(16.10 hodin)

(pokračuje Kalousek)

Když vláda České republiky informovala, že místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí bude koordinovat čtyři zpravodajské služby v ČR, měla zřejmě pro pořádek ještě připodotknout, že v působnosti místopředsedy vlády a ministra financí se zamýšlí zřídit pátá zpravodajská služba, celní služba. Je pro mne záhadou, jak tento návrh vůbec mohl projít souhlasem bezpečnostních expertů sociální demokracie, jejichž erudice si jinak velmi vážím. Kompetence, které tento návrh přisuzuje celní službě, jsou nejenom nepřiměřené, neadekvátní, obrovské, ale především jsou v praxi prakticky nekontrolovatelné. Tím, jak jsou nekontrolovatelné, tak jsou obrovsky zneužitelné. Při svém zneužití jsou samozřejmě s to ohrozit právní jistotu obyvatelstva.

Já jako určitě každý v této sněmovně si přeji mnohem lepší výkon na poli celní služby, a jak řekl někdo z mých předřečníků, pořádek v této oblasti. Ale vede k cíli důraz na důsledný výkon v rámci stávajících kompetencí, anebo vede k cíli neomezený legislativní prostor a vytvoření omnipotentní zpravodajské služby s výkonnými pravomocemi? Myslím, že první cesta vede k cíli, a prosím, nepodléhejme tomu mýtu, že čím větší pravomoci příslušné regulační instituce, tím větší pořádek v dané oblasti. To přece není pravda. Naopak ale platí, že čím větší a zejména čím nekontrolovanější pravomoci dané instituce, tím větší riziko zneužití těchto pravomocí. Na to tady chci upozornit.

Předlohu zákona samozřejmě lze vrátit k přepracování, lze zamítnout, může být i schválena, to je běžná legislativní praxe, ale tato předloha si zaslouží pozornost ještě z jednoho důvodu, zaslouží si pozornost nad způsobem uvažování, kterým předkladatel vidí vztah občan - státní instituce.

Pane ministře financí, já si dovolím připomenout, že správní mechanismy v této zemi budujeme na demokratických a občanských principech, a to připomínám proto, že nad některými ustanoveními by neinformovaný čtenář mohl být na pochybách. A právě proto jsem přesvědčen, že je potřeba tento návrh zákona nejen zamítnout, ale také si ho dlouho pamatovat.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Teď je pan poslanec Lang, další pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Pavel Lang: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan náměstek Ing. Dvořák, když předkládal a odůvodňoval novelu celního zákon v hospodářském výboru, hovořil především o tom, že tato novela naváže na v té době projednávanou novelu zákona o České obchodní inspekci - určitě si všichni vzpomínáte, tato novela rozšířila určité pravomoci při kontrolní činnosti ČOI -, a hovořil o tom, že se touto novelou vyřeší deklarování nízkých cen u některých druhů zboží, které se dováží do České republiky, a vyřeší se s tím i dovoz padělků, které do ČR jsou dováženy. Samozřejmě tato novela celního zákona tento problém vůbec neřeší. Není o tom ani zmínka.

Pan náměstek Dvořák začal svou obhajobu této novely tím, že tato novela je nekonfliktní, a v mé zpravodajské zprávě, kterou jsem přednášel v hospodářském výboru, jsem uváděl argumenty, které již zde padly. Já je nebudu opakovat, hovořil o nich pan kolega Kalousek, pan místopředseda Langer, pan poslanec Pilip. Jsou to argumenty velmi závažné. Já si jen dovolím připomenout jeden argument, který tady téměř nepadl nebo byl pouze zmíněn. V § 44 odst. 4 se hovoří o tom, že celní úřad při výkonu své působnosti může - a nyní bych poprosil o pozornost - zpracovávat i nepřesné, neúplné a jiné údaje, jejichž pravdivost není potvrzena, i bez souhlasu osob, ke kterým se údaje vztahují. Zpracovávat osobní i jiné údaje i k jinému účelu, než ke kterému byly shromážděny, i bez souhlasu dotyčných osob, shromažďovat údaje utajovaným způsobem bez vědomí osob a krýt takto zjištěné údaje jiným účelem nebo jinou činností, než pro které byly získány a soustředěny. Tento paragraf mi připomíná dobu před více než deseti lety, kdy tímto způsobem postupoval jeden orgán státní správy.

Dále se tam podle mého názoru a nejen mého názoru porušuje bankovní tajemství, kdy v § 44 B odst. 2 písm. c) se hovoří o tom, že tento úřad nově vzniklý by spolupracoval s finančními úřady a tato součinnost by spočívala v povinnosti bank, spořitelních a úvěrních družstev sdělit čísla účtů majitele, stavy, pohyb, úvěry a vklady osob, o kterých celní stráž bude mít zájem zjišťovat informace.

Dále se hovoří o povinnosti sdělit údaje celním orgánům, povinnosti držitelů telekomunikační licence a jedná se o údaje, které jsou předmětem telekomunikačního tajemství. Dále se hovoří o tom, že tato celní stráž by mohla zatýkat, vyšetřovat a rovnou předvádět nebo postupovat materiály soudům, mohla by vstupovat do prostor, které jsou určeny k podnikání; to znamená, že fyzické osoby, které mají adresu podnikání ve svém bytě, tak bez jakéhokoliv souhlasu soudu nebo vědomí soudu by celní orgány vstupovaly do bytů. Je tam argumentů více a více. Už se o nich samozřejmě hovořilo.

Hospodářský výbor projednával tuto novelu v obecné rozpravě více než hodinu a půl. Myslím si, že tam byl dán dostatečný prostor každému, kdo se chtěl vyjádřit, a diskuse tam byla velmi živá, velmi rozrušená v některých chvílích.

Nyní bych přednesl v obecné rozpravě usnesení hospodářského výboru: Hospodářský výbor navrhuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona č. 13/1993 Sb., celní zákon, atd., tak jak máme předložený, zamítnout.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Langovi. Jako další je pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, jak známo, Česká republika je velmi závislá na zahraničním obchodě. Dochází tedy k velkému pohybu zboží a hodnot. Stávající úprava celního zákona vykazuje značné mezery a neodpovídá standardu celních předpisů EU a ekonomicky vyspělých států. To bohužel umožňuje ve značném rozsahu úniky na celních poplatcích a dezinterpretaci stávajícího zákona. Mohl bych zde uvést celou řadu konkrétních případů, při kterých docházelo k miliardovým únikům.

I když v návrhu zákona jsou určité nedostatky a jsou zde připomínky, musím říci, že bychom návrh zákona měli propustit do dalšího čtení. Domnívám se, že je lepší mít zákon, který v určitém rozsahu řeší celní problémy, než nemít vůbec nic. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Šulákovi. Táži se, kdo další se hlásí do rozpravy. Prosím sněmovnu, aby obrátila pozornost na to, že se k nám na galerii právě dostavila delegace hospodářského výboru Senátu z Chorvatska, vedená panem předsedou tohoto výboru Stěpanem Maričem. Rád bych je zde mezi námi uvítal. (Potlesk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP