(16.30 hodin)

(pokračuje Kapoun)

A říkám to záměrně proto, že všichni víte, že jsem železničář. Proto bych vám doporučil, abychom tento zákon přijali ve znění Poslanecké sněmovny a případnou novelizaci té nepodstatné části, která určitým způsobem někoho omezuje, udělali následně.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Kapounovi. Táži se, jestli se ještě někdo jiný hlásí do rozpravy. Ne-li, rozpravu končím. Táži se navrhovatele, zda chce vystoupit. Chce. Prosím.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Dámy a pánové, pokusím se stručně vyjádřit k proběhlé rozpravě. Každý zákon určitým způsobem reglementuje podnikatelské prostředí, pokud se ho dotýká. Není pravda, jak zde někdy někteří kolegové ideologicky tvrdí, že sociálně demokratická vláda chce nastolit nějaký státní dirigismus. Spor je jenom o určitou míru regulací, a pokud je ten spor korektně v tomto duchu veden, je to naprosto v pořádku. Jsem rád, že právě v tomto případě hlas podnikatelské veřejnosti - jak jejích organizací, tak jednotlivých podnikatelů, ať už větších, či menších - jasně ukázal, kdo stojí opravdu na straně podnikatelů. Je to jednoznačně vládní návrh. A to přesto, že - tak jako každý zákon - může mít a asi i má určité nedostatky. O některých si můžeme myslet, že je známe, mnohé jiné se možná projeví až v praxi.

Tvrdím, že je velmi zapotřebí - v souladu s podnikatelskou veřejností - aby návrh zákona byl Poslaneckou sněmovnou schválen. Přesto poznamenávám, že vládě nebude činit žádný problém akceptovat novelizaci některých ustanovení, zvláště těch, která nebyla obsažena v původním návrhu zákona, ale i třeba některých dalších, která zde byla zmiňována. Ale v této chvíli bych byl rád, kdybyste se vší vážností, vážené kolegyně a kolegové, přistoupili k tomuto návrhu zákona a vyslovili s ním souhlas. Děkuji vám za pozornost a podporu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Zpravodaj už asi nemá potřebu vystoupit, ani nikdo další, rozpravu tedy v tuto chvíli končím. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu sněmovny, ze kterého plyne, že k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Prosím, aby byl nastaven potřebný počet hlasů.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 306/3.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 40 z přítomných 184 poslanců 121 hlasovalo pro, 54 hlasovalo proti. Návrh zákona byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu senátorovi. Přecházíme k dalšímu bodu, kterým je

 

4.
Návrh zákona o telekomunikacích a o změně dalších zákonů
/sněmovní tisk 390/5/ - vrácený Senátem

 

Prosím paní místopředsedkyni, aby se ujala žezla.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 390/6. Vítám mezi námi pana senátora Jana Zapletala. Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr dopravy a spojů Jaromír Schling.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Senát nám vrátil návrh zákona o telekomunikacích k novému projednání se 17 pozměňovacími návrhy. Pouze dva pozměňovací návrhy jsou podstatné a týkají se již pověstného § 76, který upravuje lhůty pro zavedení volby operátora a přenositelnost čísel. Ostatní pozměňovací návrhy nejsou už tolik podstatné, jde pouze o jiné formulace nebo o určité upřesnění téhož. Věcně nedochází k žádným zásadním posunům a změnám.

Senát navrhl zkrácení lhůty pro zavedení volby operátora a pro možnost přenosu čísel o šest měsíců. Místo do 30. června 2002 do 31. prosince 2001 pro volbu operátora, místo do konce roku 2002 do 30. června 2002 pro přenositelnost čísel. Co to znamená?

Dvouletá lhůta, kterou dává Evropská unie členským státům pro zavedení volby operátora a přenositelnost čísel, zohledňuje konkrétní technický stav telekomunikačních sítí i technické a organizační možnosti jednotlivých provozovatelů. Zkušenosti se zaváděním této služby v zemích Evropské unie ukazují, že vytvořit podmínky pro to, aby mohl uživatel telefonní stanice při zachování svého telefonního čísla volně změnit provozovatele, je reálné nejdříve ve lhůtě dvou let od úplné liberalizace hlasových telefonních služeb.

Nelze zpochybňovat snahu o to, aby se uvedené služby zavedly co nejdříve. Ale vzhledem k tomu, že zákon může vycházet pouze z reálných možností provozovatelů, je třeba stanovit tu nejzazší mez lhůty, dokdy se tak stát musí. Stanovení této mezní lhůty nevylučuje možnost, aby se tak stalo v jejím průběhu, tedy dříve než uplyne poslední den této lhůty.

Vzhledem k tomu, že nelze připustit zkrácení lhůt pro zavedení volby operátora a pro přenositelnost čísel, měly by být pozměňovací návrhy Senátu zamítnuty a Poslanecká sněmovna by měla schválit návrh zákona v tom znění, ve kterém byl již jednou ve sněmovně schválen.

Domnívám se - a jsou pro to i písemné doklady - že se nedostáváme schválením původního znění s těmi lhůtami, jak tam byly schváleny, do rozporu s právem Evropské unie. Riskovali bychom naopak zkrácením té lhůty, že z jakýchkoliv důvodů, především technických, by se mohlo stát, že by nebyla dodržena, a pak bychom byli vystaveni ostré kritice Evropské unie. Naopak mohu slíbit, že jak Ministerstvo dopravy a spojů, tak nezávislý regulátor, který vznikne na základě tohoto zákona - a jsem pevně přesvědčen, že i Český Telecom -, v případě, že bude schváleno původní znění, budou usilovat o to, aby nebyly využity maximální lhůty a aby k zavedení dalších služeb, o kterých tady byla řeč, se přistoupilo dříve, aby ty mezní lhůty využity nebyly. Děkuji vám za pozornost a doufám, že i v tomto případě sněmovna setrvá na svém původním názoru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Schlingovi a ptám se zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Zdeňka Švrčka, zda si přeje se vyjádřit k pozměňovacím návrhům Senátu. Je tomu tak. Pan poslanec Švrček má slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP