Neautorizováno !


 

(9.40 hodin)

(pokračuje Žižka)

Tato úprava by podle mého názoru přinesla také ztížení pozice zaměstnanců, což je ovšem pouze můj názor, nicméně představuje velmi problematickou právní skutečnost, protože od termínu zveřejnění na těchto deskách se odvíjejí lhůty, které známe i z ostatních oblastí. Je samozřejmě možné, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí vedlo tyto údaje na internetové stránce, což vřele doporučuji, ale současně je musejí mít k dispozici také úřady práce.

Proto mi dovolte, abych navrhl rozšíření této druhé věty svým pozměňovacím návrhem. Navrhuji tedy, aby pozměňovací návrh výboru pro sociální politiku a zdravotnictví ve druhé větě byl rozšířen. Za tečkou bude pokračovat druhá věta "a současně je oznámí ve stejné lhůtě všem úřadům práce. Úřady práce tyto informace vyvěsí na své úřední desce nebo oznámí jiným rovnocenným způsobem nejpozději následující den po jejich obdržení od Ministerstva práce a sociálních věcí."

Aby bylo úplně všechno přesně, dovolím si ocitovat celou tuto část. Původně výbor navrhoval, že věta bude znít: "Tyto informace rovněž sdělí ve stejné lhůtě Ministerstvu práce a sociálních věcí, které je zveřejní na své internetové stránce nejpozději následující pracovní den po jejich obdržení". A dále pokračuje můj návrh: "a současně je oznámí ve stejné lhůtě všem úřadům práce. Úřady práce tyto informace vyvěsí na své úřední desce nebo oznámí jiným rovnocenným způsobem nejpozději následující den po jejich obdržení od Ministerstva práce a sociálních věcí."

Myslím, že je to kompromisní návrh, že ani paní kolegyně Páralová se na mě nebude zlobit, že jsem to takto navrhl, protože to řeší problém obecného zveřejnění na internetu, za které se přimlouvám, a současně úředního šimla, který musí být také zachován. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Žižkovi. Jako poslední se písemně do podrobné rozpravy přihlásil poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené paní a pánové, nejprve mi dovolte, abych se omluvil, že jsem osobně nepřednesl zprávu o projednání tisku 493 v petičním výboru, ale myslím, že její obsah byl přednesen pro tuto sněmovnu velmi srozumitelně, a já se za všechna usnesení, která petiční výbor ve svém tisku 493/1 přijal, velmi přimlouvám.

Zároveň si dovoluji v podrobné rozpravě bez dlouhého zdůvodnění doplnit jeden návrh, který tady ještě nezazněl a který vyplývá z mého nazírání na věc rovnosti všech účastníků toho vztahu, který se zakládá tímto zákonem, tj. rovnosti podnikatelů, zaměstnanců, ale i státu. Je zřejmé, že to, co je řešeno v této normě, svým způsobem může být řešeno i na úkor státu a stát by neměl, byť třeba nedbalostí svých úředníků, přijít o to, co vyplatil těm, kteří zaměstnavatelem vyplaceni nebyli.

Vzhledem k tomu, že tuto myšlenku nesledoval zatím nikdo ve svých pozměňovacích návrzích, dovolím si vám navrhnout změnu textu v § 11 odst. 3. Navrhuji, aby poslední věta § 11 odst. 3 byla vypuštěna a její text byl nahrazen tímto textem: "Byl-li na majetek zaměstnavatele prohlášen konkurs, jsou pohledávky úřadu práce pohledávkami v konkursu, aniž by je bylo nutné přihlásit."

Ti, kteří sledovali detailně rozpravu k zákonu o konkursu a vyrovnání, vědí, že sjednocuji postup, který je znám ze zákona o konkursu a vyrovnání, s postupem, který by jinak v tomto zákoně byl odlišný. Tento postup byl nadvakrát do zákona o konkursu a vyrovnání pojat a odkazuji na současné znění § 27 odst. 5 zákona o konkursu a vyrovnání, který zabezpečuje, aby žádným administrativním způsobem nemohlo dojít k zániku nároků státu na vypořádání z majetkové podstaty toho, kdo se ocitl v konkursu.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Filipovi. Právě se mi jako další přihlásila paní poslankyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Dávám tyto tři pozměňovací návrhy. V § 5 odst. 2 na konec doplnit větu, která zní: "Vychází se z rozhodné částky platné v den podání návrhu na prohlášení konkursu."

Dále v § 9 odst 6 nahradit číslici 7 číslicí 6. V § 15 nahradit číslici 8 číslicí 7. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo jiný hlásí do podrobné rozpravy. Ne-li, podrobnou rozpravu končím. Nepředpokládám, že má pan místopředseda vlády zájem říci závěrečné slovo. Končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji všem zúčastněným.

Pan poslanec Doležal k tomuto bodu? Dobře, skončil jsem projednávání druhého čtení tohoto návrhu.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Mám připomínku. Při pátečním projednávání bodu č. 11, což byl návrh zákona o změně a zrušení některých zákonů souvisejících se zákonem o krajích, zákonem o obcích, zákonem o okresních úřadech a zákonem o hl. m. Praze, jsem navrhl proceduru hlasování ohledně přerušení tohoto bodu. Včera tento bod bez odhlasování této procedury byl ukončen. Ověřoval jsem si to, ve stenozáznamu to je, dokonce jsem se na to ptal i zpravodaje, kterým byl kolega Ambrozek, který mi to také potvrdil. Takže nyní vznáším tuto námitku a dožaduji se hlasování o mém procedurálním návrhu, který zazněl v pátek před ukončením projednání bodu č. 11.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ještě jednou, pane poslanče. Vy teď chcete znovu hlasovat o...?

 

Poslanec Vladimír Doležal: Projednávání bodu č. 11 bylo ukončeno bez hlasování o té proceduře.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, my už tady nemáme bod č. 11 nikdo na stole. Může pan poslanec Beneš toto objasnit?

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, dámy a pánové, jedná se o vládní návrh zákona o změně zákonů, kde jsme v pátek v odpoledních hodinách přerušili projednávání. Během rozpravy pan poslanec Doležal navrhl to, co teď opakoval. Včera jsme na to všichni ve sněmovně zapomněli a procedurálně musí být učiněno zadost jeho návrhu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ale já mám pocit, že rozprava k tomuto bodu byla už definitivně ukončena. Nevidím možnost, abychom znovu tento bod otevírali. Pane poslanče, prosím vás, doporučil bych, abychom přešli normálně k dalšímu bodu, abychom tuto věc vyřešili, vzájemně si ji vyjasnili a abychom to neřešili touto metodou a dali nějaký dohodnutý návrh mezi jednotlivými poslaneckými kluby. Prosím předsedy klubů, aby se k tomu sešli a vyjasnili tuto věc.

Teď přejdeme k dalšímu bodu, kterým je

 

135.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 591/1992 Sb., o cenných papírech,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 214/1992 Sb., o burze cenných papírů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 316/ - vrácený Senátem

 

Usnesení, kterým Senát návrh zákona vrátil, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 316/3.

Chtěl bych mezi námi uvítat pana senátora Jana Zapletala. Prosím, posaďte se.

Nejdříve bych poprosil, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP