(9.20 hodin)

(pokračuje Pilip)

Těší mě, že na toto téma přišel pan poslanec Nečas, který se mu nedávno věnoval na tiskové konferenci. Protože tam uváděl mladé poslanecké rodiny, i pro něj je určeno další srovnání k tomuto případu, protože rodina, která by žila z příjmu poslance v dnešní době 39 500 Kč, platí daň při jednom dítěti - stále je ten model na jedno dítě - 68 251 Kč. V případě zavedení rovné daně, 20 % - z dílny ODS - začne platit daň 84 210 Kč. Zvýšení daňového zatížení i pro takovéhoto občana by znamenalo 15 959 Kč ročně. Naopak výhodná začíná být rovná daň pro občany a rodiny s průměrným měsíčním příjmem zhruba na úrovni 54 300 Kč.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče, omlouvám se. Mám jako předsedající pocit, že předmětem našeho jednání je daň z příjmů, resp. poslanecký návrh váš a vašich kolegů, nikoliv návrh ODS. Byl bych rád, kdybyste se držel projednávané věci.

 

Poslanec Ivan Pilip: Vážený pane předsedající, kdyby nezazněly tyto argumenty jako výhrady k mému návrhu, tak bych tady o nich samozřejmě nehovořil. V případě, že byly použity jako argument proti mému návrhu, mám doufám právo tady s nimi polemizovat a zaujmout k nim stanovisko. Nicméně vás uklidním, tímto příkladem jsem polemiku s návrhy Občanské demokratické strany skončil. Skončil jsem i proto, že zůstávám optimistou a především si z vystoupení jejich poslanců beru jako závěr to, že se obecně kloní k tomu, aby se tady snižovalo daňové zatížení, a doufám proto, že tento zákon najde jejich podporu, stejně tak jako některé zákony příští.

Poslední věc, kterou bych tady chtěl říci, že jde skutečně - a tady se nechci držet jenom čísel - že jde skutečně o věc, která tady v rozpravě byla již několikrát řečena, a jde o rozdíl pohledu na rodinu jako celek. Je samozřejmě řada rodin, je to dnes většina rodin, kterých by se tento návrh nedotkl. Ale domnívám se, že i jeden z filozofických střetů o pohled na rodinu, o pohled na uspořádání rodiny, který vidíme v řadě zemí okolo nás, který se bezesporu stane tématem i u nás, je to, jestli stát má ve větší míře různými názory podporovat rodiny nekompletní, samoživitelky atd. a vést spíše k modelu uspořádání, které jsou směrem od tradiční rodiny, nebo naopak jestli má roli rodiny posilovat, jestli ji má posilovat např. i nástrojem ekonomickým, nástrojem sociálních dávek, nástroji např. takovými, jako je pohled na rodinu jako na jeden celek pro účely daňových výpočtů. To je jeden z hlavních mimoekonomických, řekl bych společenských důvodů tohoto zákona z principu, který by tady měl zůstat bez ohledu na to, jak se budou měnit i jiné daně a jiné daňové sazby v tomto zákoně obsažené nebo také z jiných zákonů vyplývající. I to je podstata věci, i toto berte v úvahu při vašem konečném hlasování. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji navrhovateli za odůvodnění jeho návrhu i za exkurz do volebního programu ODS. Beru to jako důkaz toho, že jako bývalý místopředseda této strany s tím má dostatek zkušeností. Slovo má zpravodaj.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážené kolegyně a kolegové. Já mám také sto chutí rozebrat volební program Unie svobody, nicméně neučiním tak, protože si myslím, že to je opravdu mimo téma a není tam co rozebírat. K tomu samotnému návrhu, který tady projednáváme, já pouze zrekapituluji to, k čemu já jsem objektivně došel. Prostě ten návrh poslanecký je nejpřívětivější k bezdětným manželstvím, kde však pracuje pouze jeden z manželů.

Dále - začíná být výhodný až u rodin s dětmi, kde pracuje pouze opět jeden z manželů, a to až od příjmu 20 000 Kč hrubého měsíčně. Optimální je pro rodinu, kde jeden z manželů pracuje a má příjem od 70 000 měsíčně a výše. Nepřináší tedy žádnou výhodu pro rodiny s dětmi s příjmy do 20 000 Kč hrubého měsíčně a je nevýhodný pro rodiny, kde pracují oba manželé a mají přibližně stejné příjmy. Opakuji to proto, abych bych zdůraznil, že nezpochybňuji princip společného zdanění manželů. Opakuji, že ten princip nezpochybňuji. Co zpochybňuji a prokazuji na tomto poslaneckém návrhu, je metoda, jak tento princip naplnit, to je metoda půlení daňových základů, a dokazuji zde, že to nefunguje. Nefunguje to univerzálně pro všechny rodiny, protože je diskriminační vůči některým rodinám, to znamená, ten princip rodiny jako ekonomického celku je zde princip rovnosti narušen. Je narušen v tom, že - jak jsem uváděl včera - rodina, která má společný příjem, přičemž oba manželé se na tomto příjmu podílejí stejně, nemá z tohoto návrhu žádnou výhodu, zatímco rodina, kde ty rozdíly mezi příjmy jsou větší, ale příjem je stejný jako v předchozím případě, má výhodu větší. A toto si myslím, že je nerovný přístup ke všem rodinám, a proto tento princip je narušen. Proto se domnívám, že tento návrh a metoda, jakou principu společného zdanění manželů dosáhnout, je diskriminační a nehodlám tento návrh ve velké míře podporovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji zpravodaji. Kolegyně a kolegové, máme před sebou hlasování, a to nejprve - pokud se nepletu - návrh pana poslance Sobotky vrátit předložený návrh navrhovateli k dopracování, nebude-li schváleno, potom k zamítnutí. Zpravodaj souhlasí.

 

První návrh, o kterém rozhodneme hlasováním, je návrh, kterým sněmovna rozhodne o tom, zde vrátí předložený návrh navrhovateli k dopracování.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 108. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 184 pro návrh 135, proti 41. Návrh byl přijat.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodaji a nyní dávám prostor pro neavizované procedurální návrhy. Prosím, pan poslanec Koudelka nejprve.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno. Dnes je zařazen jako pevný první bod po polední pauze bod číslo 120 schváleného programu schůze - volební zákon, třetí čtení. Vzhledem k tomu, že pozměňovací návrhy byly rozdány až včera těsně před skončením schůze sněmovny, vzhledem k tomu, že na zítřek jsou navrženy určité pevné body, nicméně protože se domnívám, že tento zákon by bylo dobré schválit co nejdříve, aby mohl jít do Senátu, navrhuji, aby třetí čtení volebního zákona - bod č. 120, tisk 585, byl dán jako pevný bod v pátek v 10 hodin.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, v 10 hodin v pátek. Děkuji. Prosím další, pan kolega Ouzký.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji, pane předsedající. Dovolte i mně požádat tuto sněmovnu o pevné zařazení bodu našeho programu, který je uveden pod číslem 95. Jedná se o sněmovní tisk 538, vládní návrh zákona o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, jako zítra druhý bod našeho pořadu. Zdůvodnění je jednoduché - služební cesta zpravodaje do Rady Evropy. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Ptám se, jestli má někdo další procedurální návrh k pořadu. Není tomu tak. Ve dvou hlasováních rozhodneme o dvou návrzích. Tím prvním je přesun bodu 120 na 10. hodinu našeho pátečního jednání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP