(17.50 hodin)

Poslanec Miloslav Výborný: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přece jen mi to nedá, abych poněkud nereagoval na slova zejména předsedy poslaneckého klubu sociálních demokratů pana Škromacha.

Samozřejmě že má pravdu - způsob řešení, který nám vláda předkládá, není v rozporu s žádným českým zákonem. Je ale v rozporu se zdravým rozumem. To dodávám já. (Potlesk z pravé strany.) Učiní-li někdo chybu, je zralé si chybu přiznat. Myslím si, že jsme učinili jako poslanci chybu už v minulém volebním období, kdy jsme nepřijali zcela kvalitní zákon a problém střadatelů v kampeličkách vznikl i na základě tohoto nekvalitního zákona. I na základě tohoto zákonu, ne jenom. A chybu chceme všichni napravit. Není pravda, že tu někdo chce politikařit, dělat obstrukce a odkládat věci. To bych mohl spíše říci o vládě, protože 22. února, před téměř sedmi měsíci, se sněmovna usnesla, jakým způsobem tuto věc rychle řešit a vyřešit. Vláda nečinila nic, po řadě měsíců podala návrh na přijetí zákona o dluhopisech, čili řešit problém, který vznikl v minulosti, zadlužením budoucnosti, to je jednoduchá poučka. Když sněmovna tento návrh zamítla a doporučila jiný postup, vláda popřemýšlela několik měsíců a pak přinesla úplně stejný návrh zákona znovu do sněmovny. Dokonce i s takovou kuriózní důvodovou zprávou, kde je řešení skrze Konsolidační banku uvedeno jako jedna z možných cest, byť řešení je tam označeno jako málo transparentní.

Jestli někdo něco odkládal několik měsíců, tak to byla vláda. Já bych rozuměl tomu, domnívá-li se vláda, což se ne každý právník nutně musí domnívat, že by postupovala úvěrem z Konsolidační banky protiprávně, pak bych rozuměl tomu, že tady bude k rychlému projednání, ba i podle § 90 odst. 2, jiné právní řešení než dluhopisové, takové právní řešení, které dovolí střadatelům v kampeličkách opravdu vyřešit tento problém rychle a bez politikaření. Připadá mi politikařením, když krátce před volbami vláda zkouší znovu cestu, kterou už jednou sněmovna zamítla. (Potlesk z pravé strany.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Můj zrak pátrá po sněmovně, žádnou přihlášku do rozpravy v tuto chvíli nevidím, proto vyhovuji žádosti předsedy poslaneckého klubu ODS na patnáctiminutovou přestávku. Budeme pokračovat v 18.10 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 17.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP