(9.10 hodin)

(pokračuje Filip)

Bylo by to jistě možné, odpovídalo by to i českému ústavnímu pořádku, ale nic takového v odpovědi na písemnou interpelaci není a ani nebylo přislíbeno. Proto s odpovědí pana předsedy vlády nemohu souhlasit.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vojtěchu Filipovi. Otevírám rozpravu, do které jako prvnímu udílím slovo předsedovi vlády Miloši Zemanovi.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, vážený kolego Filipe, nechal jsem se dnes ráno ostříhat, aby krása mé osobnosti alespoň částečně harmonizovala s inteligencí vaší otázky. Dovolte, abych na tuto otázku nyní odpověděl.

Za prvé uznávám, že pojem kancelář FBI, třeba že se v tisku běžně používá, je do jisté míry matoucí. Ve skutečnosti se totiž jedná o součást velvyslanectví USA, o součást, která bude zahrnovat jednoho pracovníka a jednu sekretářku - čili konkrétně dvě osoby. Nevidím naprosto žádný důvod, pane poslanče, aby vláda České republiky uzavírala s vládou USA mezivládní smlouvu, kterou by ještě případně ratifikoval Parlament ČR, na téma, zda má americké velvyslanectví rozšířit či nerozšířit svou ambasádu o dvě osoby, kde vám naprosto přesně přečtu specifikaci. Již ve své odpovědi na vaši předchozí písemnou interpelaci jsem jasně zdůraznil, že nejde o jakoukoliv vyšetřovací pravomoc FBI, že se kromě toho jedná nikoli o porušení suverenity ČR, ale naopak o vzájemnou výměnu informací o zvlášť závažné trestné činnosti, což je konkrétně veškerý organizovaný zločin, nelegální obchod s drogami, ekonomická a finanční kriminalita, terorismus, nelegální přistěhovalectví, vraždy, únosy, loupeže apod.

Dále se jedná o spolupráci s věcně příslušnými orgány v ČR na konkrétních případech, které se týkají ČR a USA. Mám tím na mysli, že například nejmenovaná osoba, která přijela, pane poslanče, do ČR s částkou 3 000 USD, zbohatla na kuponové privatizaci, nejmenovaná osoba si odvezla z ČR 14 mld. USD, a čirou náhodou jí byly v USA před dvěma dny obstaveny účty v hodnotě 450 milionů USD. Omlouvám se, má předchozí informace byla nepřesná, bylo to 14 mld. Kč, nikoli USD. Omlouvám se, přeřekl jsem se. Toto je takový hezký konkrétní příklad spolupráce.

Pak se tam jedná o poskytování školení, poradenství a konzultací orgánům v ČR k výše jmenovaným problematikám. Mám tady podrobný popis. V podstatě se jedná o policejního atašé, jako je vojenský atašé. My také neuzavíráme mezivládní smlouvy s jednotlivými státy, že tady budou mít vojenského atašé. Znovu opakuji, že nebude mít přímé výkonné pravomoci. Mimochodem, činnost bude realizována, ptáte-li se po právním základu, na principu činnosti styčných důstojníků, které schválila vláda ČR ve svém usnesení číslo 296 ze dne 15. května 1996 k problematice organizovaného zločinu a účinného postupu proti tomuto typu trestné činnosti. Chtěl-li jste právní podklad, pak usnesení vlády, které jsem citoval, je podle mého názoru plně dostatečným právním podkladem.

Jediné, co mně na této tzv. úřadovně rozčiluje, je to, že je tak malá, protože vzhledem k rozsahu organizované kriminality v ČR dva lidé ze země, která má bohaté zkušeností s finanční kriminalitou, zdaleka nestačí.

Chtěl bych vám, pane poslanče, i dalším kolegům připomenout zprávu, kterou nedávno dostal výbor pro obranu a bezpečnost od Policie ČR, a chtěl bych vám připomenout, že v této zprávě se uvádí, že celkový rozsah ekonomické kriminality v ČR z hlediska majetkového postižení státu je od roku 1990 do současnosti 618 mld. Kč - opakuji 618 mld. Kč. Kdyby zde FBI zřídila pracoviště s dvěma sty zaměstnanci, uvítal bych to, kdyby zde zřídili ústav pro výzkum tunelování, uvítal bych to. Bohužel, bude zde mít pouze dva pracovníky.

Koneckonců, mohu snad ještě dodat pouze dvě poznámky, protože vše ostatní jsem snad uvedl, včetně náplně a kompetencí této složky. Mé dvě poznámky budou poněkud jedovaté, ale znáte mě, pane poslanče, a víte, že si tyto poznámky nemohu odpustit.

První poznámka bude vycházet z toho, že obdobní styční důstojníci byli zřízeni nikoliv pouze v Budapešti, kterou jste uvedl, ale například i v městě vašemu srdci nepochybně milému, to je v Moskvě. Pokud je mi známo, ani komunistická strana ruské federace neprotestovala proti zřízení takového úřadovny a jistě ji kvůli tomu neobviníte, že je agentem amerického imperialismu.

Závěrem mi dovolte, abych jako poslední větu své odpovědi lehce parafrázoval citát vašeho oblíbeného klasika Klementa Gottwalda: Jezdíme do Washingtonu, abychom se naučili, jak tunelářům zakroutit krkem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní se přihlásil ke slovu pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Chtěl bych poděkovat panu předsedovi vlády za alespoň zčásti ústní zodpovězení mé písemné interpelace, protože v písemném vyhotovení, které máte na svých lavicích, samozřejmě o usnesení vlády 296/1996 Sb. není vůbec nic. Proto se nedivte, že jsem odmítl takovou odpověď.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP