(10.00 hodin)

(pokračuje Krása)

V tomto smyslu považuji za nezbytné projednávaný zákon doplnit o tyto pozměňovací návrhy:

K § 2 písm. w): Za slovo "světelnými" doplnit slova "a doprovodnými akustickými".

K § 4 písm. c): Za slovo "světelnými" doplnit slova "a doprovodnými akustickými".

K § 5 odst. 1 písm. c): Slova "starším osobám" se nahrazují textem "osobám s omezenou schopností pohybu a orientace (především osobám s bílou slepeckou holí)". Odvolávka pod čarou: Vyhláška Ministerstva hospodářství č. 174/1994 Sb., kterou se stanoví obecné technické požadavky zabezpečující užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace.

K § 9 odst. 2: V poslední větě se slova "tělesně" nahrazují slovy "pohybově" a slova "vozíku pro tělesně postižené osoby" se nahrazují slovy "vozíku pro invalidy". Odůvodnění - soulad s užívanou terminologií.

K § 54 odst. 3: Za první větu se vkládá nová věta, která zní: "Nevidomý chodec signalizuje úmysl přejít vozovku mávnutím bílou slepeckou holí ve směru přecházení." Odůvodnění: V rámci zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích je třeba nevidomým osobám uložit povinnost signalizovat úmysl přejít vozovku. Jde o praxí ověřený postup, který je i součástí výcviku prostorové orientace nevidomých.

K § 61 odst. 2: Za slovo "světelnými" doplnit slova "a doprovodnými akustickými".

K § 62 odst. 6: Za slovo "světelné" doplnit slova "a akustické".

K § 65: Název § 65 zní: "Světelné, doprovodné akustické signály a výstražná světla".

K § 65 odst. 1: Za slovo "světelnými" doplnit slova "a doprovodnými akustickými".

K § 65 odst. 2: Za slovo "signálů" doplnit slova "a charakter akustických signálů". Na konec odstavce připojit větu, která zní: "Doprovodné akustické signály použité pro řízení provozu na pozemních komunikacích nesmějí být použity k jinému účelu."

K § 65 odst. 3: Za slovo "světelných" doplnit slovo "akustických".

K § 66 odst. 1: Za slovo "světelné" doplnit slova "a akustické".

K § 69: Za slovo "světelnými" doplnit slova "a akustickými".

K § 74 odst. 1: Za slovo "soustavy" doplnit slova "a doprovodných akustických signálů".

K § 78 odst. 1 a 2: Za slovo "světelné" doplnit slova "a akustické".

K § 78 odst. 6: Za slovo "světelným" doplnit slova "a akustickým". Za slovo "viditelnost" doplnit slovo "rozpoznatelnost".

K § 127 odst. 2 písm. d) 3: Za slovo "světelných" doplnit slova "a akustických".

K § 141, bod 7: V § 31 za slovo "světelným" doplnit slova "a akustickým".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Krásovi. Slovo má pan poslanec Dalibor Matulka. Připraví se pan poslanec Ladislav Šustr.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, při projednávání tohoto návrhu zákona v ústavně právním výboru jsem vznesl nůši pozměňovacích návrhů, z nichž některé mi prošly a některé mi neprošly, jak už se to v životě stává. Nemám příliš často ve zvyku to, co mi neprojde na výboru, opakovat jako pozměňovací návrh ve sněmovně, takže drtivou většinu pozměňovacích návrhů, které mi neprošly ve výboru, oželím, ale jeden pozměňovací návrh bych přesto rád zde na plénu vznesl a přimluvil bych se za to, abyste mu věnovali pozornost a pokud možno se k němu chovali shovívavě v tom smyslu, že pro něj zvednete ruku.

Jedná se o pozměňovací návrh k ustanovení, které stanoví časy v týdnu, po které je omezena, případně zakázána jízda kamionů. Jde o ustanovení § 43.

Já jsem se ještě před jednáním ve výboru poměrně zdráhal pozměňovací návrh navrhnout, neboť jsem si nebyl jist, zda mým pozměňovacím návrhem by nenastaly nějaké kontroverze se sousedními zeměmi, pokud jde o přejezdy nákladní dopravy přes naše území, protože se zejména jedná o tranzitní mezinárodní dopravu, a proto jsem poprosil zástupce navrhovatelů z Ministerstva dopravy, zda by mohli pro náš výbor vypracovat nějaký přehled, jak to vlastně vypadá v sousedních zemích nebo zda nejsme vázáni v tomto směru nějakou mezinárodní dohodou. Dozvěděl jsem se, že nikoliv, že nejsme. Výbor dostal tabulku, kde jsou uvedeny časy, po které je přes víkend zakázána jízda kamionů v sousedních zemích. Z té tabulky vyplynulo, že jen Polsko má zákaz v pátek, a to počínaje 18. hodinou. Ostatní země mají zákazy jen o sobotách a nedělích, v pátek ne.

Jde mi především o změnu času, který je ve vládním návrhu jako počátek zákazu, to je 15 hodin v pátek. Kdo z vás je řidič, tak mi možná potvrdí, že v pátek zhruba mezi polednem a 15. hodinou je zejména na dálnicích nejhustší provoz. V tu dobu je nejvíce ohrožena nejen plynulost silničního provozu, zejména dálničního, ale i bezpečnost tohoto provozu.

Je to vcelku logické. Jestliže stanovíme zákaz jízdy kamionů na 15 hodin, tak právě k této hodině bude směřovat snaha drtivé většiny dopravců a řidičů těchto nákladních vozidel do 15 hodin dojet na hranice, ujet co nejvíce, než začne platit zákaz. Tak jak to vládní návrh navrhuje, směřuje drtivou většinu nákladní dopravy právě do doby největší dopravní špičky před víkendem. To je podle mého názoru špatné. Mám s tím osobní zkušenost, a nejen já. Potvrzoval jsem si, že to není jen záležitost D1, ale že je to záležitost celé republiky.

Proto navrhuji - pak to přečtu celé - stručně řečeno toto: posunout začátek zákazu na pátek 12 hodin, ovšem s tím, že přes víkend, to znamená od sobotního poledne do nedělního poledne, kdy naopak téměř žádný provoz není, protože ti, co chtěli na víkend někam dojet, tam dojeli, by se nechaly normálním způsobem kamiony a nákladní vozidla přejet, nechat je přes naše území jezdit, a v zákazu dále pokračovat od nedělního poledne do pondělí 10 hodin ráno.

Schůze sněmovny tentokrát výjimečně začínala v pondělí. Možná většina z vás cestovala brzy ráno autem a víte, jak pondělní ráno právě po uplynulém víkendu vypadá, když se kamiony rozjedou v době největší dopravní špičky v pondělí ráno.

Konkrétně můj pozměňovací návrh zní, aby v § 41 odst. 1 text, který je uveden v písmenech a), b) a c), byl nahrazen textem:

a) V poslední pracovní den před sobotou nebo dnem pracovního klidu podle zvláštního právního předpisu (odkaz č. 15) (dále jen den pracovního klidu) v době od 12 h do 24 h.

b) V sobotu nebo jiný první den pracovního klidu od 0.00 h do 12.00 h a v období od 1. července do 31. srpna v době od 0.00 h do 20.00 h.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP