(13.40 hodin)

(pokračuje Jirousová)

Změna organizační struktury bude opět stát peníze. Investice do honosných budov poboček VZP budou jen těžko využitelné. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny se svou krajskou infrastrukturou budou na tom podstatně lépe.

Co se týče revizních lékařů, zvýšil se počet odmítnutých bodů schvalovaných PZT (?), výkonů i léků. Zdravotní politika byla nasměrována i přes zpočátku chaotickou činnost Ministerstva zdravotnictví na stabilizaci zdravotnické sítě. Počet zdravotnických zařízení se až na malé výjimky udržel. Ambulantní specialisté rovněž díky neexistenci výběrových řízení zůstali v témže počtu. Jestliže sledujeme amortizaci majetku nemocnic, dovíme se z výroční zprávy, že nejvíce se opotřeboval majetek z resortu zdravotnictví v obecných (?) a městských nemocnicích. Léková politika jako obvykle zaznamenala nárůst finančních prostředků, i když v preskripci převládají vesměs levné léky. U zdravotnických prostředků je viditelný nárůst inkontinentních pomůcek, a to vlivem zařazení LDN do systému zdravotnických zařízení financovaných prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Šetření se projevuje i v oblasti endoprotéz. Je to zřejmě způsobeno změnou úhrad za paušální platby.

V oblasti práva se zdravotní pojišťovna snažila o vymáhání pohledávek. Tady však naráží na legislativní problémy. Všeobecná zdravotní pojišťovna zaznamenala dle očekávání úbytek pojištěnců o 137 436. Tady je nutné připomenout zprávu NKÚ a dát jí za pravdu. Velké náklady na reklamu nepomohly a nedokázaly zabránit ztrátě pojištěnců.

Tvorba základního fondu byla nižší, než předpokládal pojistný plán, a na tento optimistický náhled jsme při schvalování pojistného plánu upozorňovali. Ani pojistný plán nelze hodnotit, co se týče úspor, jako objektivní. Je nutno ho korigovat v přepočtech nákladů na jednoho pojištěnce, a počet pojištěnců, jak víme, se snížil.

Zajímavý je graf č. 15 - vývoj nákladů na jednoho pojištěnce v procentech v porovnání s růstem inflace od r. 1993 do r. 1999. Největší nárůst je na nákladech na léky a na ambulantní péči. Teprve v roce 1999 úhrady pro prakticky (?) dohnaly inflaci. Úhrady na dopravu však nikoliv.

Základním problémem pro naše zdravotnictví však je fakt, že Všeobecné zdravotní pojišťovně se nepodařilo snížit závazky po lhůtě splatnosti. To pojistný plán předpokládal. Naopak, narostly o 20 mil. Kč vůči zdravotnickým zařízením a o 800 mil. vůči ostatním dodavatelům. Tady bych chtěla upozornit na ojedinělý jev v historii existence VZP, kdy VZP se stala dlužníkem nejen zdravotnickým zařízením, ale dluží i jiným dodavatelům. Kdyby VZP se nechovala takto slušně, byly by závazky po lhůtě splatnosti mnohem větší.

Závěrem chci říci, že Všeobecné zdravotní pojišťovně se opět nepodařilo splnit pojistný plán, který byl velice optimistický. Nejvíce problematická je pro zdravotnická zařízení stále prodlužovaná doba splatnosti jejich úhrad, jak jsem již na začátku řekla. Novelizací zákona o konkursu a vyrovnání by bylo možno změnit pozici pojistného na veřejné zdravotní pojištění zařazením do výhodnější kategorie věřitelů a tak by se aspoň zčásti vyřešily tzv. nedobytné pohledávky. Pak by bylo možno na VZP požadovat striktní dodržování smluv ohledně lhůt splatnosti a jejich nedodržování přísně sankcionovat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Kdo se další hlásí do všeobecné rozpravy? Nikdo. Končím ji a předpokládám, že nezazněl návrh na vrácení nebo na zamítnutí. Ne, takže můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo. Podrobnou rozpravu tedy končím.

Dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem panu ministrovi. Pane ministře, od řečnického pultu.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Jen dvě věty. V roce 2000 jsme učinili některé kroky, ale jeden z důležitých - stoprocentní přerozdělení - se nám zatím zajistit nepodařilo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Paní zpravodajka - závěrečné slovo.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Jen bych se chtěla krátce vyjádřit k tomu, co zde bylo řečeno. Samozřejmě všechno to, co bylo konstatováno, je pravda a musíme se s tím postupně vyrovnat, ale ani ne tak my, jako spíše prostřednictvím různých novel zákonů a stanovení nových zákonů, tzn. především zákona o zdravotní péči, kde bude zajištěno, jakou péči a v jakém rozsahu požadujeme, jaká má být síť zdravotnických zařízení a jaké to představuje náklady. Potom můžeme také racionálně požadovat přerozdělování fondů ve VZP. To je vše, co bych já k tomu chtěla závěrem říci.

Jen bych shrnula, že v obecné rozpravě byly dva příspěvky. Nezazněl žádný návrh ani na zamítnutí, ani jiného typu, takže bych vás žádala, pane místopředsedo, abyste nechal o návrhu usnesení hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já vám velmi rád vyhovím, paní kolegyně. Prosím všechny, kteří mají zájem hlasovat, aby přišli do jednacího sálu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje výroční zprávu a účetní závěrku VZP ČR za rok 1999."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 538. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 115 pro návrh 91, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Vážené kolegyně a kolegové, máme 12 minut. Přichází vyvrcholení našeho jednání, kterým je

 

89.
Návrh na změny zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny

 

Na lavice byl rozdán písemný podklad a prosím pana poslance Sobotku, aby se o toto vyvrcholení postaral a ujal se slova.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych uvedl návrh poslaneckého klubu sociální demokracie. Poslanecký klub sociální demokracie navrhuje v souladu s ustanovením § 52 odst. 1 jednacího řádu změnu v zasedacím pořádku Poslanecké sněmovny dle předloženého materiálu. Tento materiál, na který bych chtěl poukázat, jste dostali do svých lavic. Chtěl bych pouze upozornit, že se jedná pouze o změny na místech, která jsou vyhrazena poslancům, kteří jsou členy poslaneckého klubu sociální demokracie. Tento návrh se nevztahuje na poslance z jiných stran, kteří jsou částečně v tomto materiálu uvedeni.

Dovolím si požádat Poslaneckou sněmovnu o to, aby přijala usnesení, ve kterém vysloví souhlas se změnou zasedacího pořádku, tak jak byl písemně předložen poslaneckým klubem sociální demokracie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP