(15.50 hodin)

(pokračuje Buzková)

Prosím o klid.

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr vnitra Stanislav Gross, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já budu poměrně stručný, protože základní rysy - a myslím, že poměrně podrobně - tohoto návrhu zákona jsem uvedl v rámci prvého čtení. Snažil jsem se být při odůvodňování tohoto návrhu v prvém čtení pokud možno co nejpodrobnější, a to z toho důvodu, že původně vláda navrhovala, aby tento návrh zákona byl schválen v prvém čtení, bez konání druhého a třetího čtení. Poslanecká sněmovna rozhodla, že tento návrh bude projednáván standardním způsobem. Myslím si nyní, že tímto rozhodnutím nic zásadního způsobeno nebylo, protože tím, že se dostává na pořad v tuto chvíli, ještě stále je stihnutelný termín, který jsme si předsevzali, který jsme chtěli splnit, to je účinnost tohoto návrhu zákona k 1. 1. 2001.

Návrh zákona směřuje primárně k tomu, aby došlo k vyřešení jednoho problému, který je ze strany Evropské unie kritizován v rámci naší policejní legislativy. Týká se to především ochrany a nakládání s osobními údaji, které policie shromažďuje a s kterými policie pracuje, a dále se to týká oblasti působení Policie ČR mimo území České republiky a působení příslušníků cizích policejních sborů na území České republiky, pokud tak stanoví mezinárodní smlouva. To jsou věci, které doposud zákon o Policii ČR neupravoval dostatečně a které nás vedly k tomu, abychom předložili tuto poměrně malou novelu zákona o Policii ČR, které pracovně říkáme euronovela, protože reaguje právě na tyto věci, o kterých jsem před malou chvílí hovořil.

Považuji tento návrh za důležitý i z toho důvodu, že Česká republika usiluje o to, aby se stala plnohodnotným partnerem v rámci Europolu, tedy aby Policie ČR byla plnohodnotným partnerem Europolu. Máme šanci tyto smlouvy začít podepisovat někdy na přelomu roku s tím, že podmínkou je, aby právě tyto základní změny v zákoně o Policii ČR byly provedeny.Návrh zákona se také týká drobné novely zákona o ochraně utajovaných skutečností. O tom jsme zde hovořili v rámci prvého čtení. Byla do něj doplněna také krátká, leč podstatná novela zákona o provozu na pozemních komunikacích a o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel. Zde bylo vládou navrženo, aby účinnost těchto zákonů byla posunuta z 1. 1. 2001 na datum 1. 1. 2002. O důvodech jsme zde poměrně podrobně diskutovali v rámci rozpravy v prvém čtení. Padaly zde po mém soudu oprávněné kritiky ze strany opozice, že si vláda měla uvědomit dříve, že tento problém nastane. Myslím si, že jak já, tak ministr dopravy a spojů tuto pozici vlády, kterou zde v tuto chvíli tlumočím také, jasně řekl. Ale nyní je situace taková, že bychom měli zcela nepochybně snažit se udělat maximum pro to, aby po 1. 1. nebyl výkon státní správy v této oblasti ohrožen.

Já zde mohu konstatovat, že jsme udělali všechno pro to, aby v případě, že zůstane platný stávající právní stav, tak jak byly zákony schváleny, byl výkon státní správy zabezpečen, ale dojde k poměrně výrazným komplikacím a v některých případech to půjde dost výrazně na úkor pohodlí uživatelů státní správy, tzn. občanů České republiky. Nicméně děláme maximum pro to, abychom dostáli svým povinnostem.

Tolik ode mne na úvod. V závěru svého vystoupení bych chtěl velice výrazně poděkovat dvěma výborům, které tento návrh projednávaly mezi prvním a druhým čtením. Tedy výboru pro obranu a bezpečnost, který s určitou změnou, kterou já podporuji, doporučuje schválit tento návrh, včetně oné odložené účinnosti tzv. silničních zákonů. Stejně tak bych chtěl poděkovat výboru pro evropskou integraci, který také tento návrh, tak jak jej vláda předložila, podpořil. Takže těm poslancům a poslankyním, kteří v tom mezidobí se podíleli na práci s tímto zákonem, bych chtěl poděkovat, protože si myslím, že všichni se mu svědomitě věnovali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Grossovi. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali výboru pro obranu a bezpečnost. Návrh iniciativně projednal také výbor pro evropskou integraci. Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 738/1 a 2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Petr Koháček.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, výbor pro obranu a bezpečnost projednal sněmovní tisk 738 na své 41. schůzi a přijal k němu usnesení č. 141, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit s návrhem souhlas ve znění vesměs legislativních pozměňujících návrhů, které máte k dispozici ve sněmovním tisku 738/1. K tomu bych chtěl pouze dodat, že přijetí tohoto návrhu zákona umožní Policii ČR výrazně zefektivnit boj proti organizovanému zločinu, který má vesměs mezinárodní charakter, a umožní také užší spolupráci se zahraničními a mezinárodními policejními sbory a organizacemi. Osobně se proto velmi přimlouvám za to, abychom jej přijali.

Výbor pro obranu a bezpečnost nevyslovil souhlas s mým návrhem na vypuštění sporných novel dopravních zákonů, v nichž vláda navrhuje odložení jejich platnosti o jeden rok, a protože nechci zneužít svého postavení zpravodaje, vyjádřím se k tomuto problému v podrobné rozpravě.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Koháčkovi. Nyní prosím, aby nás o jednání výboru pro evropskou integraci informoval zpravodaj poslanec Miroslav Máče.

 

Poslanec Miroslav Máče: Vážená paní předsedající, zmíněný zákon jsme projednali na výboru pro evropskou integraci. Usnesení výboru pro evropskou integraci je následující: Výbor pro evropskou integraci doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila.

Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Máčemu. Otevírám všeobecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

V tuto chvíli zahajuji rozpravu podrobnou, do které se přihlásili páni poslanci Jan Žižka, Tomáš Kvapil, Pavel Němec a František Ondruš. Slovo tedy má pan poslanec Jan Žižka, připraví se pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Jan Žižka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl velmi krátký pozměňovací návrh k právě projednávanému tisku 738/1.

Navrhuji, aby v § 48b odst. 2 na konci písm. c) se vypustilo slovo "nebo", na konci písm. d) se tečka nahradila čárkou, za kterou se doplňuje slovo "nebo". Doplňuje se písm. e), které zní: "e) k provedení služebního zákroku proti teroristům".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP