(Jednání pokračovalo ve 14.02 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dostavte se prosím do jednacího sálu, budeme pokračovat v jednání. Nejprve prosím předsedu volební komise, aby se dostavil k řečnickému pultu a vyhlásil výsledky tajných voleb k bodům 126 a 130.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s výsledky druhého kola první volby předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví.

Bylo vydáno 180 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 180 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro navržené kandidáty byly hlasy odevzdány takto: pro poslance Františka Brožíka 80 hlasů, pro poslance Martina Kocourka 68 hlasů. Ve druhém kole nebyl zvolen nikdo. Tím končí první volba. Následující volba může proběhnout na některé z příštích schůzí Poslanecké sněmovny.

Dále mi dovolte, abych vás seznámil s výsledky druhého kola první volby členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

Bylo vydáno 180 hlasovacích lístků, odevzdáno 180 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro navržené kandidáty byly hlasy odevzdány takto: pro pana Pavla Hojdu 83 hlasy, pro pana Libora Ježka byly odevzdány 73 hlasy, pro pana Pavla Němce byly odevzdány 103 hlasy a pro pana Pavla Šafaříka bylo odevzdáno 98 hlasů. Znamená to, že ve druhém kole byly zvoleni Pavel Němec a Pavel Šafařík. Tím prvá volba končí. Další volba na poslední neobsazené místo člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury může také proběhnout na některé další schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vidímovi. Nyní budeme projednávat přerušený bod 102 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

102.
Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k řešení následků sucha

 

Byla zahájena všeobecná rozprava, do které nebyl nikdo přihlášen.

Do rozpravy se hlásí pan poslanec Miloslav Kučera mladší.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, než začnu se svým vystoupením, chtěl bych všem říci, že v mém případě a při projednávání tohoto zákona jde zde o střet zájmů, protože jsem od r. 1991 soukromým hospodářem a protože jsem v roce 1992 a 1993 čerpal z půjček poskytovaných Ministerstvem zemědělství. Přesto bych chtěl zde podotknout, že po zvolení v roce 1998 jsem přestal využívat dotačních titulů Ministerstva zemědělství především z politických důvodů. Bylo to ať v případě mého spoluautorství, když se nám podařilo prosadit dotace na poskytování pastevním způsobem odchovu zvířat, tak z politických důvodů jsem nevyužil možnosti uplatnit nárok na škody na zaorané nebo poškozené porosty v letošním roce. To jsou jasné důkazy toho, že zde nejsem proto, abych podpořil hospodaření na své farmě, ale především proto, abych se pokusil prosadit ty názory, díky kterým jsem byl do sněmovny zvolen.

Letošní rok je skutečně rokem výjimečným. O vlivu sucha bychom si mohli dlouho povídat. Uvedu zde jen jeden faktor, který by měl být dostatečně pádný. Obiloviny měly šanci na tvorbu výnosových prvků proti normálním letům v o 1/4 kratším vegetačním obdobím. O celou čtvrtinu měly zmenšené možnosti kvůli urychlenému vývoji tvořit výnosový potenciál pro podnikatele, kteří v zemědělství hospodaří.

Po prostudování materiálu předloženého ministrem Fenclem zde konstatuji, že souhlasím, že škody z výjimečného sucha v letošním roce se budou blížit 10 miliardám korun.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP