(18.20 hodin)

(pokračuje Koháček)

Podle vládního návrhu se všichni stávající legální vlastníci střelných zbraní stanou automaticky držiteli podle tohoto zákona. To již zde zmínil pan místopředseda vlády. Znamená to, že v žádném případě nedojde k odzbrojení slušných občanů, jak si to původně vláda představovala. Řečeno jinými slovy, žádný stávající legální vlastník střelné zbraně o zbraň nejen nepřijde, ale bude ji moci nadále držet podle tohoto zákona.

Poněkud problematičtější je liberální řešení institutu nošení zbraně, tedy oprávnění nosit střelnou zbraň v nabitém stavu kdykoli a kamkoli s výjimkou míst, kde je to výslovně zakázáno, což jsou např. letiště, letadla, některé úřady, soudy apod. Zmíněná směrnice EU a liberální legislativa členských zemí EU zpravidla používají pro tyto případy termíny tohoto typu: nepředstavují nebezpečí pro ně samotné, nepředstavují nebezpečí pro veřejný sektor nebo bezpečnost veřejnosti, či požadují, aby dotyčný prokázal, že je mimo své nemovitosti vystaven obzvláštním nebezpečím.

Byl jsem si vědom, že takto volné ustanovení možná nepůsobí problémy v zemích EU, ale u nás by téměř jistě otevřelo vrata korupci. Navrhl jsem proto, aby v institutu nošení zbraně byly zákonem stanoveny podmínky, při jejichž uvedení by žadatel obdržel povolení nosit zbraň, aniž by to úředník mohl jakýmkoli způsobem ovlivnit. Jako podnět vládě jsem namátkou uvedl několik možných důvodů. Vláda si však toto ustanovení vyložila jinak a použila mnou namátkou uvedené důvody jako metodický pokyn pro úředníka, nikoli jako zákonem nezpochybnitelný důvod.

Důvod, proč tak vláda učinila, vidím dvojí. Jednak se pravděpodobně stále nezbavila přání co nejvíce a nad povinný rámec legislativy EU zkomplikovat slušným občanům získat oprávnění nosit zbraň a jednak jsem přesvědčen, že exministr vnitra Václav Grulich chtěl podpisem tohoto návrhu zákona ukončit své působení ve funkci, podepsal jej totiž těsně před svým odchodem, a bohužel podle mého přesvědčení podepsal polotovar. Návrh totiž obsahuje ještě celou řadu dalších přinejmenším nepřesností.

Máme proto podle mě před sebou dvě možnosti. Buď vrátit z výše uvedených důvodů zákon vládě k dopracování, nebo jej propustit do druhého čtení s tím, že jeho dopracování bude velmi pracné a obtížné. Na druhé straně spěchat s touto úpravou podle mého názoru zase tak moc nemusíme, protože předpokládám, že EU si ještě delší dobu, než jsme očekávali, bude ujasňovat, jak vlastně vnímá přijímání nových členů. Myslím, že ještě uplyne hodně času, než dojde k reálnému vstupu České republiky do Evropské unie.

Proto navrhuji vrácení návrhu vládě k dopracování. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Petru Koháčkovi a vzhledem k tomu, že je 18.23 hodin a cca v 18.30 máme začít projednávat interpelace, jak jsme se včera usnesli, nepovažuji za rozumné v tuto chvíli zahajovat obecnou rozpravu. Přerušuji projednávání tohoto bodu do zítřka 9 hodin, kdy povedeme obecnou rozpravu, vzhledem k tomu, že nebyl žádný pevně určený bod na zítřejší ráno, jako první bod zítřejšího dopoledního jednání.

Pan poslanec Drda.

 

Poslanec Jiří Drda: Jestli, paní předsedající dovolíte, jen bych požádal členy podvýboru pro regionální rozvoj, aby se teď sešli dole ve výboru, abychom se dohodli o dalším postupu zasedání podvýboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: To je sice velmi hezké, pane poslanče, nicméně schůze ještě pokračuje. Byla bych nesmírně vděčna, aby v Poslanecké sněmovně zůstalo aspoň tolik poslanců, aby bylo možné ještě dnes projednat aspoň některé interpelace.

 

124.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad 26. schůze Poslanecké sněmovny je předloženo sedm odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž páni poslanci nejsou spokojeni a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Nyní přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace poslanců.

Předseda vlády Miloš Zeman odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci způsobu deblokace jedné pohledávky. Interpelace se spolu s odpovědí a dalšími třemi interpelacemi v téže věci, jakož i s odpověďmi na tyto interpelace předkládá jako tisk 654.

Prosím o informaci, zda předseda vlády je přítomen v Poslanecké sněmovně. Ještě jednou prosím pracovníky Kanceláře Poslanecké sněmovny, abych obdržela informaci, zda předseda vlády České republiky je přítomen na schůzi Poslanecké sněmovny.

Ano, předseda vlády je přítomen na schůzi Poslanecké sněmovny. Pan předseda vlády si přeje odpovídat na písemnou interpelaci až v 18.30. Vyhlašuji tedy tříminutovou přestávku.

(Jednání přerušeno v 18.27 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP