(18.50 hodin)

(pokračuje Langer)

Prosím všechny kolegyně a kolegy, kteří se chtějí zúčastnit tohoto hlasování, aby zaujali svá místa. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí místopředsedy vlády a ministra financí Pavla Mertlíka na písemnou interpelaci poslance Jaroslava Gongola."

Odhlásil jsem vás, prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 214. Kdo je pro předložený návrh usnesení? Kdo je proti?

Z přítomných 119 pro návrh 26, proti 70. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím nyní pověřenou osobu z jednání poslaneckých klubů, aby nám sdělila závěry tohoto jednání, resp. předložila procedurální návrh, kterým by se řídil zbytek jednání této schůze.

 

Poslanec Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám tu milou povinnost vám sdělit výstup z jednání zástupců klubů.

Ze zákona o jednacím řádu a z toho, jak vypadají lhůty a rozdávání pozměňovacích návrhů, vyplývá, to je ta dobrá zpráva, bohužel však jediná, že zítra dopoledne jednat nebudeme a budeme zahajovat jednání o předlohách ve 13.00 hodin.

Protože zítra budou interpelace, tak v čase od 13.00 do 16.00 hodin bychom projednali nejprve bod 84 - geneticky modifikované organismy, potom bod 37 ve smyslu našeho předchozího rozhodnutí, což je vládní návrh zákona na posuzování vlivů na životní prostředí, poté bod 83, tedy plemenářský zákon, a případně bod 81, nebo s největší pravděpodobností, pokud dojde k dohodě o zastoupení předkladatele.

Některé kluby nesouhlasily s tím, abychom projednávali další třetí čtení po interpelacích, takže bychom se pak sešli v pátek v 9.00 a projednávali body 71 - majetek České republiky, 72 - zákon související, 73 - rozpočtová pravidla a s tím související bod 74 a potom bod 75 - přechod majetku České republiky na kraje. Poté bychom byli schopni projednat bod 82 - vinohradnictví. Pozměňovací návrhy jste dostali před chvilkou.

Součástí tohoto návrhu, nebo z tohoto návrhu také vyplývá, že bychom se pak sešli v úterý a ve 14.00 hodin projednali jako první bod zákoník práce, jako druhý bod mzdy a odměny, případně opačné pořadí, to už v tom okamžiku bude lhostejné, a to je všechno k bodům, kterém bychom měli pevně stanovit.

Před tímto mým vystoupením mi ještě dal ke zvážení kolega Vidím - ale to není dohoda v klubech, ale věřím, že bychom to mohli podpořit - nezačínat zítra ve 13.00 hodin, ale začít ve 12.30 volbami tak, aby případné druhé kolo mohlo proběhnout v pátek. Čili já, nebudete-li mi to vyčítat, bych si osvojil tento návrh a připojil ho ke komplexnímu procedurálnímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je to sice procedurální návrh, o kterém bychom neměli vést rozpravu, ale myslím, že by měla být jednotlivá vyjádření poslaneckých klubů, pokud je o to zájem.

Pan poslanec Vojtěch Filip jako předseda poslaneckého klubu KSČM.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Ano, já s tím věcně souhlasím, resp. předpokládám, že takto to bude schváleno. Jen mi tam chybí bod 103, tj. "Zpráva vlády o řešení problematiky při nevyplácení mezd zaměstnancům". Ten by se měl nějakým způsobem zařadit do tohoto programu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Mám na vás, pane předsedo, opět smůlu, protože opět jsem komunikoval…

 

Poslanec Jiří Vlach: Pokud mohu, pane předsedající, dovolím si zareagovat. Zcela úmyslně nebylo upřesněno místo s tím, že bod by byl zařazen tak, jak to bude časově možné. Pokud budeme zítra dostatečně bystří při projednávání třetích čtení ještě před 16. hodinou, tak tam se naskýtá prostor. Pokud ne, znamenalo by to potom zařazení v pátek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosil bych vystupující, aby mi neztěžovali mou roli předsedajícího.

Procedurální návrh - nevedeme rozpravu, pouze osoby s přednostním právem vystoupení, resp. předsedové poslaneckých klubů a osoby, které mohou vystoupit kdykoli mimo rozpravu.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Rozumím tomu tak, že v programu jednání by byl zařazen zatím za bod 81, s tím, že by to nebyl pevně zařazený bod, ale počítalo by se s ním.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Prosím, kdo další z předsedů poslaneckých klubů? Nikdo.

Dovolím si ještě jednou zopakovat procedurální návrh, abychom věděli přesně, jaký byl postup. Jako předsedající to zkusím.

 

Poslanec Jiří Vlach: Děkuji za slovo. Ještě jednou a doufám, že naposledy. Zítra bychom začali ve 12.30 volbami. Ve 13.00 hodin bychom projednávali bod 84, 37, 83 a 81, poté, pokud bude časový prostor do 16.00 hodin, bod 103.

V pátek bychom projednávali v 9.00 hodin body 71, 72, 73 a 74 a bod 75, poté bod 82.

V úterý ve 14.00 hodin bychom pokračovali jednáním o bodech 79 a 80.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, toto je procedurální návrh, o kterém nechám na sklonku dnešního jednacího dne a na pokraji vyčerpání Poslanecké sněmovny hlasovat.

 

Hlasování pořadové číslo 215. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 133 pro 126, proti 2. Návrh byl schválen.

 

Děkuji a těším se s vámi na shledanou zítra ve 12.30 hodin.

 

(Jednání skončilo v 18.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP