(18.40 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji zpravodaji panu poslanci Kocourkovi a nyní je přihlášen pan poslanec Volák, poté, pokud budou chtít zodpovědět - táži se vás, páni poslanci Pilipe a Kühnle, zdali chcete zodpovědět dotazy pana poslance Kocourka, máte možnost.

 

Poslanec Stanislav Volák: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, mně je strašně líto, že v této atmosféře začínáme tak vážnou debatu, jako je debata o české rodině, a že se neposloucháme. Myslím, že nikdo z nás nepopírá, že česká rodina je v hluboké krizi. (Smích v sále). Náš návrh zákona, který jsme předložili, je jenom prvním malým krůčkem na cestě, která by měla tu krizi v nějaké vzdálenější budoucnosti překonat. Náš návrh zákona není proboha o daních, ale náš návrh zákona je o postojích a o hodnotách. Náš návrh zákona nemá udělat nic jiného než poněkud zatraktivnit manželství (smích a potlesk v sále) - děkuji -, než udělat to, aby se poněkud více vyplatilo ženit a vdávat a poněkud méně, aby se vyplatilo rozvádět. Aby se poněkud více vyplatilo, aby se děti rodily v manželství, a ne mimo manželství.

Ty z vás, kteří tak skvělým způsobem tleskali, bych chtěl upozornit na několik skutečností. Česká republika je nejlepší, pokud pomineme státy bývalého Sovětského svazu a vezmeme jenom EU a pomineme loňský rok, kdy byl značný výkyv rozvodovosti, tak je nejlepší, když bereme jenom západní Evropu, ve dvou skutečnostech: v počtech rozvodů a v pití piva.

Tohle je tedy krok k tomu, abychom - opakuji ještě jednou - udělali malý krůček k tomu, že snad v nějaké vzdálenější budoucnosti se nám podaří tuto krizi překonat. Tady se hovoří o dětech. Já mohu říci ještě jednou: je to o tom, aby se zvýšila svoboda volby ohledně počtu dětí v rodině, ale ne ohledně prvního dítěte, ale ohledně druhého, třetího, popřípadě nějakého dalšího dítěte. Jestli to, vážené dámy a vážení pánové, nevíte, tak v ČR v průměru úhrnná plodnost na jednu ženu v současné době je 1,18 dítěte. Nejde o to první, ale jde o ty další děti.

Chtěl bych říci ještě jednu věc. Pochopitelně že po tomto kroku musí následovat kroky další, např. zvýšení nezdanitelné částky základu daně na dítě a manželku s nízkým příjmem, na úroveň poplatníka daně, abychom podpořili i nízkopříjmové rodiny. Musíme udělat všechno pro to, abychom začali hovořit o hodnotách, tzn. aby podstatně efektivněji fungovala např. na školách výchova k rodičovství. Musíme si všichni zde uvědomit, že děti z neúplných rodin, ať již rozvedených manželství, nebo děti, které se rodí mimo manželství, to mají v životě podstatně a podstatně těžší, že jsou daleko více ohroženy sociální patologií, kriminalitou počínaje a sebevražedností konče. A tento zákon je především zákon o manželství, je zákon o tradicích a je především zákon o tom, jaké máme hodnoty nebo jaké máme postoje. Není to zákon o daních. To bych chtěl především upozornit přátele na pravé straně této sněmovny.

Děkuji za pozornost. (Potlesk).

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Volákovi. S technickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Rujbrová. Pokud nebude chtít vystoupit pan poslanec Kühnl nebo Pilip, je přihlášen pan poslanec Kalousek. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, ráda bych se vaším prostřednictvím pana předřečníka, který se zřejmě domnívá, že zdražením piva a rozvodů dosáhneme stabilizace manželství a pomoci mladým rodinám, zeptala, proč celý poslanecký klub Unie svobody odmítl naše návrhy, kterými jsme chtěli podpořit mladá manželství zavedením možnosti novomanželských půjček a daňového zvýhodnění v souvislosti s narozením dítěte. (Potlesk z levé části sněmovny.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní poslankyně. Opět technická poznámka - pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, rád bych reagoval na vystoupení pana kolegy Voláka. Já prosím odmítám, aby byla dávána přímá úměra mezi životní úroveň a natalitu. Ta úměra je totiž nepřímá a dost mě překvapuje, že tyto argumenty o té přímé úměrnosti zaznívají právě z této strany.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Táži se prostřednictvím paní poslankyně Rujbrové, pana poslance Plevy, zda chce pan poslanec Volák odpovědět na tyto dotazy, aby nebyl osloven přímo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Volák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nikdy bych si nedovolil z této tribuny prohlásit, že porodnost je závislá na nějaké ekonomické situaci, a vždy jsem proti tomu velmi ostře protestoval. Protože nejvíce dětí se rodilo vždy po největších katastrofách, v dobách, kdy byla velmi nízká životní úroveň. Porodnost na západě začala klesat právě tehdy, když životní úroveň začala růst.

Ale já jsem řekl jednu jedinou věc, že zvýšíme svobodu volby s ohledem na počet dětí v rodině u středně příjmových a vyšších příjmových skupin obyvatelstva, zejména s ohledem na druhé a na třetí dítě. Toť je vše. Svobodu volby, a ne počet dětí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Nyní už konečně má slovo pan poslanec Kalousek a doufám, že do 19. hodiny stihneme odhlasovat předložené procedurální návrhy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Slibuji, že naposledy. Rád bych od sebe oddělil ty dvě kritiky, které tady zaznívají. Za prvé kritiku, která odmítá tento návrh vzhledem k tomu, že v praxi ji bude moci využít jenom někdo, což je sice pravda, ale my tuto kritiku odmítáme, protože jde o zavedení onoho principu, o kterém jsem hovořil. Za druhé potom kritiku, která upozorňuje na nedostatky v důvodové zprávě a na nesrovnalosti v důvodové zprávě s touto předlohou. Tato kritika je oprávněná a tuto kritiku přijímám. Podal jsem zde vysvětlení. Prostě došlo k administrativnímu lapsu, který nás mrzí, k průniku dvou textů na jedné disketě, stát by se to nemělo, prostě se to stalo. Že to bylo tak, budete moci porovnat při posuzování dalšího návrhu daně z příjmu, který budete posuzovat na příští schůzi, kde budete posuzovat svoji podporu či nepodporu odčitatelným položkám na dítě a manželku, a zjistíte, že skutečně ten text, který se týká toho návrhu, se dostal sem. Já se vám za to omlouvám, tu kritiku přijímám a prosím vás, abyste pro tuto administrativní chybu neodmítli princip, o kterém jsme přesvědčeni, že je velmi důležité, aby byl implementován v daňovém právu v ČR.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. O slovo se přihlásil premiér a předseda vlády pan Miloš Zeman, poté předseda klubu ODS pan Vlastimil Tlustý. Prosím pane předsedo, máte slovo. Prosím o klid.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych faktickou poznámkou reagoval na pana poslance Miroslava Kalouska. Neodmítám tento zákon proto, že se do důvodové zprávy vloudila jedna věta, která patřila do důvodové zprávy k jinému zákonu. Odmítám tento zákon proto, protože se nám snaží implantovat svěží myšlenku, že k demografické explozi v ČR dojde, když daňově zvýhodníme mladá manželství, kde základní příjem dosahuje u jednoho člena mladé rodiny 70 tisíc korun měsíčně. Já nepodceňuji inteligenci této sněmovny, já nepodceňuji dokonce ani inteligenci Unie svobody. Já tvrdím, že inteligenční kvocient, na němž je založen tento předpoklad, je dokonce hluboce pod intelektuální úrovní poslanců Unie svobody. A to je co říci.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu předsedovi vlády a nyní udělím slovo předsedovi klubu ODS panu poslanci Tlustému.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, přihlásil jsem se do diskuse proto, abych poděkoval panu poslanci Kalouskovi, že se přihlásil k nedopatření, které je zřejmé, nedopatření, které ale podle mého názoru se osvětluje dosti pozdě, protože v tuto chvíli jsou ve veřejnosti s tímto návrhem zákona spojována veliká očekávání, směřující právě k tvrzením obsaženým v důvodové zprávě, která však vlastním obsahem návrhu zákona nejsou naplněna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP