(12.10 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. O slovo požádal pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, reaguji na pana kolegu Filipa. Nevím, kde je přímá úměra mezi velikostí podniku a mírou kvalifikace lidí, kteří tam pracují. Tady vůbec žádná úměra není. Je jistě mnoho malých firem, které se starají o kvalifikaci svých zaměstnanců, a velkých firem, které toto zanedbávají.

Stejně tak si myslím, že to není otázka konkurenceschopnosti, která by tímto zákonem měla být omezena. Naopak si myslím, že tento zákon je zákonem otevřeným a umožňuje, abychom otevřeli prostředí směrem, který je podle mne typický v Evropě. Nestrašme se tímto návrhem zákona, protože podle mne tento zákon nikoho nepoškozuje, naopak jen potvrdí to, co se stejně v České republice děje. Touto formou, která je v tomto zákonu upravena, již mnoho velmi kvalitních firem v České republice podniká. Tiše tolerujeme, že tyto firmy porušují zákon, a říkáme, že je to v pořádku, ať ho dále porušují, místo toho, abychom řekli, že korektně podnikají, a proto to dejme do souladu s naším právním řádem. Dívejme se na realitu, jaká je.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě jednou pan kolega Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Paní a pánové, myslím si, že Poslanecká sněmovna a vůbec Parlament není pro to, aby petrifikoval vztahy, které ve společnosti nastaly, ale aby normami, které přijímá, tedy zákony, upravoval chování jednotlivých subjektů. Jinak rezignuje na svou funkci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se ještě další hlásí do rozpravy? Paní kolegyně Müllerová.

 

Poslankyně Ludmila Müllerová: Pane předsedající, paní a pánové, chtěla bych zareagovat na rozpravu, která tady probíhala, zejména na otázky kolem tzv. Švarc-systému. Jsem přesvědčena, že i v tomto případě tady přesvědčujeme přesvědčené, že ruch v Poslanecké sněmovně dokazuje, že každý zná své stanovisko. Proto jsme se možná dobře vzájemně neposlouchali. Jestliže novela zákona hovoří o tom, že fyzická nebo právnická osoba je povinna k plnění těchto běžných úkolů zaměstnávat další zaměstnance, vychází z toho jednoznačně to, že osoba nebude podnikat sama, jak tomu bylo dříve. Myslím, že jsme se touto otázkou v minulosti zabývali a že se tady o žádné rozšíření Švarc-systému nejedná.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zazněla tady velmi závažná informace. Jestliže poslanec této sněmovny má informaci o tom, že je porušován zákon v České republice o zaměstnávání, měl by o tom informovat příslušné úřady, které by měly zakročit. Jestliže dnes argumentujeme tím, že stejně už je dnes porušován zákon a solidní zahraniční firmy podle toho zaměstnávají, pak je otázka solidnosti těchto firem, jestliže porušují místní zákony, které naopak solidní zahraniční zaměstnavatelé, pokud vím, je jich naprostá většina, dodržují a ctí. V tom je solidnost - jestliže chci podnikat v nějaké zemi, musím dodržovat její zákony. O to více je tento argument pro mne podpořit zamítnutí tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Musím na to reagovat, pane místopředsedo a vážená vládo. Říkám, že se tady podniká proto, že je to otázka výkladu zákona. Chceme, aby tady byla naprostá jasnost. Kdo tady chce tvrdit, že například McDonald's nebo jiné firmy podnikají nekorektně? Chodíme tam nakupovat, dokonce bojovníci proti globalizaci chodí rozbíjet skříně McDonaldu. Je to podnikání, které se v této republice velmi rozšiřuje, a my neuděláme nic jiného, než že řekneme, že nemáme nic proti tomu, aby se takto podnikalo. Podle mne ani tam nedochází k diskvalifikaci pracovních sil apod.

Myslím, že tady pokračuje fundamentální zápas o něco, co za to nestojí. Podle mne je potřeba podívat se realitě do očí a jen udělat zákon takový, který by byl transparentní i v těchto věcech.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Toto byla poslední přihláška do obecné rozpravy, kterou v tuto chvíli končím. Uděluji slovo paní zpravodajce. Nemá zájem. Prosím pana navrhovatele Kladívka.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Pane místopředsedo, dovolte mi jakési závěrečné slovo. Diskuse ve druhém čtení zopakovala argumenty té či oné strany, které proběhly v prvním čtení. Vidím tam posun k tomu, že někteří řečníci, kteří v prvním čtení byli jasně proti tomuto návrhu zákona, hovoří o tom, že tato novela ano, ale ne v tomto čase. Zdá se mi to dost výrazný posun. Oceňuji, že tito řečníci hovoří o tom takto a zřejmě cítí, že tento problém k řešení je.

Upozorňuji všechny, kdo jsou proti tomuto návrhu zákona, aby si podrobně přečetli příslušné směrnice Evropských společenství. Chtěl bych je zejména upozornit a hlavu III - Volný pohyb osob, služeb a kapitálu, na kapitolu č. 2 na právo podnikání, kde v odstavcích je přesně definováno, co který členský stát Evropských společenství musí utvořit za podmínky, aby i ostatní příslušníci jiného státu mohli svobodně podnikat a nebyli vázáni jinými normami. Právě k tomu, aby se Česká republika v této kapitole dostala do souladu s těmito předpisy, to je cíl návrhu, který jsme vám předložili.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu kolegovi Kladívkovi.

Před námi je návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona, který padl v obecné rozpravě z úst pana kolegy Štraita. Na žádost pana kolegy Škromacha jsem vás odhlásil. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali identifikačními kartami, neboť rozhodneme o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 51 a ptám se, kdo je pro návrh zamítnout. Kdo je proti?

Z přítomných 176 pro 88, proti 85. Návrh nebyl přijat.

 

Pan kolega Kapoun mi avizoval procedurální návrh. Pane poslanče, chvíli počkáme, zda nebude toto hlasování zpochybněno. Návrh na zpochybnění není. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy zatím nemám žádnou písemnou přihlášku, ani žádnou přímou přihlášku z pléna. Podrobnou rozpravu končím.

Končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Vážené kolegyně a kolegové, je 12.19 hodin, před sebou máme body 23, 25, 26, 27. Jsem přesvědčen, že přinejmenším bod 23 můžeme zvládnout do polední pauzy.

Kolega Kapoun se hlásí s procedurálním návrhem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP