(9.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dále se do rozpravy hlásí pan poslanec Tlustý. Uděluji mu slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, jak formuloval svůj pozměňovací návrh v této chvíli pan poslanec Sobotka, aby při zřízení komise byl vytvořen nějaký její název, musíme modifikovat návrh, který jsem předložil jako bod I "zřizuje podle § atd.". Modifikace spočívá v tom, že si dovolím tento návrh rozdělit do dvou částí. Část, která končí středníkem, přečtu: "zřizuje podle § 48 zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny pro objasnění rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené správy a jejího prodeje ČSOB." Druhá část tohoto bodu I by zněla: "Úkolem vyšetřovací komise je objasnit a prošetřit rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené správy a jejího prodeje ČSOB."

Toto rozdělení je odůvodněno tím, že návrhy, které předložil jak pan poslanec Kalousek, tak pan poslanec Sobotka, jsou vlastně alternativami druhé části bodu I. Aby tak mohlo být hlasováno a při tom hlasování se neztratil název komise, je nezbytné hlasovat ve dvou částech a provést rozdělení, jak jsem ho právě uskutečnil. Předpokládám, že oba dva předkladatelé alternativních návrhů nebudou mít námitek.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Tlustému. Hlásí se někdo dále do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu. Prosím pana zpravodaje Tlustého, aby nyní seznámil Poslaneckou sněmovnu s tím, jak budeme hlasovat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: V prvním hlasování bychom přijali návětí "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR I. zřizuje" - a hlasovali bychom o první části článku I, jak byla oddělena od původního návrhu. Poté bychom hlasovali postupně o třech zněních druhé části bodu I. Jedno je znění, jak jsem ho navrhl já, a druhé pan poslanec Kalousek a třetí pan poslanec Sobotka.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V jakém pořadí bychom o nich hlasovali?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: V pořadí, v jakém zazněly. Jiný mechanismus asi nepřichází v úvahu. To znamená hlasovat postupně o návrhu mém, o návrhu pana poslance Kalouska a o posledním pana poslance Sobotky. Poté budeme hlasovat o bodu II, kde je stanovena lhůta principu. Lhůty zazněly tři. Tam bude nezbytné orientační hlasování o třech datech, a sice 31. 12. 2000, 30. 6. 2001 a 31. 12. 2001. Poté kdy v orientačním hlasování jedna z těchto variant zvítězí, bychom postupně hlasovali o těchto variantách v pořadí, jak určí sněmovna.

Protože pan poslanec Kalousek navrhl nový bod II, který ukládá předsedovi komise dvě povinnosti, které při hlasování přečtu, poté by následovalo hlasování o tomto návrhu pana poslance Kalouska, který by se stal případně novým bodem III. Poté bychom hlasovali o složení komise, a protože pan poslanec Sobotka stáhl svůj návrh, máme jedinou variantu, kterou jsem navrhl - pět krát dvě. Poté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Payna, který mění můj návrh bodu IV a vkládá do něj slova "Úřad vlády a další státní orgány", vypouští slova "Ministerstva financí" a vkládá slova "jejich". Je to formální úprava, která rozšiřuje požadavek na spolupráci z Ministerstva financí i na další úřady. Bude-li anebo nebude-li přijat tento návrh, budeme poté hlasovat o návrhu bodu IV. Poté budeme hlasovat o návrhu V a poté o usnesení jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji. Já ještě potřebuji vyjasnit jednu záležitost. Z vystoupení pana poslance Sobotky jsem vyrozuměla, že jeho návrh je pozměňovacím návrhem pana poslance Kalouska. Pokud by tomu tak bylo, muselo by se hlasovat o tomto návrhu jako o pozměňovacím návrhu pana poslance Kalouska. Prosím proto pana poslance Sobotku, aby tuto záležitost pro jistotu ještě vyjasnil.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Je skutečně pravda, že jsem při přednášení svého pozměňovacího návrhu konstatoval, že je to pozměňující návrh k pozměňovacímu návrhu kolegy Kalouska, protože jsem ještě chvíli přemýšlel, zdali ho nemám nasměrovat vůči návrhu kolegy Tlustého, ale nakonec jsem pro steno oznámil, že je to pozměňující návrh k návrhu kolegy Kalouska.

Domnívám se, že procedura by měla spočívat v tom, že nejdříve by se hlasovalo o návrhu kolegy Tlustého, a v případě, že nebude přijat, by se hlasovalo o pozměňujícím návrhu kolegy Kalouska a poté o návrhu kolegy Kalouska. Je to možná varianta, skutečně jsem prohlásil pro steno, že je to pozměňující návrh kolegy Kalouska.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Je-li to skutečně pozměňovací návrh, musíme hlasovat tímto způsobem, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já nechci vést složitou polemiku, on ten návrh nic na návrhu pana poslance Kalouska nemění a navrhuje jeho úplně nové znění. Formálně je to možné i takto. Nemá-li námitky pan poslanec Kalousek, já jako zpravodaj to nehodlám ovlivňovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, předkládejte prosím jednotlivé návrhy, budeme o nich hlasovat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Budeme tedy hlasovat o bodu I a k němu předřazenému návětí. Já tento text raději přečtu: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR: I. zřizuje podle § 48 zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny pro objasnění rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené správy a jejího prodeje ČSOB.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 139 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 139 byl tento návrh přijat, když se pro něj z přítomných 195 vyslovilo 192 a nikdo nebyl proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní budeme hlasovat o druhém odstavci bodu I, který jak jsem uváděl, máme ve třech zněních.

První znění jsem navrhl já a zní: Úkolem vyšetřovací komise je objasnit a prošetřit rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené správy a prodeje ČSOB.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nejprve tedy rozhodneme o návrhu pana poslance Tlustého.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 140 a ptám se, kdo je pro tento návrh.Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 140 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 195 vyslovilo 64 a 69 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Sobotky, který si dovolím přečíst. Je to rovněž návrh, který zařazuje druhý odstavec do bodu I. Text zní: "Určení věci, která má být vyšetřena: Objasnění rozhodování státu a jednotlivých konkrétních osob v IPB od doby vzniku Investiční banky až po uvalení nucené správy na IPB a následný prodej ČSOB, zejména pak: zjištění příčin ztráty majority státu v IPB, zjištění okolností výběru strategického partnera, zjištění příčin neuspokojivého hospodaření banky vedoucího ke ztrátám a zjištění příčin jež vedly k uvalení nucené správy a k následnému prodeji banky.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S procedurální poznámkou se hlásí pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Ten první odstavec byl můj návrh a já jsem si tam osvojil připomínku "předsedy vlády, osob a institucí".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, já to mám i ve stenozáznamu.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Teď hlasujeme o pozměňujícím návrhu, který přednesl pan poslanec Sobotka. Já jsem tuto vložku měl do původního textu, který si osvojil pan poslanec Kalousek, nicméně já tuto úpravu akceptuji.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: V návrhu, který jsem přednášel jsem uvedl "a institucí".

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Omlouvám se, v písemném podkladu to není uvedeno, nicméně myslím, že je vše vyjasněno. Pro jistotu to zopakuji "objasnění rozhodování státu a jednotlivých konkrétních osob a institucí v IPB atd.", jak jsem tento text již přečetl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP