(16.30 hodin)

(pokračuje M. Zeman)

Obávám se, že teprve toto by vás přinutilo, abyste nad tímto problémem otevíráni Pandořiny skříňky vytvořením tohoto precedentu skutečně přemýšleli.

Dostatečně jsem vynadal odborářům, nyní přejdu k nadávkám na druhou stranu barikády, čímž - jak už jsem uvedl - ztratím poslední zbytek sympatií. Jsem pro odvolání generálního ředitele Hodače, ač jsem původně nebyl. Nechci ho vinit z toho, že neměl kvalitní vysílání, protože mu bylo znemožněno, aby kvalitní vysílání měl. Ale podle mého názoru se dopustil dvou základních manažerských chyb, a to v tom okruhu jeho činnosti, který mohl sám výlučně ovlivnit a kde mu nikdo nebránil v tomto ovlivnění.

Chyba první spočívala v tom, že - když probíhal spor o televizní zpravodajství - pan Hodač extendoval tento spor ze zhruba pětiprocentní vysílací plochy, kterou zpravodajství představuje, na stoprocentní vysílací plochu. Děti nemohly vidět pohádky, my dospělí detektivky, někteří potentní erotické pořady, a všichni dohromady jsme v podstatě neviděli ani kvalitní a zajímavé zpravodajství, včetně zpravodajství zahraničního. Toto je prostě hrubá a málo odpustitelná manažerská chyba.

Poštvat si proti sobě diváka je nebezpečné, protože sdílím názor, že Českou televizi může vypnout divák, já sám tak často činím, ale nemůže ji vypnout generální ředitel.

Druhá manažerská chyba, která mě definitivně přivedla k závěru, že pan Hodač - byť si subjektivně uvědomuji tlaky a psychózy, jimž byl vystaven - nezvládl svoji manažerskou roli, se jmenuje Jindřich Beznoska. Vy toto jméno možná budete považovat za nepodstatné, kolegyně a kolegové. Mnohým z vás toto jméno nic neříká. Já samozřejmě odmítám - i když v novém zákoně takový návrh je obsažen, ale v dnešním zákoně není - abychom mluvili zvolenému generálnímu řediteli do výběru jeho nejbližších spolupracovníků, s jednou jedinou výjimkou. Ti lidé nesmějí být podezřelí - zatím říkám podezřelí a ctím presumpci neviny - z trestných činů typu velké ekonomické kriminality. Jestliže pan Jindřich Beznoska jako součást skupiny kolem IPB může být - dovolte mi, abych zatím na základě presumpce neviny nepokračoval dále a nedopustil se podobné chyby jako nedávno s panem poslancem Kalouskem - podezřelý z trestných činů této povahy, pak vybrat si takového člověka jako finančního ředitele České televize je manažerské selhání par excellence.

Pan Hodač měl z důvodů, které jsem uvedl, mé sympatie, pan Hodač je z těchto dvou naprosto jasných a transparentních důvodů ztratil, nicméně protože - jak jsem se dočetl - je v nemocnici, bych mu chtěl jako člověk popřát brzké uzdravení. Myslím si, že se v této věci ocitl tak trochu jako Pilát v krédu a že byl spíše manipulován, než aby sám manipuloval. Bude docela zajímavé zjistit, kým byl manipulován a kdo ho zneužil.

Kolegyně a kolegové, proto se připojuji ke stanovisku, které vám přednesl Zdeněk Škromach jako předseda sociálně demokratického klubu. Jak víte, v tomto stanovisku nežádáme odvolání Rady České televize, protože tento problém je řešen - bude-li ovšem přijat - novým návrhem zákona o České televizi, který bude projednáván příští týden.

Snad už jen opravdu dvě nebo tři věty na závěr.

Chtěl bych říci těm poslancům a těm senátorům, kteří exhibují přespáváním ve velíně, že si jich hluboce nevážím a že úkolem každého poslance a každého senátora je tvořit nové, pokud možno lepší zákony, a nikoliv exhibovat, nehledě na to, že touto exhibicí oni sami prokázali medvědí službu oněm stávkujícím zaměstnancům České televize, protože tím potvrdili již beztak silné podezření o spojení s jednou politickou stranou, která se jmenuje čtyřkoalice. Nemám nic proti záběrům, kde vidím ponožky či pyžama zákonodárců. Chtěl bych jim pouze zdvořile připomenout, že pyžamem myšlenky nenahradíš, a práci také ne. (Potlesk.)

A zcela poslední věta, kolegyně a kolegové. Každý z nás, kdo vyznává názor, že je možné byť pod tlakem davu, veřejného mínění a médií, sympatizovat s porušením zákona - ne se změnou zákona pod tímto tlakem, to je naprosto v pořádku, ale s porušováním zákona a s explicitním vyjadřováním podpory tomuto porušování -, každý z nás, kdo umí plout pouze po proudu - protože proti proudu se pluje hůře, k tomu potřebujete plachty, vesla, motor a hlavně odvahu a silnou vůli, po proudu dokáže plynout každý, a tomu plynutí po proudu se právě v politologii říká populismus -, každý z nás, byť by to i byla hlava státu, kdo vyzývá k porušování platných zákonů, nemá podle mého názoru v české politice co dělat.

Děkuji vám za pozornost. (Bouřlivý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji předsedovi vlády. Bylo by dobré, kdyby si všiml, kdo tleskal a kdo netleskal (smích v sále), kdo se cítil být osloven a kdo nikoliv.

Další v pořadí je paní kolegyně Alena Páralová. Nepřeji jí její těžkou úlohu.

(Velký hluk v sále.)

Vážená paní kolegyně, vydržte chvíli, než se uklidní atmosféra v sále. Prosím všechny poslankyně a poslance, aby pokud chtějí, opustili jednací sál, a pokud ne, aby zaujali svá místa, neboť další v pořadí přihlášenou kolegyní je paní poslankyně Páralová.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP