(14.30 hodin)

(pokračuje Filip)

Za prvé ve výcvikovém středisku Brdy za 40 450 000 a ve výcvikovém území Libavá ve výši 330 mil., pro rok 2001 150 mil.

Jsem přesvědčen, že není možné, aby vláda obešla Poslaneckou sněmovnu, aby obešla výbor pro obranu a bezpečnost a bez té konkrétní dohody o tom, kde zůstanou vojenské výcvikové prostory, jaký bude jejich rozsah, začala vykupovat pozemky. Jestliže jsme byli schopni se tady dohadovat deset let o tom, jaké je jednotlivé regionální rozložení armády, a nedošli jsme do dnešního dne k žádnému závěru, jestliže se po deset let diskutovalo o tom, jaká bude i jednotlivá výzbroj nebo zajištění jednotlivých jednotek, tak jsem samozřejmě přesvědčen o tom, že do doby projednání ve výboru pro obranu a bezpečnost by také vláda neměla sáhnout k tomu, že vykoupí konkrétní pozemky v těch dvou konkrétních výcvikových prostorech. Mohl bych samozřejmě říci, že tam nejsou Boletice u Českého Krumlova, jiný by mohl např. namítnout, že tam nejsou konkrétní pozemky např. v Karlových Varech nebo u Karlových Varů.

Jsem přesvědčen, že na úkor těchto dvou položek je možné doplnit rozpočet Ministerstva zdravotnictví a doplnit i potřebnou částku na Fakultní Thomayerovu nemocnici.

Pokud jde o další možnost, nevidím částku, která by odpovídala vůbec možnostem, aby aspoň ta stavební část byla zprovozněna, pokud tam nebude dána minimálně částka 59 mil. Kč. Takže nenavrhuji žádnou třetí alternativu, i když bychom samozřejmě mohli hlasováním říci, že když ne 59, tak 50 nebo 40, ale prostě to nenavrhuji, protože snížení z 87 na 59 je podle mého soudu minimalizováním těch prostředků, které mají sloužit k zprovoznění investice za 123 mil. Kč. Jsem přesvědčen, že tento návrh si zaslouží podporu, že neomezí žádným způsobem fungování Armády České republiky a že v podstatě zesouladí postup výboru pro obranu a bezpečnost a Ministerstva obrany.

Další návrh - a ten už není tak komplikovaný a kontroverzní - je návrh, který se týká Nemocnice v Táboře. Vím, že už se tím jednou rozpočtový výbor a výbor pro sociální politiku a zdravotnictví zabýval, ale dospěl jen k poloviční částce. Takže já si dovolím ještě jednou navrhnout plénu, aby hlasovalo o 25 mil. Kč na rekonstrukci a dostavbu chirurgických sálů v Nemocnici Tábor. Připomínám, že Nemocnice Tábor má složitý osud, od přechodu z okresu na město, zpátky na okres. Prostě k tomu, co tam je, přidat 25 mil. Kč, a to na úkor vládní rozpočtové rezervy. Řešila by se tak situace, kdy Nemocnice v Táboře je jednou z nejzadluženějších nemocnic v České republice, ať už je to z důvodu pozdních plateb v rámci VZP, nebo organizačních opatření, která se tam po většinu doby přechodů vlastníků nepodařila.

Poslední návrh je podle mého soudu návrh, který je nejméně problematický, a je to návrh, který směřuje nyní do kapitoly Ministerstva školství, na 333 501. Jedná se o částku 9 mil. Kč, která by byla účelově určena na dostavbu tělocvičny v Základní škole Mikulov. Jde o to, že již v minulosti tam byl určitý program, který nebyl dokončen, a je potřeba, aby tato akce byla dokončena, aby stavba nezůstala nedokončena a aby žáci měli kde odbývat hodiny tělesné výchovy. Těch 9 mil. Kč také navrhuji z kapitoly VPS.

To je z těchto návrhů vše a prosím, aby se ti, kteří buď v konkrétních krajích působí jako poslanci, ale zejména vás všechny žádám, abyste se zamysleli nad mým prvním požadavkem na částku 87,5 mil. nebo 59 mil. Kč pro Thomayerovu nemocnici. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Zdeněk Škromach, připraví se pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych předložit několik drobných pozměňovacích návrhů, a než své návrhy přednesu, chci říci, že státní rozpočet na příští rok podpořím, a to i v případě, že by některý z těchto návrhů nebyl v konečné fázi schválen.

Nejdříve si dovolím v kapitole 335 - Ministerstvo zdravotnictví v programu 3350209291 Systémově určené výdaje státního rozpočtu neinvestiční snížit tuto položku o 30 mil. Kč z 89 500 000 na 59 500 000 a navýšit o tuto částku, tj. 30 mil. Kč, program 3350100249 Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Praha, na akci Míčánky.

Dále v kapitole 333 z programu 3335129999 MSMT Druhotné stroje(?), rezerva snížit o 7 mil. Kč, čili z částky 127 073 000 na 120 073 000 a doplnit program 333210 o novou položku SOŠ Strážnice - rekonstrukce - pavilon pro výuku výpočetních technologií a 7 mil. Kč na tuto položku.

Třetí je v kapitole VPS nová položka Mezinárodní dětský filmový festival ve Zlíně, 4 mil. Kč. Zdroj na tuto položku z programu 398 210 z položky 3982101085 - Základní škola Hostinice, snížit o 4 mil. Kč, tj. z 80 mil. na 76 mil. Kč.

I poslední návrh je z kapitoly VPS. V kapitole VPS nová položka Balet 2000, OPS, Mezinárodní baletní soutěž v Praze 2001 - 4 mil. Kč. Zdroj převést z kapitoly 333 z programu 333 220 z položky 333221 a 900 - informační technologie. Snížit systémové určení výdaje státního rozpočtu investiční o 4 mil. Kč z 524 800 000 na 520 800 000.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Slovo má pan poslanec Jaroslav Gongol, připraví se paní kolegyně Alena Páralová.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní předsedající, dámy a pánové, chci rovněž předložit několik pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu na rok 2001. Proto mi nejdříve dovolte je zdůvodnit. Z průběhu jednání v rozpočtovém výboru při projednávání státního rozpočtu na rok 2001 bylo zcela zřejmé, že došlo mezi opozičně smluvními partnery k dohodě, podle níž si své lokální zájmy předem dohodli.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP