(Jednání pokračovalo v 10.46 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, dovolte, abych po krátkém přerušení zahájil pokračování naší schůze. Prosím, aby se postupně rozešly debatní kroužky. (Poslanci nereagují.) Ještě jednou prosím o možnost zahájit další jednání. (Poslanci nereagují.) Poprosím stojící poslance Beneše, Svobodu, Nájemníka, aby nám umožnili pokračovat.

Do obecné rozpravy, která ještě dále trvá, se přihlásil nejprve pan poslanec Vymětal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážené trosky vlády, chtěl bych reagovat na to, co zde říkal kolega Snítilý a po něm kolega Bláha. Hovořil zde o tom, že stavební spoření řeší problém bydlení rodiny tím, že dneska je možno naspořit 120 tisíc, a plus 120 tisíc úvěru je cílová částka maximálně 240 tisíc Kč. Myslím si, že všichni víme, že při současné cenové úrovni jsou to peníze, za které je možno koupit si tak pozemek, ale nic už na něm postavit. Proto to stavební spoření je vedeno takovým způsobem, že spoří celá rodina, pomalu i nenarozené děti, aby rodina byla schopna tímto způsobem řešit svůj problém bydlení. To je jedna otázka.

Bylo zde řečeno, že je to návrh jenom pro bohaté. Já si myslím, že při současné průměrné mzdě v této republice 13 000 Kč ušetřit 3 000 Kč měsíčně, pokud dva lidé v rodině pracují, není nic mimořádného. Zcela určitě se to netýká právě vyšších příjmových hladin, kdy by byl příjem 50 nebo více tisíc Kč v rodině. Takováto rodina zřejmě to spoření nebude využívat k tomu, aby z něho měla jakýsi profit. Takže já si myslím, že ten návrh je rozumný, je v rozumné hladině a je správné, že je takto předložen.

Dámy a pánové, já bych si dovolil ještě jednu konstataci a jeden procedurální návrh. Mně už začíná vadit, že v současné vládě je jeden ministr, který, když se projednávají jeho otázky, pomalu zásadně není přítomen ve sněmovně. Vzpomeňme si, když se projednávala problematika nájemného bydlení, tak nebyl přítomen po celou dobu jednání kdopak? Ministr pro místní rozvoj pan Lachnit. Když jsme projednávali včera stavební zákon, který samozřejmě patří do jeho působnosti, tak kdopak nebyl přítomen po celou dobu projednávání? Pan ministr Lachnit, kterému to patří. A dneska, když se zabýváme stavebním spořením, které se opět dotýká jeho problematiky, tak kdopak nám to není přítomen? Opět a zas pan ministr Lachnit. Takže já procedurálně navrhuji, zcela bez jakýchkoli modifikací, přerušení projednávání tohoto bodu do doby, než se dostaví do sněmovny pan ministr Lachnit a pan ministr Mertlík. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Je to procedurální návrh, o kterém dám hlasovat neprodleně. Já vás pro pořádek odhlásím. Prosím, abyste se zaregistrovali svými kartami.

 

Dám hlasovat o návrhu na přerušení do té doby, než se dostaví ministři Lachnit a Mertlík.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 95 z přítomných 170 rovných 100 hlasovalo pro, 38 proti. Návrh byl přijat.

 

Bod je tedy přerušen s tím, že do rozpravy je dále přihlášen jako první pan poslanec Ivan Pilip. Pan ministr Dostál.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP