Neautorizováno !


 

(15.00 hodin)

(pokračuje Kučera ml.)

Tolik tedy asi k rámci diskuse, která by se v této rovině měla udržet. Bohužel až do dnešního dne se Ministerstvo životního prostředí a především její někteří zastánci nechovali vyváženým způsobem. Zodpovědnost za jednostranná řešení zde nebyla vyjadřována ani ve financích, ani v dopadech do podnikatelské a další sféry. Proto si myslím, že tento tlak, který zde předvedl jak pan ministr životního prostředí sám, tak další předřečníci, je vyvoláván právě tím, že se obávají, že pokud budeme mít možnost stanovovat škody za jejich rozhodnutí a uplatňovaná rozhodnutí v praxi až ve financích, to znamená v plném vyjádření, vlastně za tato rozhodnutí budou muset pak nést odpovědnost a obhajovat je. Proto se tolik brání tuto zodpovědnost přijmout.

Myslím si, že zkráceně, v duchu toho, co jsem zde předtím řekl, že stát by měl bez obstrukcí poškozeným škody hradit, by ani ministr životního prostředí neměl vytvářet zbytečné obstrukce k těm poškozeným, kterých se škody dotkly. Proto jsme v zemědělském výboru navrhli místo předlohy, že bude poškozeným muset prokazovat škodu odborným posudkem, v případě, že se to úředníkovi nebude líbit, znaleckým posudkem nebo až u soudu, tak jsme navrhli postup, který - dokážu tvrdit zde s plným přesvědčením - může zlikvidovat více jak 90 % škod jednoduchým způsobem, a to na základě vyhlášky neboli doprovodného předpisu. Jednoduchým způsobem by úředník zúřadoval vzniklou škodu na základě jejího prokázání.

Proto si vás dovolím požádat, abyste rozhodnutí zemědělského výboru v tomto směru plně podpořili a schválili jeho přijaté pozměňovací návrhy. Myslím si, že by i Ministerstvo životního prostředí mělo dát šanci vlastníkům buďto svůj majetek chránit, jak se zde odvíjí v diskusi kolem kormoránů, anebo jednostranně a bez průtahů škodu hradit. Myslím si, že zemědělský výbor přijal rozumné řešení a žádám vás ještě jednou o jeho podporu.

K návrhu na likvidaci škod vyhláškou připojím pak v podrobné rozpravě ještě dva doplňující pozměňující návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak, obecnou rozpravu končím. Vzhledem k tomu, že v obecné rozpravě nezazněly žádné návrhy, které by byly nyní hlasovatelné, můžeme přistoupit, pokud se mnou pan zpravodaj souhlasí, k rozpravě podrobné, kterou zahajuji. Jako prvnímu udílím slovo panu poslanci Aubrechtovi, připraví se pan poslanec Mandík.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovoluji si předložit pozměňovací návrh k pozměňujícímu návrhu zemědělského výboru, tisk 445/2, a to v § 7 odst. 3 nahradit stávající text novým zněním: "Způsob výpočtu výše škody ve smyslu tohoto zákona na vymezených domestikovaných zvířatech, psech sloužících k jejich hlídání, rybách, včelstvech, nesklizených polních plodinách nebo lesních porostech stanoví Ministerstvo životního prostředí vyhláškou."

Dále je třeba vypustit odst. 4 a v odst. 5 namísto slov "skutečné škody" dát slova "škody ve smyslu tohoto zákona".

Tento návrh vychází z veřejné diskuse, kde převládl názor, že lepší je stanovit jasná pravidla pro odškodnění předem vyhláškou Ministerstva životního prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Aubrechtovi. Slovo má pan poslanec Mandík.

 

Poslanec Josef Mandík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, tak jak jsem říkal v obecné rozpravě, a v souladu s mým vystoupením mi dovolte předložit pozměňovací návrhy. Ještě předtím ke zdůvodnění snad jenom dvě věty, pokud se týká metodického pokynu. Chtěl bych jenom upozornit na to, že metodickej pokyn je metodickej pokyn a nemá vlastně žádnou právní sílu, tzn. metodickej pokyn je záležitostí pana ministra a Ministerstva životního prostředí k tomu, aby své úředníky vlastně jenom vedl k nějaké jednotnosti, s tím souhlasím. Ale metodickej pokyn (ministr kultury Dostál: metodický!) si výkonná moc změní jakkoliv a kdykoliv.

Já bych poprosil pana ministra - já mu taky neskáču do řeči. Děkuji mu.

Takže teď pozměňovací návrhy.

1. K § 1 - dosavadní dva odstavce nahradit tímto textem: "Stát odpovídá v rozsahu za podmínek stanovených tímto zákonem za škodu způsobenou vybranými zvláště chráněnými živočichy. Dále jen vybranými živočichy." Pod čarou § 48 zákona č. 114 z roku 1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

2. § 2 písm. d) - doplnit za stávající text větu: "jakož i ryby prokazatelně vysazené do rybářských revírů a chráněných rybích oblastí."

3. § 4 - za písmeno h) doplnit nové písmeno ch) tohoto znění: "ch) zvěři."

4. § 8 odst. 2 - zařadit nové písmeno e) tohoto znění: "Zvěři do deseti dnů ode dne, kdy se poškozený o škodě dozvěděl, nejpozději však do 6 měsíců ode dne, kdy ke škodě došlo."

Tady jenom pro zpravodaje, bude-li přijat pozměňovací návrh pod číslem 3, tak je tento pozměňovací návrh hlasovatelný. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Mandíkovi. Hlásí se do podrobné rozpravy dále pan poslanec M. Kučera mladší.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Děkuji. Jak jsem už dříve avizoval, předložím dva pozměňovací návrhy, které na základě konzultace s legislativou Parlamentu doplňují návrh k § 7 odst. 5, kde jde stanoveno, že výše částek na náhradu škod uvedených v odstavci 3 stanoví ministerstvo vyhláškou, případně stanoví její výši na základě znaleckého posudku. Tak tento návrh doplňuji dalšími souvztažnými pozměňovacími návrhy.

První je - v § 7 se odst. 4 vypouští. Dosavadní odst. 5 se označuje jako odstavec 4. Druhý návrh - v příloze k zákonu v bodě 2 písm. d) se slova "a odborný posudek nebo znalecký posudek o vzniku škody na rybách a její výši" vypouštějí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, budu velmi stručný. Dovolte, abych navrhl pozměňovací návrh týkající se současného znění § 8 odst. 2 písm. d), kde navrhuji sjednocení postupu s ustanoveními o náhradě škod způsobenými zvěří v § 36 zákona 23/62 Sb., o myslivosti, a dovolte, abych navrhl jeho konkrétní znění.

Navrhuji, aby § 8 odst. 2 zněl takto: "nesklizených polních plodinách nebo lesních porostech do 14 dnů ode dne, kdy škoda vznikla".

Domnívám se, že lhůty používané zákonem 23/62 Sb. jsou ověřené v praxi, a nemyslím si, že by bylo praktické používat dvou rozdílných lhůt v této problematice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím. Pan ministr si přeje ještě vystoupit na závěr druhého čtení tohoto návrhu. Udílím mu slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, po předcházejícím bodu, který se týkal státního rozpočtu, se zdálo, že tento zákon bude víceméně rutinní. Nebyl. Ono je to totiž o penězích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP