(13.00 hodin)

(pokračuje Dostál)

Což je nedílně spjato s tímto zákonem, a to na jedné straně s koncesionářskými poplatky a na straně druhé s množstvím reklamy, které je možno odvysílat na veřejnoprávní televizi.

Ministerstvo kultury v současné době připravuje nový zákon o televizních a rozhlasových poplatcích podle legislativního plánu vlády. Z vypracovaných analýz jednoznačně vyplývá, že vzhledem k výši televizního poplatku a k míře inflace od 1. 7. 1997, kdy byl zvýšen televizní poplatek z 50 na 75 korun, došlo k tomu, že skutečný poplatek v této chvíli s přihlédnutím na inflaci, která je asi 4,2 %, je ve výši asi 59 korun. Od roku 1997, kdy došlo k zvýšení, je ztráta České televize v řádu asi 2 miliard. Z toho jednoznačně vyplývá, že za několik měsíců, když zde budeme probírat právě zákon o televizních poplatcích, dojde k veliké diskusi o tom, že bude potřeba zvýšit televizní poplatky, což by nebylo sociálně pro mnoho rodin únosné. Rovněž se domnívám, že by to nebylo politicky průchodné.

Proto navrhuji využít projednávání tohoto zákona k tomu, abychom zvýšili možnost podílu reklamy ve veřejnoprávní televizi. Na tom je založen můj pozměňovací návrh, který navrhuji ve dvou alternativách. Týká se § 50 odstavec 1. Alternativa 1: Čas vyhrazený reklamě nesmí v televizním vysílání provozovatele vysílání ze zákona přesáhnout 3 % denního vysílacího času. Alternativa 2: Čas vyhrazený reklamě nesmí v televizním vysílání provozovatele vysílání ze zákona přesáhnout 2 % denního vysílacího času.

V této souvislosti vám řeknu ještě jedno číslo. Pokud bychom chtěli, aby v roce 2001 reálný televizní poplatek měl hodnotu 75 korun roku 1997, tak by podle analýzy Ministerstva kultury musel činit 96 korun. Z onoho důvodu navrhuji možnost zvýšení reklamy ve znění pozměňovacího návrhu, který jsem přednesl.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Dostálovi.

Na základě dohody, ke které mezitím došlo mezi jednotlivými poslaneckými kluby, za chvíli vyhlásím přestávku, ale ještě předtím se musíme dohodnout, jakým způsobem budeme pokračovat po jejím skončení.

Bylo zde avizováno, že by bylo šťastné, kdyby dvě pevně zařazené mezinárodní smlouvy byly přesunuty až po ukončení podrobné rozpravy k tomuto bodu, nicméně obdržela jsem informace od přítomného ministra zahraničních věcí, že by to jemu způsobilo velký problém, protože později vítá návštěvu na letišti. Prosím, zda by nebylo možné tuto záležitost nějakým způsobem zvážit. Jedná se o dvě velmi krátké mezinárodní smlouvy. Možná by to nenarušilo průběh tohoto zasedání a projednávání druhé části tohoto zákona.

Pakliže budete akceptovat mé vysvětlení, pouze přeruším jednání na oběd. Pakliže nesouhlasíte s tím, aby se tyto smlouvy nechaly jako první, zvedněte prosím někdo ruku a navrhněte jejich odsunutí. Pakliže se tak nestane - vidím, že se tak neděje - vyhlásím polední přestávku, a to do 14.00 hodin. Ve 14.00 hodin projednáme dvě stručné mezinárodní smlouvy. Poté bude pokračovat podrobné rozprava k tomuto zákonu.

 

(Jednání přerušeno ve 13.06 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP