(15.40 hodin)

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Paní předsedající, dámy a pánové, mám dva pozměňovací návrhy, a sice v kapitole Ministerstva zemědělství ve Státním zemědělském intervenčním fondu u položky při neuvedení půdy do klidu částku 600 mil. Kč snížit o 570 mil. Kč a zvýšit o tuto částku položku Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Druhý pozměňovací návrh: ve stejné kapitole Státní zemědělský intervenční fond u položky kompenzace za kvóty na mléko částku 100 mil. Kč převést ve prospěch položky Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Žádám o hlasování o každém návrhu zvlášť.

Krátké zdůvodnění: Jsme v období, kdy státní rozpočet je velice napjatý, ale přečtu vám název titulu, na který ministr zemědělství navrhl a vláda schválila 600 mil. Kč. Je to v titulu "dotace na uvádění půdy do klidu", podtitul zní: "za půdu neuvedenou do klidu". Pro jistotu to ještě jednou zopakuji. V titulu uvádění půdy do klidu je to v případě, že půda do klidu uváděna nebude. Na takovýto nesmysl vláda schválila 600 mil. Kč.

Dodávám, že je to pouhá plošná dotace, nikomu nic neříkající, nic nestimulující. Proto si myslím, že je velice racionální dát to do Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, kde je to čerpáno přes filtr bank a přes filtr úředníků Ministerstva zemědělství přímo jako investiční podpora.

Obdobně je to u problematiky kompenzace za kvóty na mléko. Kvóty za mléko ještě nejsou zavedeny, budou zaváděny v průběhu příštího roku a již teď je plánováno 100 mil. Kč jako kompenzace za tyto kvóty. I zde je obdobný důvod. Jde o nic neříkající, nic nestimulující plošnou dotaci. Proto bych byl rád, kdybyste i zde podpořili převod do podpůrného a garančního fondu, kde to stimuluje investiční dotace do vybavení farem a podniků.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Slovo má pan poslanec Pilip.

 

Poslanec Ivan Pilip: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, omlouvám se, ale v rámci svého vystoupení jsem ještě zapomněl dvě dílčí věci. Prosím o opravu k jednomu bodu a ještě dalšího.

Navrhoval jsem snížit kapitolu Ministerstva průmyslu a obchodu v částce, kterou jsem přesně nespecifikoval. Jde o částku "útlumové programy". Navrhoval jsem snížení 500 mil. Kč a navrhoval jsem, aby o tuto částku byla navržena(?) kapitola 333 v částce "věda a výzkum na vysokých školách".

Chci ještě navrhnout alternativní hlasování, aby snížení platilo, ale aby změna byla pouze vnitřní v rámci kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu s tím, že v rámci této kapitoly by došlo ke zvýšení položky výdaje na výzkum a vývoj o stejnou částku. Druhá varianta k hlasování by byla těchto 500 mil. Kč, které měly být na útlumové programy a různé revitalizace s otazníkem, přesunout zejména na aplikovaný výzkum v rámci subkapitoly, kterou na tyto účely má Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Poslední návrh je zařazení pro kapitolu Ministerstva kultury nové položky Památník Terezín ve výši 17 mil. Kč. Je to částka, která byla dlouho slibovaná na spolupodílení se prostřednictvím Památníku Terezín na expozici v Památníku Osvětim. Jako protihodnota snížení položky v kapitole Všeobecná pokladní správa, snížení položky "majetková újma pojišťoven z provozování zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škody při pracovním úrazu a nemoci z povolání". Jde tam o částku, která je hrubým odhadem stanovena na 17 mil. Kč. Tuto částku by bylo možno vzít na takto zásadní věc.

Navrhuji novou položku zařadit buď do kapitoly Ministerstva kultury, nebo do kapitoly Všeobecná pokladní správa jako novou položku s názvem Památník Terezín.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Pilipovi. Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Tlustý, který má slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi přednést jednu legislativně technickou úpravu a tři pozměňovací návrhy. Napřed legislativně technická úprava vyplývající z výsledku včerejšího hlasování o zákonu o finanční kontrole ve veřejné správě, který nebyl schválen.

Navrhuji, aby v příloze č. 9 zákona o státním rozpočtu na straně 134 byl vypuštěn odkaz a poznámka pod čarou č. 7, která odkazuje právě na tento včera nepřijatý zákon.

Nyní tři pozměňovací návrhy, které se týkají kapitoly Ministerstva školství a navrhují do programu 398 210, "Výstavba a technická obnova školských zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí" zařadit položky individuální dotace, a to v prvním návrhu Základní škola Proseč - rekonstrukce 10 mil, a to na úkor kapitoly VPS, snížení vládní rozpočtové rezervy.

Ve druhém návrhu do téhož programu zařadit položku individuální dotace Základní škola Bělá pod Bezdězem, rovněž s částkou 10 mil. korun, opět na úkor VPS, vládní rozpočtová rezerva.

Poslední z návrhů je návrh, kterým se nezařazuje nová položka, ale existující položku v usnesení rozpočtového výboru, a sice Základní školu Stupno s částkou 3,5 mil. Kč navrhuji zvýšit na 7 mil. Kč, jak bylo obsaženo v usnesení příslušného výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Tlustému. Další přihlášku do rozpravy nemám, končím podrobnou rozpravu a tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

Prosím pana poslance Tlustého, má ještě slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dovolím si sněmovně navrhnout - vzhledem k tomu, kdy skončilo druhé čtení a vzhledem ke 48hodinové lhůtě, aby odhlasovala pevné umístění třetího čtení, a to na úterý 5. 12. ve 14.00 hodin jako první bod.

Zároveň mi dovolte, abych se zeptal sněmovny, zda souhlasí s tím, abych jako zpravodaj tam, kde jsou navrhovány nové položky do VPS a přitom mohou být umístěny v jiných kapitolách, tyto pozměňovací návrhy takto umístil, kam řádně patří v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech. Doufám, že je to samozřejmé.

Prosím, hlasovat o prvním návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Tlustého, aby třetí čtení státního rozpočtu proběhlo v úterý jako první bod.

V tuto chvíli bude obtížné hlasovat. Všechny vás odhlašuji a prosím o novou registraci. Prosím všechny příchozí, aby se registrovali svými hlasovacími kartami.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 79 a ptám se, kdo souhlasí s procedurálním návrhem pana poslance Tlustého. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 79 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 127 vyslovilo 114 a 7 bylo proti.

 

Dalším bodem je bod

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 148/1998 Sb., o ochraně utajovaných skutečností
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 247/2000 Sb.,
o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel
a o změně některých zákonů, a zákon č. …/2000 Sb.,
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
/sněmovní tisk 738/ - druhé čtení

***




Přihlásit/registrovat se do ISP