(12.00 hodin)

(pokračuje C. Svoboda)

Zdá se mi, že na to reagujeme naprosto extrémní polohou "ryc, nebo nic". To znamená, že abychom zabránili Švarc-systému, znemožníme způsob podnikání jinou formou než zaměstnaneckým vztahem úplně a definitivně. Podle mne je to špatný signál, špatný signál i do Evropy, protože řada velmi korektních a seriózních firem podniká tímto způsobem v České republice. Byla by chyba, abychom vydávali signál, že se tohoto systému bojíme.

Zároveň nesouhlasím s tím, co říkají odpůrci tohoto zákona - že to nějakým způsobem ohrozí zaměstnanost v České republice. Tento systém se nikdy nestane převažujícím, bude to vždycky jen doplňující systém, to znamená, že nemůže mít zásadní vliv na zaměstnanost v České republice. Stejně tak si myslím, že nepadá v úvahu, že to ohrozí nějaký výběr daní, protože daňová disciplína je otázka výběru daní, vymáhání daní a není to otázka toho, kolik máme podniků. Zkrátka říkáme, že kdybychom byli odpůrci tohoto návrhu zákona, je lepší mít jenom velké podniky s mnoha zaměstnanci než více podniků s méně zaměstnanci. Naopak si myslím, že tento systém povede ke zvýšení zaměstnanosti, povede k tomu, aby se u nás také podnikalo, tak jak se podniká v Evropské unii. Nebojíme se tohoto kroku a podle mne je dobré mít odvahu říci: "Jsme proti Švarc-systému, ale jsme ochotni přistoupit na tento návrh, který je v tomto poslaneckém návrhu."

Znovu vás žádám o podporu tohoto návrhu, protože tento návrh je jasně proevropský, je v souladu s naším právním řádem, to znamená, že jsme otevřeni Evropě a že jsme schopni zajistit stejné podmínky, jaké jsou normálně v západní Evropě, to znamená v Evropské unii. Znovu vás tedy žádám o podporu tohoto návrhu a nenechme se mýlit argumenty o výběru daní nebo o Švarc-systému.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Pan kolega Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, vážená vládo, musím reagovat, protože argumenty, které tady zazněly, nejsou zcela v souladu se skutečností, protože ne ve všech zemích Evropské unie je takto upraveno pracovní právo. Ne ve všech zemích Evropské unie je to podmínka pracovněprávních vztahů. Proto každá země si upravuje tuto záležitost podle svého. I evropské země, kde tato možnost zaměstnávání či vztahů pracovněprávních existuje, prošly určitým vývojem a osobně se domnívám, že Česká republika v tuto chvíli a při stavu současné pracovněprávní legislativy není připravena na to, aby tento způsob zaměstnávání mohl slušným a důstojným způsobem zajistit zaměstnání pro občany tohoto státu. (Ve sněmovně panuje značný hluk, zejména v pravé polovině.)

Musím proto jednoznačně podpořit návrh na zamítnutí tohoto návrhu a je samozřejmě možné, že po delších diskusích, možná při diskusi o novém kodexu pracovního práva, bude možné toto ustanovení do právního systému zahrnout. V tuto chvíli musím ale znovu vyslovit určitou pochybnost, nebezpečí modifikovaného Švarc-systému, zavedení do těchto vztahů je možné, a tento návrh, tak jak je předložený, jej umožňuje. Proto musím jednoznačně podpořit návrh na zamítnutí tohoto návrhu, protože by to znamenalo opět zhoršení pozice zaměstnanců v České republice.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu kolegovi Škromachovi. O slovo požádal ještě pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní a pánové, myslím, že řada argumentů padla při obecné rozpravě v prvém čtení, přesto si neodpustím v tuto chvíli rozporovat vystoupení kolegy Cyrila Svobody, se kterým se jinak na řadě právních záležitostí shodnu. (Vyzvánění opuštěného mobilu.) Ale v tomto ohledu nebudu argumentovat, zda je to možné nebo není možné, jestli je to čistý nebo modifikovaný Švarc-systém. To není ten pravý důvod, pro který není možné tuto normu v tuto chvíli - a podtrhuji v tuto chvíli - v České republice přijmout.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane kolego, musím vás přerušit. A musím požádat všechny diskutující kolegy, aby své diskuse ukončili, aby nalezli svá místa v jednacím sále Poslanecké sněmovny a aby s vlídnou tváří vzhlédli ke kolegovi Filipovi.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane přesedající. Podstata té jeho otázky byla, jestli se systému v České republice bojíme nebo nebojíme. Jsem přesvědčen, že není možné zjednodušit tuto otázku takovým způsobem. Ano, já osobně se bojím tohoto systému, zavedeného v tuto chvíli pro český systém pracovněprávních vztahů. Nemám strach z takového systému, pokud se odehrává i v dalším právním rámci, to znamená, že existují pro jiné zprostředkovatelny práce podmínky, za kterých dochází k běžnému zaškolování pracovní síly, kdy dochází k tomu, že existují i jiné formy pracovního zapojení a tyto jsou zabezpečeny. Protože samotný systém přímého zprostředkování - zjednoduším to a budu se spíše zaobírat obecně českými pojmy, to znamená takovým pracovním poměrem na dobu určitou nebo spíše sjednáním pracovních brigád, to všechno je možné. To je jistě doplňkový systém běžného pracovněprávního vztahu a má jedinou nevýhodu, že v takovém systému mi klesá schopnost pracovní síly, protože klesá její produktivita práce vzhledem k tomu, že trvale poklesává její kvalifikace. (V celé sněmovně je značný hluk.)

Pokud si vybereme kvalifikační strukturu české pracovní síly, je v našem systému vyšší kvalifikovanost, ať už jde o odborné školy, ať jde o zajištění dalšího doškolování pracovníků, získávání dalšího posilování kvalifikace. Kdežto v tomto systému k takovým vztahům nedochází, a pokud nejsou doplněny povinnostmi takových společností, které to zabezpečují, není možné tento systém zavést, protože skutečně do budoucna zhoršuje postavení českých zaměstnavatelů. Nepletu se, říkám zaměstnavatelů, protože oni potřebují vysokou kvalitu pracovní síly, aby byli schopni obstát v konkurenčním boji. Pokud toto připustíme, samozřejmě snížíme tuto kvalifikaci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče, opět vás přeruším.

Kolegové, rozumím tomu, že nemusíme všichni pana poslance Filipa milovat, ale myslím, že bychom mohli být aspoň korektní a naslouchat mu možná proto, abychom s ním mohli polemizovat. Prosím vás ještě jednou o to, abyste se zklidnili v sále a vyslechli vystoupení pana poslance Filipa.

 

Poslanec Vojtěch Filip: To je totiž podstatné měřítko toho, jakým způsobem se firma rozvíjí, zda je schopna kvalifikovaně po delší dobu zajišťovat práci pro své pracovníky a rozšiřovat se nebo růst jako firma, anebo tedy pracuje v podstatě na krátkodobých programech, které nezabezpečují ani její stabilitu, ani stabilitu ekonomického prostředí.

Jsem přesvědčen, že pokud před projednáním takové novely zákona o zaměstnanosti budeme mít další modely ochraňující růst kvalifikace pracovní síly, růst investic do technologií, můžeme se do takového znění, které navrhujeme, pustit. Dříve určitě ne.

Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP