(16.00 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Takže pan poslanec Mareš navrhuje vypustit z programu této 26. schůze bod č. 30, kterým je zrušení Fondu dětí a mládeže. Dále je přihlášen pan poslanec Korbel, poté paní místopředsedkyně Buzková.

 

Poslanec Ladislav Korbel: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové -

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já bych prosil o klid v lavicích, abychom slyšeli další procedurální návrh, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Ladislav Korbel: Žádám Poslaneckou sněmovnu o vyslovení souhlasu k mému návrhu přeložit bod 120 - "Návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu" - jako program dnešního dne jednání po pevně stanovených bodech. Děkuji.

Odůvodnění: Pokud by tato komise byla schválena, aby bylo možné projednat ještě na této schůzi otázku složení této komise.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, zaznamenal jsem tento návrh. Paní místopředsedkyně Buzková má slovo, připraví se pan poslanec Bendl.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně, páni poslanci, když jsme se již dostali do bodu procedurálních návrhů v pořadu schůze, navrhla bych, aby bod 131 schváleného pořadu schůze, ne, omlouvám se, je to jiný bod. Teď mně tady v tom nastal nějaký zmatek. Každopádně jedná se o bod 98 schváleného pořadu schůze, kterým je "Zpráva o stavu realizace Programového prohlášení a o činnosti vlády ČR, sněmovní tisk 656", aby byl projednán ve čtvrtek jako první bod dopoledního programu. Tento návrh byl projednán dnes dopoledne s předsedou a místopředsedy Poslanecké sněmovny. Takže myslím, že vychází z celkového konsensu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní místopředsedkyně. Pan poslanec Bendl.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych obrátil vaši pozornost na bod 117, tisk č. 626, což je zpráva o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře, a požádal vás a Poslaneckou sněmovnu o přesunutí tohoto bodu na příští schůzi.

Důvod je ten, že stálá komise pro sdělovací prostředky zprávu o hospodaření neprojednala, a mám za to, že je třeba šířeji diskutovat budoucnost ČTK a všechny souvislosti, které předpokládají jistou transformaci ČTK. Zákon o ČTK toto neřeší, a protože ČTK hospodaří v černých číslech, nežije z žádných poplatků a není závislá na státním rozpočtu, mám za to, že by komise měla tento bod projednat šířeji a případně navrhnout Poslanecké sněmovně některá doprovodná usnesení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Dále se hlásí pan poslanec Pejřil.

 

Poslanec František Pejřil: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nevím, zdali je ta pravá chvíle teď, abych se mohl vrátit k bodu 30, k vládnímu návrhu zákona o zrušení Fondu dětí a mládeže. Ale zaznělo zde, že by měl být vypuštěn a projednán až na 27. schůzi. (Brožík: Přesně tak, pane poslanče.)

Jestli vzpomeneme slova pana ministra Dostála, co říkal o tomto fondu, tak jsem zásadně proti. Pomysleme na slova pana ministra Dostála. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Myslel jsem, že se hlásíte s procedurálním návrhem, pane poslanče, ale bereme to, že to byla technická poznámka.

Pan poslanec Grůza.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, využil bych tohoto bloku procedurálních návrhů a předložil bych další procedurální návrh, aby se bod 102, což je "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k řešení následků sucha", zařadil na středeční den jednání. Nevím, jestli to přijde na dnešek nebo na zítřek, nicméně prosím, aby to bylo zařazeno na středu v dopoledních hodinách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Mohu vás ubezpečit, pane poslanče, že vedení sněmovny předpokládá, že ve středu dopoledne budeme právě probírat takovéto body, kde nepotřebujeme účast vlády, protože vláda ve středu dopoledne bude zasedat. Ale přesto váš požadavek je legitimní, budeme o tom hlasovat.

Táži se, kdo se ještě hlásí s jakýmkoliv procedurálním návrhem. Podrobíme tedy jednotlivé návrhy hlasování. Doporučoval bych, ale teď už to nedoporučím, protože pan poslanec Pejřil vznesl námitku proti vypuštění bodu č. 30. Já jsem chtěl sloučit bod č. 30 a bod č. 117, aby byly vypuštěny z této 26. schůze a přeřazeny na 27. schůzi. Ale zřejmě budeme hlasovat o každém samostatně.

 

Takže nyní budeme hlasovat o vypuštění bodu č. 30, což je návrh na zrušení Fondu dětí a mládeže, vyřazení z programu.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 297 z přítomných 183 poslanců pro 72, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Dále je tady návrh… Než přistoupíme k hlasování, já vás tedy všechny odhlašuji a žádám vás o novou registraci.

 

Je zde další návrh, a to pana poslance Korbela, abychom za body 127 a 129 dnes odpoledne zařadili bod 120, kterým je ustanovení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu. Je to tedy přesunutí z programu na pevně stanovený termín dnešního odpoledne.

Táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Sděluji, že v hlasování pořadové číslo 298 z přítomných 162 poslanců pro 104, proti 35. Návrh byl přijat.

 

Další návrh byl zařadit bod 98, což je zpráva vlády o plnění Programového prohlášení za první dva roky volebního období, pevně zařadit na čtvrtek v devět hodin ráno jako první bod programu.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Sděluji, že v hlasování pořadové číslo 299 z přítomných 169 poslanců pro 121, proti 30. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Pejřil nedal žádný návrh.

 

Pan poslanec Bendl dal návrh na vypuštění bodu 117, kterým je výroční zpráva ČTK za rok 1999, z programu 26. schůze.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 300 z přítomných 169 poslanců pro 114, proti 28. Návrh byl přijat.

 

A poslední návrh byl pana poslance Jana Grůzy, abychom bod 102 zařadili na program ve středu 12. 7. dopoledne. Já bych chtěl sdělit panu poslanci, že máme pevně stanoveny dva body, tj. bod 39 a 40, což jsou zákony pana ministra Bohumila Fišera ohledně lázeňství a zdravotního povolání, takže jako třetí bod dopoledne ve středu 12. července.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 301 z přítomných 169 poslanců pro 108, proti 19. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP