(12.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím nyní pana ministra Špidlu.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, mé vyjádření bude pokud možno úsporné, protože si myslím, že debata, která se zde rozvinula, se ukázala jako debata, která směřovala k podstatě problémů.

Jsou prostě dva odlišné názory na uspořádání pracovního práva. Jsou to názory odlišné, přičemž jeden z nich, který já zastávám a který zastává sociální demokracie, je odpovídající zákonná ochrana pracovníků, rozumná a spravedlivá rovnováha mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Zákoník práce přinesl mimo jiné lepší zastupování zaměstnanců, odstranění nebo zmenšení možnosti diskriminace na pracovišti, důraz na rovné odměňování bez ohledu na pohlaví pracovníka, lepší situaci v rodičovské dovolené atd. atd.

Je jasné, že tyto prvky ochrany a zejména - jak předpokládám - posílení možnosti zastupování zaměstnanců jsou trnem v patě pravicovým poslancům, pravicovým politickým uskupením. To je normální a nijak mě to nepřekvapuje. Proto také tato debata se velmi rychle odehrávala a přesouvala od dílčích věcí k věcem obecným.

Dovolte mi, abych se dotkl názoru pana poslance Doktora. Pan poslanec Doktor hovořil o tom, že tvrzení, které je v zákoně o zaměstnanosti a které má směřovat k lepší ochraně pracovníků se změněnou pracovní schopností na trhu práce, se míjí zcela účinkem. Měl jsem příležitost zúčastnit se zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené, který se skládá z řady lidí, kteří rozhodně nepocházejí z řad sociální demokracie. Tento výbor jednoznačně konstatoval, že toto opatření je účinné, že se situace zlepšuje, i když je samozřejmě jasné, že jestliže roky trvala určitá situace, její změna a dosažení optima jsou velmi vzdálené. To je jasné, to chvíli trvá.

Paní poslankyně Němcová měla obavu, že nebude fungovat česká armáda. Pan ministr obrany, kterého jsem požádal o stanovisko, mi sdělil, že česká armáda bude v příštím roce trvat a že bude schopna plnit své vojenské úkoly už vzhledem k tomu, že zákoník práce se jí v tomto směru vůbec netýká. Čili to je jiná záležitost, a myslím si, že stojí za to ji zmínit jen na okraj.

Je zřejmé, že záležitosti, které se týkají zdravotnictví, jsou nepochybně záležitosti vážné, kterým je třeba věnovat velkou pozornost. Tuto pozornost také věnujeme a debaty, jednání a zkoumání situace neustávají ani po schválení zákoníku práce, protože je zcela přirozené, že každá zásadní norma v okamžiku své aplikace přináší komplikace, a je nutné, aby celkový systém se dokázal této normě přizpůsobit, což není snadné. Každé přechodné období má své potíže.

Jiná věc je, že systém, až se stabilizuje, bude nepochybně lepší a kvalitnější, než je současná situace.

Ještě mi dovolte říci, že si myslím, že se stejně nevyhnu ústní interpelaci, kde uvedu některé údaje, ale v každém případě mi dovolte, abych ještě řekl, že celkový počet odpracovaných přesčasových hodin na jednoho lékaře v ČR v roce 1999 byl 384, čili pod sumou 416. To bylo v nemocnicích řízených okresními úřady. V ostatních ústavech a v ostatních nemocnicích byla tato suma ještě nižší. Například v léčebných ústavech to bylo 126 hodin atd. Tyto údaje ovšem upřesním ve své odpolední odpovědi na interpelaci.

Myslím si, dámy a pánové, že debata, která se odehrála, byla debatou, která na jedné straně měla určitý názorový podklad, a to je přirozené a tyto konflikty se dají očekávat i nadále, byla to debata, která se týkala řady detailů, z nichž nepochybně některé je nutné trvale sledovat, protože je zřejmé, že - jak říkal Goethe - "šedá je teorie, zelený je strom života". Je jasné, že při přechodu zákoníku práce budeme muset reagovat na některé věci organizačně technicky a v situaci, kdy se to ukáže nezbytné, samozřejmě i legislativně. Vláda je k tomu připravena, nepochybuje o své ústavní povinnosti, ale v každém případě musím jasně říci, že zákoník práce je normou, která situaci zlepší, a pokud vzniknou některé dílčí problémy, budeme na ně odpovídajícím způsobem reagovat. (Potlesk poslanců klubu ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Vzhledem k tomu, že ještě probíhá rozprava, má pan kolega Doktor možnost reagovat faktickou poznámkou.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážený pane předsedající, budu opravdu velmi stručný. Chtěl bych jen reagovat na obsah vystoupení pana ministra, které se týkalo názorů, které jsem zde prezentoval.

Souhlasím s vámi, že je logické, že se přeme o aplikaci zákoníku práci a možná i o jeho filozofický obsah, jak se ho podařilo sociální demokracii protlačit sněmovnou, protože sociální demokracie vychází z normativního vidění světa. Já naproti tomu vyznávám teorie pozitivní.

Nesouhlasím s vaším názorem, že přitvrzení zákona o zaměstnanosti ve vztahu k zaměstnávání ZPS je účinné. Účinné být nemohlo, protože metodický pokyn - a pak kolega Škromach se mnou nesouhlasil - byl vydán 26. 7. letošního roku. Zkrátka do července nikdo nevěděl, jak s touto normou, s tímto ustanovením zacházet, tudíž ho nikdo ani neaplikoval.

Tvrdím, že od listopadu loňského roku statistické ukazatele říkají, že pokud se týče podílu zaměstnanců ZPS a TZP na celkovém počtu nezaměstnaných - (k poslanci Škromachovi:) já nejsem mimo, pane kolego, já reaguji přesně na to, jak na mne reagoval pan ministr -, čili tento podíl je stále na úrovni 13,6 - 14,8 procenta. Tvrdím, že velmi nebezpečný je právě ten trend, že nejsilnější skupinou je věková skupina od 18 do 25 let. Tvrdím v souladu se svým viděním světa, že daleko účinnějším nástrojem pro řešení této situace bude novela zákona 586/1992 Sb., zákona o dani z příjmů, kde jsem já byl autorem a navrhovatelem pozměňovacích návrhů, které byly posléze přijaty a umožňují zaměstnavatelům, kteří zaměstnávají zaměstnance v této kategorii zdravotní klasifikace, slevu Kč 18 000 na jednoho zaměstnance ZPS a slevu Kč 60 000 na zaměstnance TZP.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosil bych všechny kolegy, aby se raději přihlásili řádnou přihláškou, než pod rouškou faktické poznámky přednášeli normální věcný příspěvek a argumenty.

Hovoří paní kolegyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Zeptala bych se přímou otázkou a chtěla bych přímou odpověď: kdy přijme vláda nařízení vlády, kterými se provádí zákoník práce, a to nařízení vlády požadovaná v hlavě V.?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. - Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu proto končím.

Pokud se nepletu, paní kolegyně Páralová navrhla usnesení, kterým by Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly na interpelaci poslankyně Aleny Páralové ve věci nařízení vlády, jimiž se provádí zákoník práce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP