(17.10 hodin)

(pokračuje Langer)

Prosím všechny, kteří se chtějí účastnit tohoto hlasování, aby přispěchali do jednacího sálu, a prosím všechny, aby se též zaregistrovali svými identifikačními kartami, neboť jsem vás odhlásil. Přistoupíme k hlasování.

Nejprve tedy budeme rozhodovat o návrhu usnesení předneseném panem kolegou Jičínským, který zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR nebude znovu hlasovat o návrhu ústavního zákona o referendu (sněmovní tisk č. 171)."

 

O tomto návrhu rozhodneme v následujícím hlasování, které má pořadové číslo 30 a které jsem v tuto chvíli zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 188 pro návrh 92, proti 95. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní bychom měli přistoupit k hlasování, tak jak jsem ho avizoval, podle čl. 39 odst. 4 Ústavy České republiky, kde k přijetí ústavního zákona je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců, tedy 120 hlasů. Děkuji za nastavení kvora.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem ústavního zákona o referendu, podle sněmovního tisku 171/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 171/6."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 31. Ptám se, kdo je pro předložený návrh usnesení. Kdo je proti?

Z přítomných 190 pro návrh 97, proti 81. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme nepřijali.

 

Konstatuji tedy, že návrh zákona nebyl přijat, je mi líto. Děkuji, pane senátore. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším návrhem je

 

6.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 614/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 614/4. Rád bych přivítal pana senátora Jaroslava Petříka - dobrý den, pane senátore.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil nejprve místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík. Prosím, pane ministře, udělím vám slovo bezprostředně poté, co se mi snad podaří zjednat náležitý klid v Poslanecké sněmovně. Některé kolegyně žádám o klid.

Myslím, že toto je maximálně možný klid v tuto chvíli. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, ticho tu je neobvyklé, vím, že nevydrží dlouho, nicméně pokusím se jej velmi rychle spotřebovat.

Návrh zákona odešel z Poslanecké sněmovny do Senátu podle mého soudu v docela dobrém tvaru, nicméně s jednou významnou vadou, a tou je paragraf, který se týká odškodnění klientů některých bank do částky ve výši 4 mil. Kč. Problém sám o sobě je jistě v této částce, ale mnohem větší je v tom, jaké oprávněné osoby, abych to tak řekl, mají titul na toto plnění. Bohužel jde o velmi extenzivní paragraf, který znamená, že nejde pouze o vkladatele v těchto zkrachovaných bankách, ale také o celou řadu dalších subjektů, které např. mohly nakoupit pohledávky vůči těmto bankám.

Domníval jsem se, že Senát při projednávání tohoto návrhu zákona tuto vadu odstraní, vrátí nám do sněmovny návrh ve tvaru, kdy tento velmi problematický, sporný a za hranici morálního hazardu se pohybující návrh z toho vypadne. Bohužel jediná změna, kterou Senát uskutečnil, je ta, že rozložil časový průběh na povinné navýšení základního jmění pro banky, které nesplňují nově stanovenou hodnotu, což se týká § 4 a dalších.

Z těchto důvodů se domnívám, že ani návrh v podobě doporučené Senátem, ani původní, který schválila Poslanecká sněmovna, kvůli onomu zvláštnímu návrhu zvláštního paragrafu, který prošel - byl to paragraf navržený panem poslancem Tlustým - nejsou hodny pozornosti sněmovny, aby byly schváleny. Domnívám se, že nejlepší řešení je, když tento návrh jako celek dnes propadne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Moje otázka nyní směřuje ke zpravodajům, zda se chtějí vyjádřit. Nejprve pan poslanec Vlastimil Tlustý. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, naopak se domnívám, že jedna z verzí - Senátu nebo sněmovny - by měla být schválena. To, které dá sněmovna přednost, ponechávám na sněmovně. Domnívám se, že zákon o bankách by v jedné z verzí měl být schválen.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní dávám možnost vystoupit panu kolegovi Holáňovi. Pan kolega Holáň jako zpravodaj výboru pro evropskou integraci si žádá vystoupit? Ne.

Otevírám rozpravu. Úvodem chci připomenout, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. Pan kolega Sobotka se hlásí do rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych poukázal na jeden aspekt, který se nepochybně dotýká návrhu zákona, o kterém budeme za malou chvíli hlasovat. Ten aspekt se týká určité míry spravedlnosti ve vztahu k občanům, kteří byli poškozeni špatným fungováním finančních institucí. Těmi finančními institucemi mám na mysli banky a rovněž družstevní záložny.

Tento návrh zákona obsahuje určitou nestandardní formu odškodnění do výše 4 mil. Kč pro klienty tří zkrachovalých bank. Dobře jsem si vědom - a mluvil jsem o tom již v původní rozpravě - že to nebyla tato Poslanecká sněmovna, která tuto praxi zavedla, že to byla bohužel centrální banka tohoto státu, která zavedla praxi nadstandardního odškodňování nad rámec zákona. V logice této věci Poslanecká sněmovna, zřejmě vystavena určitým tlakům, v této věci pokračuje. S tímto postupem nesouhlasím a myslím, že takový postup není správný. Není správný i z hlediska určité míry spravedlnosti a rovného přístupu ke všem občanům této země. Pokud dnes schválíme tento návrh zákona, domnívám se, že 100 000 občanů, kteří přišli o své prostředky v družstevních záložnách, bude moci velmi legitimně položit otázku, proč i jim tato Poslanecká sněmovna nepřizná odškodnění do výše 4 mil. Kč, protože oni měli své vklady pojištěny do výše 100 000, klienti bank měli pojištěny své vklady do výše 400 000, těmto klientům bank sněmovna přiznala odškodnění, výplatu vkladů do výše 4 mil. Kč a členům družstevních záložen v logice této věci by rovněž měla poskytnout přiměřenou náhradu.

Domnívám se, že pokud dnes schválíme návrh zákona s návrhy, které jsou tam obsaženy na toto nestandardní odškodnění, do budoucna zakládáme novou nespravedlnost, nové očekávání, a to konkrétně očekávání 100 000 lidí, kteří přišli o své úspory v družstevních záložnách. V případě, že dnes sněmovna schválí tento návrh, pak obdobným způsobem musí nepochybně postupovat i vůči těmto lidem, kteří přišli o své prostředky v družstevních záložnách. Pokud takto v budoucnu postupovat nebude, dopouští se velmi nerovného přístupu k občanům této země, kteří mají nárok na stejnou zákonnou ochranu a na stejný přístup svého zákonodárného sboru.

Skutečně se domnívám, že v případě, že dnes tento návrh neschválíme(?), vytváříme do budoucna další problém a znovu se tu sejdeme a budeme mluvit o tom, zda odškodnit klienty kampeliček na tu povinnou výši do 100 000 Kč. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Pan poslanec Tlustý.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP