(18:50 hodin)

(pokračuje C. Svoboda)

Zazněl tu návrh na zamítnutí od jednoho z výborů, takže jistě sněmovna tuto věc posoudí. Jenom bych apeloval na to, abychom tady měli vůli změnit stávající právní úpravu, aby skutečně odpovídala standardům, které vyplývají z našeho ústavního pořádku. Uvidíme podle vývoje debaty v Poslanecké sněmovně, zda správná cesta je přijetí tohoto zákona, nebo zda se má jít cestou novely stávající právní úpravy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Nyní udílím slovo panu poslanci Pejřilovi, který je zatím posledním písemně přihlášeným do obecné rozpravy.

 

Poslanec František Pejřil: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, zákon o spolcích, tisk 520, se mi jeví jako nadbytečný. Vláda v návrhu říká, že dosud nebylo naplněno právo na sdružování osob, které je předurčeno Listinou základních práv a svobod. Nemyslím si, že je to pravda, neboť dosud existuje několik zákonů, které sdružovací právo provádějí. Je to např. zákon o sdružování občanů, zákon o církvích a církevních sdruženích, zákon o sdružování v politických stranách a hnutích.

Předkladatelé argumentují pro potřebnost nového zákona mimo jiné takto:

Za prvé dosud nebylo možné, aby vznikaly mezinárodní odborové organizace - promiňte, já to trochu zestručňuji a zkracuji, abych neopakoval to, co již bylo přede mnou řečeno. Toto však pokládám za okrajový problém, a stačí malá změna v zákoně o kolektivním vyjednávání.

Vláda argumentuje, že dosud bylo obtížné rozpustit sdružení, které např. šířilo fašistickou ideologii. Toto však současné zákony umožňovaly a rozpustit nebo zakázat např. fašistické sdružení bylo a je možné. Jestliže vláda argumentuje, že postup při rozpouštění těchto spolků byl pomalý, pak je to spíš věcí postupu Ministerstva spravedlnosti.

Vláda též argumentuje, že je obtížné majetkově vypořádat poměry sdružení při jeho likvidaci. To je pravda a zákonná úprava v této oblasti byla skutečně nedostatečná. K tomu však stačí malá novela o sdružování nebo obchodního zákoníku.

Domnívám se tedy, že není třeba zcela nový rozsáhlý zákon kvůli drobným nedostatkům. Mimoto si nový zákon vyžádá finanční prostředky na technické vybavení registru spolků ročně asi 1 milion korun na zvýšení počtu zaměstnanců ministerstva. Tomuto trochu nerozumím, neboť si nemyslím, že se dá očekávat zvýšení počtu sdružení po zavedení nového zákona.

Proto podporuji zamítnutí vládního návrhu zákona o spolcích. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Pejřilovi. Dále se přihlásil pan poslanec Miloslav Kučera st.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře vnitra a ministře školství, kolegyně a kolegové, já jsem rád, že v rozpravě kolega Svoboda, který je zároveň zpravodajem petičního výboru, naznačil přednosti i nevýhody projednávaného zákona, ale hlavně naznačil, proč je potřeba se problematikou tohoto zákona zabývat.

Samozřejmě že můžeme říci, že tady již spolkový zákon máme, že nám možná vyhovuje. Chtěl bych se jenom kritiků tohoto zákona zeptat, jestli se zeptali členů spolků, kteří se mají spolčovat či spolčují podle tohoto zákona, jestli jim opravdu vyhovuje. Jestli se zeptali, zda možnosti, které nabízí nový zákon, nejsou možnostmi, které jim umožní kvalitnější spolkovou činnost, mimo jiné třeba také z hlediska ekonomického zabezpečení spolkové činnosti.

Nechci se zde chlubit jako v prvním čtení tohoto zákona spolkovou minulostí svého dědečka, ale dal jsem si tu práci, že jsem v regionu, kde žiji, obešel celou řadu dnešních existujících spolků a konzultoval jsem s nimi otázky tohoto spolkového zákona. Všichni mi potvrdili, že samozřejmě za jistých okolností, s jistou dávkou vynalézavosti a s jistou dávkou přimhuřování oka jim samozřejmě stávající spolkový zákon může vyhovovat, že je to nicméně spolkový zákon, který, ať chceme nebo nechceme, je zákonem, jenž vznikl v jiné historické době, je zákonem, který reflektoval jinou historickou skutečnost, a já bych si tady dovolil připomenout, že je zákonem, který vznikl v naprosto jiném politickém klimatu.

A tak i když vím, že tady zazněl návrh na zamítnutí, v diskusi, v našem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jsme tomuto námětu věnovali velkou pozornost, a budiž tady otevřeně řečeno, že tento návrh prošel o jeden jediný hlas. Jsem rád, že petiční výbor, který má se spolkovou činností podstatně větší zkušenosti, dospěl k závěru opačnému.

Chtěl bych znovu apelovat na nerozhodnuté kolegy poslance, protože u rozhodnutých je jasné, ti vědí, že je potřeba zákon zamítnout. Chtěl bych se spíš obrátit na ty nerozhodnuté poslance, zda by neměli zvážit, že zamítnutím tohoto zákona značným způsobem ztížíme činnost našich spolků, ne že bychom ji znemožnili, to opakuji znova, tak zlé není, ale že jim budeme velmi a velmi komplikovat činnost.

V minulé diskusi v prvním čtení tady bylo argumentováno tím, že vůči těmto spolkům nasazujeme velmi komplikovaná administrativní opatření.

Pane předsedající, já snad poprosím poprvé za dobu, co jsem ve sněmovně, jestli byste nemohl část sněmovny uklidnit, jinak jsem samozřejmě schopen zvýšit hlas, mám ho cvičený z divadla, zvládnu to, ale přece jenom si myslím, že i spolková činnost si zaslouží důstojnější projednávání.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, pokusím se vám zjednat pořádek. Chtěl bych požádat kolegy i kolegyně, aby vydrželi ještě několik málo minut. Můžete pokračovat, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Ptal jsem se představitelů spolkového života, jak moc jim kupříkladu bude komplikovat život to, o čem se tady posledně hovořilo, co tady naznačil kolega Marek Benda, totiž že třeba chceme-li v případě spolků, aby byla poctivě vyúčtována dotace, na kterou mohou dosáhnout z veřejných zdrojů, ze zdrojů obcí, případně ze zdrojů státních grantů, zda jim bude tak strašlivě vadit, že budou muset k tomuto vydat výroční zprávu. Setkal jsem se s milým úsměvem a pochopením, že přece výroční zpráva není nic tak špatného, co by spolky nemohly zvládnout, naopak že výroční zpráva může být mimo jiné i důkazem kvality činnosti tohoto spolku, protože se výroční zprávou spolek může pochlubit.

Opakuji tedy ještě jednou. Kolegyně a kolegové, zkuste se zamyslet nad tímto zákonem, který nemá podle mého soudu žádný politický rozměr, zda je nutné stavět se k němu takto striktně, zkuste znovu své stanovisko přehodnotit. Myslím si, že zamítnout tento zákon by bylo špatné politické rozhodnutí a nepochybně bude možné případně ve druhém čtení v pozměňovacích návrzích zkvalitnit vládní předlohu, kterou bychom měli v tuto chvíli pro činnost našich spolků schválit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Jako další se přihlásil pan poslanec Stanislav Šustr, kterému udílím slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP