(15.30 hodin)

(pokračuje Grulich)

Při té příležitosti cítím povinnost vám poděkovat za spolupráci, kterou jste mi po cca 20 měsíců věnovali.

Za tu dobu jsem předložil 21 zákonů, tedy trochu víc než jeden zákon měsíčně, z toho všechny - až na zákon o zbraních a střelivu - byly přijaty. Tento zákon je už připraven znovu. Víte, že jsem ho předložil nejenom příslušnému výboru, ale všem poslaneckým klubům, abychom dosáhli sjednocení s normami Evropské unie, protože si myslím, že je nutné tento zákon přijmout.

Ještě bych dodal, že těchto 21 zákonů je tolik za jeden rok, co bylo předloženo za předcházející 3 roky.

Dalších deset zákonů je v přípravném procesu. Buď už prošly vládou, nebo jsou v meziresortním připomínkovém řízení, nebo jsou schváleny jako věcné záměry. Přibližně dalších pět zákonů je samozřejmě v tvorbě, mezi nimi i takové zákony, jako je např. správní řízení.

Za tu dobu bylo přijato vládou celkem 78 nelegislativních úkolů, tzn. včetně koncepcí, závazných usnesení atd. Bylo rovněž připraveno nebo dojde do této Poslanecké sněmovny 30 mezinárodních mnohostranných smluv nebo dvoustranných smluv.

Naprostá většina této legislativy se týká bezpečnosti státu, policie, hasičů, záchranného integrovaného systému atd. Legislativa je samozřejmě nezbytná, ale za tím je tažen nesmírný blok organizační, ekonomické, personální a jiné práce.

Mně nezbývá, než popřát svému nástupci, aby se mu dobře dařilo, a vyjádřil jsem také ochotu všestranně mu v činnosti, když to bude potřebovat, pomáhat.

Vám všem, kteří jste přispěli k tomu, že tyto legislativní normy i mezinárodní smlouvy byly přijaty, ze srdce děkuji. Věřím, že stejnou nebo ještě lepší podporu věnujete mému nástupci.

A ještě jedna záležitost. Mnozí z vás, a to nejenom z poslaneckého klubu sociální demokracie mě vybízeli, abych kandidoval na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny. Jsem nucen s potěšením vám za toto povzbuzení poděkovat, ale dnes jsem sdělil svému poslaneckému klubu, že na tuto funkci kandidovat nebudu. Nejenom zkušenosti a zážitky z posledních měsíců, ale i moje dlouholetá práce v této Poslanecké sněmovně a nepochybně i těch 20 měsíců ve funkci ministra vnitra mě natolik poučily, že si myslím, že při mých životních zkušenostech nemám zapotřebí znovu podstupovat nějaké martyrium jakéhosi vyjednávání a být předmětem nějakých dohod, byť jsou myšleny jakkoliv, protože nakonec to vyjde vždycky v politický kuhandl a kšeftování. (Potlesk.) Mám dojem, že mně toho není zapotřebí.

A protože slova jsou jenom slova a měli bychom skončit trochu lidsky, jak já říkám s oblibou, člověčensky, všechny, kteří se se mnou chtějí přivítat při mém návratu do poslanecké škamny, srdečně zvu po skončení dnešního zasedání do atria této budovy na číši vína.

Děkuji vám, že jste mě vyslechli. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dovolte mi, abych jménem svým a jistě i jménem vás všech poděkoval panu ministrovi za jeho práci ve funkci ministra vnitra a popřál mu další úspěšná politická léta jako poslanci a jako členovi této Poslanecké sněmovny.

Hlásí se pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové.

Vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna schválila do svého pořadu jednání dva body - "Volba místopředsedy Poslanecké sněmovny" a "Změny v orgánech Poslanecké sněmovny" - vyhlašuji tímto lhůty, a to lhůty dvě. Na návrhy na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny vyhlašuji lhůtu do dneška do 20.00 hodin a návrhy na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny do pátku 7. dubna, do 18.00 hodin. Rozdílnost v těchto lhůtách je z toho důvodu, aby volba místopředsedy Poslanecké sněmovny mohla proběhnout v nejbližším možném termínu, tedy v pátek tento týden. Tímto také avizuji, že v průběhu zítřejšího jednání sněmovny navrhnu zařazení bodu "Volba místopředsedy Poslanecké sněmovny" jako první bod pátečního jednání, zatímco změny v orgánech Poslanecké sněmovny mohou proběhnout až v průběhu příštího týdne.

Ještě jednou tedy opakuji, že lhůta pro podávání návrhů na místopředsedu Poslanecké sněmovny je dnes do 20. hodiny, lhůta pro změny v orgánech Poslanecké sněmovny je do tohoto pátku do 18. hodiny. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji předsedovi volební komise panu poslanci Janu Vidímovi.

A nyní se již můžeme věnovat prvnímu bodu schváleného programu, kterým je

 

1.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 63/1991 Sb.,
o ochraně hospodářské soutěže, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 207/6/ - vrácený Senátem

 

Není to samozřejmě důvod k tomu, abychom zahájili volnou rozpravu, naopak je to důvod k tomu, abychom projednali tento Senátem vrácený zákon.

Usnesení, jímž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 207/7.

Přichází mezi nás paní senátorka Dagmar Lastovecká, vítám ji mezi námi.

Nejdříve prosím, aby se za navrhovatele k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřil místopředseda vlády Pavel Rychetský.

 

Místopředseda vlády Pavel Rychetský: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené dámy a pánové. Poslanecká sněmovna na své 21. schůzi schválila vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 63/1991 Sb., o ochraně hospodářské soutěže, ve znění pozdějších předpisů. Senát tento návrh zákona 1. března t. r. usnesením vrátil Poslanecké sněmovně ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Z usnesení Senátu vyplývá, že ze znění schváleného Poslaneckou sněmovnou nepřijal tu část novely, která do našeho právního řádu zavádí institut "zneužívání ekonomické závislosti" tak, jak byl zakotven v § 9a) novely.

Účelem navrhovaného ustanovení § 9a), jak je patrné z důvodové zprávy k návrhu novely zákona, je zabezpečení důslednější ochrany hospodářské soutěže. Jeho potřeba vyplynula ze zřetelné tendence ke koncentraci v oblasti maloobchodního prodeje a vzniku velkých distribučních seskupení. Některé obchodní praktiky těchto distribučních skupin mohou mít za následek zablokování přístupu na trh pro určité dodavatele a vést až k likvidaci malých a středních podnikatelů, kteří jsou významným prokonkurenčním faktorem hospodářství. Tyto negativní jevy zpravidla nelze postihnout aplikací ustanovení § 9 jako zneužití dominantního postavení, neboť zmíněné distribuční skupiny vesměs dominantní postavení na trhu nezaujímají. Přesto zpravidla disponují takovou kupní silou, která jim dovoluje používat praktiky způsobilé narušit soutěžní prostřední na maloobchodním trhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP