(11.40 hodin)

(pokračuje Kováčik)

Bez výhrad rovněž nelze přijmout porovnání produktivity našeho zemědělství s tím v EU. Uvedená čísla čisté přidané hodnoty na jednu roční pracovní jednotku, což je v SRN 11 472, v Rakousku 6630, v České republice 4425, jsou mj. ovlivněna podstatně vyšší podporou v Evropské unii. Součástí čisté přidané hodnoty jsou totiž všechny dotace na produkty a na produkci a rovněž také určitě trošičku i podhodnoceným kursem koruny k euru. Vnitřní kupní síla koruny je přece zhruba 2,5krát vyšší, než to vyjadřuje směnný kurs. Uvedené hodnoty pak vyjadřují spíše stav celého hospodářství České republiky než schopnost našich zemědělců.

Zcela nedostatečně je ve zprávě na dvou a půl stránkách zmíněno nepotravinářské využití zemědělské produkce, které by mělo být jedním z prvků přispívajících ke stabilizaci agrárního sektoru v naší zemi, resp. k jeho oživení. V sedmiřádkové kapitole o přípravě výroby bioetanolu - jakápak ostatně příprava výroby bioetanolu, když ten se vyrábí přece téměř v každém lihovaru - je s optimismem sdělováno, že byly v září ukončeny testy, které potvrdily možnost výroby ETBS - bioetanolu na stávajícím zařízení na výrobu ETBS z dováženého metanolu jako přísady do bezolovnatého benzinu. Přejdeme-li fakt, že se o této možnosti vědělo i bez zkoušek, už nelze přehlédnout, že se doposud nic nového neděje v této oblasti. Česká rafinérská bioetanol nevykupuje, prý z nedostatku kapacit. Proč není dosud využíván bioetanol k přímému využití v motorových vozidlech, ani zmínka ve zprávě.

Předkladatele je ale možno přece jen za něco pochválit, a to za to, že mj. uvedl třeba porovnání podílu produkčních podpor na celkové příjmy zemědělských výrobků mezi jednotlivými státy a také k roku 1989 v ČSSR. V roce 1999 ve srovnání Evropská unie měla 49 %, Česká republika 25 % a ČSSR v roce 1989 měla 89 %.

Zároveň lze konstatovat, že tato zpráva - a proto jsem i ve své zpravodajské zprávě tak hovořil - přes uvedené připomínky a přes uvedené nedostatky obsahuje všechny důležité informace, totiž tu hlavní o nedobrém stavu českého zemědělství, o dalo by se říci katastrofálním stavu českého zemědělství v roce 1999 a podle mého soudu dost o příčinách tohoto stavu. Chybí možná trošičku jedno, že tento stav není pouze důsledkem nějaké dosavadní politiky nějakých minulých vlád, ale že už určitý podíl na tom má i současná vláda. Chci to dokumentovat na následujícím.

Je pravdou, že byla-li špatně nastavena transformace zemědělství, byly-li špatně nastaveny priority, byly-li špatně postaveny základy domu našeho zemědělství, nelze, aby sám dům stál nějak výrazně rovněž, aspoň ne bez úsilí a různého podepírání. Ale je třeba si uvědomit, že jestliže máme krásnou koncepci agrární politiky, jestliže z každé zelené zprávy nám vyplývají krásná a určitě chvályhodná - a i za mého obsahového souhlasu - opatření k řešení pro následující období, tak prostě a jednoduše se tato koncepce a tato opatření stávají naprosto nereálnými a naprosto nerealizovatelnými, když není tato vláda schopna připravit takový rozpočet, tato vláda není schopna třeba připravit ho v současné době se svým smluvně opozičním bratrem, který by mohl tuto koncepci umožnit vůbec nastartovat. Jsem přesvědčen o tom, že už pro letošek pro realizaci koncepce agrární politiky chybí nejméně 10 mld. Kč, což znamená, že to koncepci znehybňuje, což znamená, že ji to staví do nereálného světla. To je podle mého soudu hlavní podíl současné vlády na tom, v jakém stavu zemědělství je, že se nemůže pohnout z místa, že nelze, aby byla tato jinak dobrá, byť pouze vládní koncepce nastartována.

Teď jsme u té hlavní otázky. Je to koncepce České republiky pro rozvoj našeho zemědělství včetně toho, jak bude vypadat při vstupu do EU, nebo je to příliš slabý materiál, protože je pouze koncepcí jedné politické strany, která shodou okolností je teď u vlády za nějakých politických podmínek, které jí umožňují dělat ty či ony kroky, anebo které jí neumožňují dělat kroky, které by tuto koncepci mohly nějakým způsobem uvést do chodu? Asi je to tak nějak, asi to tyto souvislosti skutečně má.

Měl bych jeden drobný návrh. Nenavrhuji žádné usnesení, ale pojďme se všichni domluvit. Když si neumíme sednout, všechny politické subjekty, k jednomu kulatému stolu a shodnout se na nějaké širší verzi, na nějakém širším materiálu, jak by zemědělství skutečně mělo vypadat, na nějakém širším konsensu, nad názorem, jak by se zemědělství mělo vyvíjet, protože jde jen o koncepci, protože jde jen o jakýsi materiál, pojďme se dohodnout aspoň tak, že by třeba vláda mohla vypracovat koncepci, která by byla vydána formou zákona, a možná po senátních volbách, kdy se změní poměr sil v Senátu ČR, už ani nemusíme mít strach o to, jestli tato koncepce, pokud bude rozumná, bude skutečně přijata, nebo nebude přijata.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Hlásí se někdo dále do všeobecné rozpravy? Není tomu tak, končím všeobecnou rozpravu. Vzhledem k tomu, že nepadly žádné návrhy, o kterých bychom mohli hlasovat po obecné rozpravě, zahajuji rozpravu podrobnou.

Páni poslanci, musím vás upozornit na to, že v případě projednávání zprávy návrh na vrácení návrhu vládě k dopracování je nehlasovatelný, protože takovýto návrh není v případě zprávy možný. Ten je možný pouze v případě návrhu zákona. Prosím, pokud mi nedůvěřujete, přečtěte si § 58 jednacího řádu.

V tuto chvíli zahajuji podrobnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Miloslav Kučera mladší. Ne? Pane poslanče, musím vás pouze upozornit, že přejete-li si, aby se hlasovalo o všem návrhu, musí zaznít v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Navrhuji usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu České republiky, aby v příští zprávě o stavu zemědělství

1. ekonomické výsledky podniků právnických osob a podniků fyzických osob byly posuzovány podle jednotné metodiky;

2. hodnocení účinnosti poskytovaných podpor v zemědělství bylo zpracováno podrobněji včetně posouzení doprovodných efektů, které vlastní poskytování podpory způsobuje."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan zpravodaj Kováčik k přednesení základního návrhu.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já jen, jestli náhodou nebude závěrečné slovo?

Žádný návrh nemám než ten, že zemědělský výbor Poslanecké sněmovny doporučuje Poslanecké sněmovně Zprávu o stavu zemědělství ČR za rok 1999, to je sněmovní tisk č. 684, vzít na vědomí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP