(10.30 hodin)

(pokračuje Jirousová)

Vhodné je zvážit, zda by v případě více zájemců nebylo dobré uskutečnit nebo navrhnout konat výběrové řízení.

A poslední mou připomínkou bude nepříliš jasně uvedený příjem dva miliony korun v důvodové zprávě do státního rozpočtu z privatizace jednotlivých jímacích zařízení. Jímací zařízení sloužila k revizi ochranných pásem přírodních zdrojů, minerálních vod, a jestliže tyto vrty budou zprivatizovány, bude s nimi pravděpodobně naloženo jako s novým přírodním zdrojem minerálních vod a nikde potom není uvedeno, jakým způsobem bude potom zabezpečena revize ochranných pásem. A na to bych se chtěla pana předkladatele, pana ministra zeptat, jak toto bude řešeno, nebo jestli jsem to dobře pochopila.

Klub KSČM zákon o lázeňství v prvém čtení podpoří s tím, že podstatné nedostatky budou v dalších čteních odstraněny. Současně doporučuji prodloužit dobu projednávání ve výborech o dvacet dní, aby tedy mohlo dojít k diskusi mezi kluby a i s odborníky a k objasnění všech nejasností, které tady byly řečeny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Jirousové. Slovo má pan poslanec Břetislav Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové. Já se domnívám, že už delší dobu zde probíhá rozsáhlá diskuse o zákonu lázeňském, který, jak se ukazuje, má řadu nedostatků, ale ne natolik závažných, aby jej bylo nutno vrátit k přepracování. Já se chci zabývat pouze dvěma paragrafy, a to je paragrafem č. 12 a 13, které řeší povolení k využívání zdroje.

Je nezbytné si uvědomit, že přírodní zdroj není ani součástí pozemku a není ani vlastnictvím, a teprve tehdy, když je vydáno povolení k jeho využívání, se stává majetkem. Dochází zde prakticky k tomu, že element, který měl "nulovou hodnotu", může rázem nabýt hodnot jdoucích do stamilionů. Stačí se jenom podívat na Mattoni, Magnesii, Poděbradku apod.

Dalo by se tedy předpokládat, že pro povolení k využívání zdroje budou stanovena natolik striktní a přísná pravidla, že ti zájemci, kteří se budou o ně ucházet, musí předložit jasný program, a že nebude záležet na libovůli ministerského úředníka a lobbistických tlacích, komu bude vydáno povolení k využívání zdroje.

Tak tomu však není. A kritéria, která jsou stanovena v zákoně a která hovoří o tom, že žadatel musí mít zkušenost a že žadatel musí zajistit dlouhodobé využívání, jsou natolik vágní, že a priori připouštějí jakoukoliv možnou korupci.

Další nesrovnalostí v tomto zákoně a v tomto paragrafu je skutečnost, že ten, komu bude povoleno jímat zdroj, musí teprve do jednoho roku předložit projekt, jak a jakým způsobem bude tento zdroj jímat. Může se stát, že po roce dospějeme k závěru, že jsme licenci nebo povolení vydali zbůhdarma, poněvadž majitel to nezajistí podle našich představ.

Dalším závažným nedostatkem je okolnost, že mezi účastníky řízení nepatří obec. Může dojít k tomu, že když bude vydáno povolení, když vlastník předloží projekt, že obec s tímto projektem nebude souhlasit, a veškerá naše snažení, která vedla k této činnosti, jsou a byla naprosto zbytečná, přičemž jsme promrhali více jak jeden rok času, kde zdroj už mohl být jímán a využíván. Domnívám se, že v této oblasti, kdy přírodní fenomén s "nulovou hodnotou" se může stát předmětem výrazného bohatství, bychom měli výrazným způsobem zpřísnit a zpřesnit paragrafové znění, které umožňuje vydání těchto licencí, a nespokojit se s tak vágní citací, jako je ve stávajícím zákoně.

Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Žádnou další přihlášku do rozpravy - bohužel mám. Pan poslanec Ouzký má slovo.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Paní předsedající, nevím, jak si mám vysvětlit to bohužel. Já pouze, abych naplnil literu jednání této sněmovny, tak chci zopakovat návrh, který zazněl v mé zpravodajské zprávě, a to je návrh na vrácení zákona k dopracování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Žádnou další přihlášku do rozpravy nemám, končím obecnou rozpravu. Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Já budu hovořit jenom velmi krátce. Všimnu si definice minerálních vod ryzích, jak je uvedena v tomto zákoně. Řekl bych, že není identická s definicí, jak je ve směrnici EU, a v tom souhlasím s panem zpravodajem, na druhé straně není v něm rozporu, protože naše definice je užší, ale neodporuje jí. Je možnost diskutovat o tom, jak tuto definici změnit, a ve druhém čtení bychom k tomu mohli mít příležitost.

Co se týče k panu poslanci Tomíčkovi a jeho připomínce týkající se Českého inspektorátu lázní, to je otázka pouze legislativní. Český inspektorát lázní v rámci Ministerstva zdravotnictví stále pracuje a počítáme s tím, že tam, kde je řečeno Ministerstvo zdravotnictví, že to budou právě tito pracovníci, kteří budou tu práci vykonávat. Ve druhém čtení můžeme diskutovat o zpřesnění některých paragrafů.

Co se týče hodnocení léčebného účinku. Tady je trošičku problém, protože celá řada léčebných procedur, které se používají, tak nejsou vyhodnoceny jako pozitivně léčebné podle pravidel medicíny založené na důkazech, které se dostaly do vědeckého lékařského myšlení teprve v posledních letech, protože lázeňská činnost je většinou starší, tak právě z této oblasti tam, kde jsme přesvědčeni, že lázně pomáhají, tak neexistují právě ty objektivní důkazy podle moderních kritérií.

Pokud se týče dalších - paragrafu 16, o kterém jsme hovořili. Mohlo by být, pokud bude tento paragraf přijat do druhého čtení, o něm diskutováno ve výborech a může být jako doplňovací návrh eventuálně předložen. (Značný hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane ministře. Prosím o klid v jednacím sále.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Já řeknu jenom poslední dvě věty. Myslím si, že vrátit vládě k přepracování je velmi obtížné, protože názory jsou ve sněmovně, názory kritiků se týkají různých oblastí a těžko bychom si přepracováním připravili takový zákon, který by bez další diskuse získal většinu této Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a prosím pana zpravodaje, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Já vám děkuji za slovo. Já, nežli provedu sumaci, nebo provedu sumaci jednotlivých vystoupení, pan poslanec Tomíček navrhoval přikázání do výboru pro životní prostředí, kolegyně Jirousová navrhovala prodloužení doby k projednání o dvacet dní.

Tady musím ještě jako zpravodaj reagovat na její výhrady či domněnky, že se domnívá, že tento zákon není, nebo že je kompatibilní s EU, že není v rozporu s normami EU. Prostě to není pravda. Komisař EU mě navštívil, navštívil tuto sněmovnu, proběhlo jednání i za účasti předkladatele. Minerální voda stolní není v žádném zákoně České republiky popsána. Nevím, jestli jste někde našla něco jiného, a Evropské unii se tento zákon prostě nelíbí a nezdá se jí být kompatibilní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP