(9.50 hodin)

(pokračuje Petr)

Poslední záležitostí, se kterou lze jenom souhlasit, je také to, že je nezbytné, aby organizace, které z hlediska následných stavů, které zanechají po sobě, musí zahlazovat škody, které způsobily. Čili je nezbytné, aby měly k dispozici kdykoliv peněžní prostředky, a pokud je nemají, aby to bylo kryto jejich majetkem. Ale je nezbytné tam doložit, že pokud to bude kryto jejich majetkem, musí být tento majetek oceněn znalcem, musí být zapsána tato nemovitost v katastru nemovitostí, aby s ní volně nebylo možno disponovat, a pak s touto dikcí podle mého soudu je možno souhlasit.

Detailní pozměňovací návrhy pak předložím v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Petrovi. Vystoupí pan poslanec Stanislav Křeček a přihlásil se pan poslanec Bendl.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegové a kolegyně, jenom několik poznámek. Velmi bedlivě jsem sledoval diskusi na všech možných úrovních k tomuto zákonu včetně včerejší debaty na programu ČT, v "Jedenadvacítce", a zjišťuji zajímavou věc. O těchto problémech by neměly rozhodovat obce, dozvěděl jsem se. Obci majetek nepatří, nerosty obcím nepatří, je tam celá řada problémů, jestliže dobývací ložisko je na katastru více obcí, čili není věcí, aby do toho obce mluvily, protože to patří státu. Ale neměl by o těchto problémech rozhodovat ani stát, protože státní úředník je zkorumpovaný a stát vlastně všechno dělá špatně. Z těchto debat mi vyplývá, že jedině, kdo by o tom měl rozhodovat, jsou těžaři, jejichž zájmem je samozřejmě vytěžit všechno a pokud možno hned.

Jezdím velmi často do severních Čech, kde je samozřejmě problém s čedičovými a znělcovými kopci, které jsou bezohledně těženy proti vůli obcí. My se tady v této sněmovně velice často dovoláváme názoru obcí, zájmu našich občanů, které obce vyjadřují, ale v okamžiku, kdy tady máme jednoznačné stanovisko prakticky všech obcí, všichni poslanci, co jsme to dostali, bez výjimky podporují tento zákon, dva výbory této sněmovny vyjádří názor, že bude nejlépe toto stanovisko našich obcí ignorovat. Nemyslím si, že to je dobrý způsob, jak vládní návrh zákona projednávat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Křečkovi. Dále vystoupí pan poslanec Petr Bendl a připraví se pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Petr Bendl: Pane předsedající, drahá vládo, pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já jsem většinu svých argumentů k návrhu tohoto zákona řekl již v prvním čtení. Proto se pokusím být maximálně stručný a možná zopakuji některé argumenty, které jsem již říkal.

Domnívám se, že tento návrh vládního zákona velice komplikuje život podnikatelům v oblasti geologie, stanovuje zcela proti smyslu logiky, že na registraci průzkumného řízení není právní nárok, umožňuje úředníkům zamítnout stanovení průzkumného území a stačí k tomu sdělení, že je v rozporu s tzv. státní surovinovou politikou, státní politikou životního prostředí nebo tzv. dalším veřejným zájmem, který převýší zájem nad dalším hledání průzkumu a následném využití výhradního ložiska. Nepřijatelnou komplikaci podle mého názoru přináší § 22 odst. 1 a pasáž části přechodných ustanovení, kde jde o precedens retroaktivity, který zvyšuje nejistotu podnikání a má nastolit stav v rozhodování o věcech, o kterých již jednou rozhodnuto bylo.

Vládní návrh zákona zcela komplikuje život inženýrských geologů v oblasti udělování osvědčení o odborné způsobilosti a trochu paradoxně předbíhá úkol vlády daný usnesením č. 1311, které ukládá analyzovat horní právo v souladu s právem EU. Jen na okraj bych uvedl, že ve vyspělých státech EU v naprosté většině nejsou tak striktně požadována některá povolení ze strany státních orgánů pro udělení osvědčení o odborné způsobilosti.

Chtěl bych také upozornit na způsob projednávání tohoto zákona, a to zejména na skutečnost, že k jeho projednávání v rámci připomínkového řízení nebyly přizvány některé profesní a odborné organizace, což považuji za velice politováníhodnou skutečnost, a ještě více mě mrzí, že některé odborné organizace nedostaly pozvánku ani na seminář, který v průběhu, kdy o tomto jednal výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, proběhl.

Pokud se týká obcí. Pan kolega Křeček, mám za to, se na celý problém dívá příliš zjednodušeně a není možné pouze z desetiminutového vysílání "Jedenadvacítky" poznat celý problém do hloubky. Velice bych mu doporučoval, aby se zabýval tímto problémem více, než jen podíváním se na vysílání České televize, i když obecně si myslím, že obce by měly mít právo účastnit se v jisté míře na územním rozhodování, neboť toto právo mají i občanská sdružení a nevím, proč by jej tedy neměly mít obce.

To, co považuji za zásadní, jsou problémy, které tato novela přinese podnikatelům, inženýrským geologům, odborníkům v této oblasti, a proto se připojuji k návrhu usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, tím mám na mysli návrh na zamítnutí tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Bendlovi. Než dám slovo panu poslanci Gongolovi, s první technickou poznámkou se přihlásil pan zpravodaj Tomíček. Pane poslanče Křečku, promiňte, pan zpravodaj Tomíček má přednost před vámi. Vy máte druhou technickou poznámku, poté pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Já bych chtěl odpovědět na předchozí slova pana poslance Křečka, možná že potom bude na to replikovat také, který se zaklínal přáním obcí a vyzýval nás, abychom vzali jejich potřeby na zřetel. Sám připomenul ale, že to, o čem jednáme, není majetkem obcí, čili obce se k tomu mají právo vyjádřit na základě jiných předpisů, nicméně se zaklínal, že názory obcí v tom samém jsou jednotné.

Přednedávnem jsme v Poslanecké sněmovně probírali jiný zákon, kde se také jednalo o majetku obcí a vyloženě o majetku obcí a byly to majetky lesů. A názory stejného ministerstva, Ministerstva životního prostředí, byly jasně nekompromisní: obcím nic nedat. Já chci jenom upozornit, že prostě úhel pohledu bývá různý a bývá hlavně účelový. Čili tyto argumenty nepovažuji za relevantní.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Tomíčkovi. Pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážený pane předsedající, já bych vaším prostřednictvím panu poslanci Bendlovi, který mě vyzval, abych se problematikou více zabýval, sdělil, že jsem maturoval na průmyslové škole geologické a řadu let jsem pracoval v Ústředním ústavu geologickém v palácích, ve kterých dnes sídlí Poslanecká sněmovna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: To byla poznámka pana poslance Křečka. Nyní má slovo pan poslanec Jaroslav Gongol. Prosím, pane poslanče. Připraví se pan poslanec Ambrozek.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, doufám, že se nebudeme představovat, kdo má jaké geologické vzdělání nebo jakou praxi. Myslím si, že je to zákon, který jde napříč politickým spektrem, zkrátka průřezový, a myslím si, že je vhodné, abychom se na to podívali skutečně nepolitickýma očima.

Dovolte mi několik stručných poznámek k novele, o které se domnívám, že by tedy neměla být předmětem politických licitací. Je to zákon, který by měl sledovat především možnost co nejprospěšnější symbiózy orgánů veřejné správy a podnikatelů podnikajících v těžbě surovin, aby neznamenal konec dobývání v Čechách, o kterém se tady hovořilo, ale aby onu vzpomínanou symbiózu umožnil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP