Neautorizováno !


 

(10.50 hodin)

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi několik úvodních slov k opětovnému projednávání předloženého návrhu zákona.

Poslanecká sněmovna na 21. schůzi 18. ledna t. r. schválila jednomyslně a bez připomínek návrh zákona, kterým se mění zákon o komoditních burzách, o cenných papírech a o burze cenných papírů, tisk 316. Zákon byl postoupen Senátu, kde byl projednán 11. února tohoto roku. Ve svém usnesení Senát doporučil vrátit návrh zákona zpět Poslanecké sněmovně. Návrh zákona, tak jak byl vládou předložen a Poslaneckou sněmovnou schválen, řeší kolizi v právní úpravě pro obchodování s deriváty. Jaký je předmět nebo obsah pozměňovacího návrhu, jistě vysvětlí pan senátor. Dovolte mi, abych velice stručně shrnul závěry Senátu i moje negativní stanovisko.

Jaký je předmět nebo obsah pozměňovacího návrhu? Pozměňovací návrh navrhuje rozšířit novelizaci zákona o další titul, a to zamezit obchodování s deriváty vztahujícími se ke komoditám, které jsou předmětem obchodování na komoditní burze (dále jen deriváty), soukromým dovozcům, kteří svoji činnost vykonávají na základě živnostenského oprávnění.

Jakým způsobem je tento pozměňovací návrh Senátu odůvodňován? Návrh poukazuje především na to, že osoby podnikající na základě živnostenského oprávnění formou zprostředkování zneužívají toto oprávnění k podvodné činnosti a k poškození klienta. Dále oblast obchodování s deriváty je pro svou specifičnost ke zneužívání velmi citlivá. Jako třetí argument se uvádí, že živnostenské úřady nejsou schopny v plném rozsahu zajistit dostatečnou kontrolu.

Jaké je stanovisko moje a jaké je stanovisko mnou řízeného resortu? Rizika uváděná Senátem jsou v rámci obchodování na komoditních burzách ošetřena. Dozor je svěřen dvěma kvalifikovaným institucím, a  to burzovní komoře a burzovnímu komisaři, který je jmenován státem a vykonává státní dozor nad burzou. Pokud získá soukromý dovozce živnostenské oprávnění na zprostředkovatelskou činnost a působí na komoditní burze, spadá tím i do jejího režimu a podléhá jejímu dozoru.

V případě, že by ve smyslu pozměňovacího návrhu došlo ke změně živnostenského zákona, a  tudíž k zákazu zprostředkovávat obchod s deriváty dle živnostenského zákona, bude jediným obchodníkem s deriváty burzovní dovozce a jediným místem pro obchodování s deriváty burza, opět založená podle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách, čili kolize se de facto nevyřeší.

Co říci na závěr? Podle mého názoru je návrh zákona, tak jak byl Poslaneckou sněmovnou schválen, technickou novelou a řeší původní záměr, to je, odstraňuje legislativní kolizi, která omezuje obchodování na komoditních burzách. Nezbytný rozsah a řádná kvalita obchodování vážící se k zákonu o komoditních burzách jsou ve stávajícím zákoně a  jeho novelou dostatečně ošetřeny a  řešeny.

Řešení okolností a  rizik z obchodů zprostředkovávaných mimo burzu do zákona o komoditních burzách systémově nepřísluší. Já si nedovedu představit nějaký zákon, který absolutně a priori vyloučí podvod. Podvádět může kdokoliv kdekoliv. Zákon neošetří například určité podvodné machinace v peněžních ústavech, na kapitálových trzích apod. A tady to najednou chceme řešit zákonem. To je nesmysl.

Chtěl bych, aby byly tyto věci jasnější. Derivát je definován pouze pro burzu, nikoliv mimo burzu. Tento pojem se mimo burzu nepoužívá. Soukromý dovozce může obchodovat mimo burzu i dnes. Aby to vyznělo zcela lapidárně - omluvte to zjednodušení - znamená to, že dovozce přijde, řekne "dej mi 400 Kč, já ti za to zajistím kubík palivového dřeva", a nikdo nemluví o tom, že ten kubík palivového dřeva je derivát. To se může i dnes.

Považuji návrh zákona, tak jak byl schválen Poslaneckou sněmovnou, za kvalitní a rizika, která jistě pan senátor uvede, považuji za neadekvátní.

Vážený pane předsedo, vážení paní poslankyně, vážení poslanci, znovu podtrhuji, že návrh zákona, tak jak byl Poslaneckou sněmovnou jednomyslně schválen, je technickou novelou a řeší zadání původního záměru, to je, odstraňuje dosavadní legislativní kolizi. Právě odstranění tohoto nedostatku netrpělivě očekávají podnikatelé a  členové komoditních burz, aby mohli plně rozvinout všechny druhy burzovních obchodů. Proto doporučuji zákon potvrdit v podobě schválené Poslaneckou sněmovnou.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Nyní se táži zpravodaje rozpočtového výboru poslance Vlastimila Tlustého, zda se chce k předloženým návrhům vyjádřit. Bohužel ho tu nevidím. Dal bych mu eventuálně šanci vystoupit v rozpravě. (Poslanec Tlustý vstupuje do sálu.) Přejete si vystoupit, pane poslanče Tlustý? Ne.

Otevírám rozpravu a připomínám úvodem, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné žádné pozměňovací návrhy. Jako první vystoupí v rozpravě senátor Jan Zapletal.

 

Senátor Jan Zapletal: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi několik slov k tomu, abych obhájil stanovisko Senátu. Navržená novela si klade za cíl umožnit obchodování na komoditních burzách s deriváty vznikajícími v souvislosti s termínovanými aukčními obchody za předpokladu, že tyto se vztahují na zboží, jež je předmětem burzovního obchodu. Přesouvá derivátové obchody s komoditami z oblasti zákona o cenných papírech do zákona o komoditních burzách. Zákon o komoditních burzách se ale váže k jednotlivé burze, ne na oblast obchodu s komoditami. Platí jen na jednu konkrétní burzu a její okolí, ne pro obchody obecně a ne pro zahraniční obchody. Obchodníci-dohodci jsou podle zákona určeni pro danou komoditu a burzu, mají jakousi licenci, tedy zkoušku z odborné způsobilosti, vydanou Ministerstvem financí. Až potud je vše v pořádku a všechno je správně. Zcela správně novela odděluje obchodování s cennými papíry od komodit.

Bohužel odsunutím obchodu a derivátů komodit z dohledu a zodpovědnosti Komise pro cenné papíry se odhalila jedna důležitá slabina novely zákona, a  to, že se vytváří nedefinovaný vztah k soukromým dohodcům, kteří nejsou určeni pro danou komoditu a burzu.

Abych přiblížil tuto problematiku, dovolím si odcitovat kousek zákona o cenných papírech:

"§ 8A deriváty

1. Deriváty se pro účely tohoto zákona rozumí penězi ocenitelná a převoditelná práva a závazky odvozené z cenných papírů nebo vztahující se ke zboží, které je předmětem obchodování na komoditních burzách, z české měny a  zahraničních měn, úrokových měn a kursovních indexů a smluv z nich.

2. Za obchodování s deriváty se pro účely tohoto zákona považuje:

a) koupě a prodej derivátů na vlastní účet pro jiného,

b) obstarání koupě nebo prodeje derivátů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP