelaci na ministra Kužvarta. Následuje poslanec Bílý.

 

Poslanec Jiří Vlach: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, jenom velice stručně. Dochází k trošku nešťastné situaci, kdy dnes dopoledne na nás nepřišla řada při projednávání písemných interpelaci. Já se pokusím toto téma Národního parku Šumava a chráněné krajinné oblasti rychle zvládnout a jenom položit několik otázek ve stručných tezích.

Z jednání rady parku ve Vimperku vyplynulo, myslím, že to bylo 15. února, že plán péče jako závazný dokument vydaný Ministerstvem životního prostředí nebyl vydán v souladu se zákonem, a to ve dvou bodech. Rada parku - oba jsme tam byli, oba jsme se to tam dověděli, nebo jsme si to ujasnili - nebyla ustavena v souladu se zákonem a orgán ochrany přírody se nepokusil dohodnout návrh se zástupci obcí, jak mu ukládá odst. 4 § 20 zákona č. 114/1992. Jsem přesvědčen, z toho jednání to vyplynulo, že tedy pracujeme s dokumentem, který bereme, nebo ministerstvo s ním zachází a orgány ochrany přírody s ním zacházejí jako s platným. Ale podle mě je vydán v rozporu se zákonem. Přesto to je dokument velmi důležitý.

Čili můj dotaz je, jak to hodlá ministerstvo, resp. jak to hodláte, pane ministře, řešit. To je první věc.

Druhá věc. Z téhož jednání na konci vyplynulo, že je potřeba, a mám dojem, že jsme došli ke shodě, že je potřeba nejprve upravit, dát do souladu hranice chráněné krajinné oblasti s vládním nařízením, a poté se teprve shodnout na zónaci. Že je absurdní, aby nejprve tady byly určeny zóny do špatně udělaných hranic, které se budou za chvilku měnit. Následně jsme jako kraj žádali, aby byla ta logika otočena. Přesto nám nebylo vyhověno v té věci ještě většího prodloužení lhůty na připomínky.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan ministr Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane poslanče, dámy a pánové, k té první otázce. Ano, bylo to 15. února ve Vimperku, a já trvám na tom, že plán péče o šumavský národní park byl zpracován, projednán a schválen 22. prosince minulého roku v souladu s platnými právními předpisy. Na druhou stranu si velice dobře uvědomuji, že je tady řada dílčích otázek s obcemi, a proto trvá můj slib, že s těmito obcemi bude pracováno na dílčích plánech, které se budou týkat jednotlivých obcí, které celkem legitimně požadují pro svůj rozvoj určité podmínky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP