Neautorizováno !


 

(10.00 hodin)

(pokračuje Zapletal)

Doplněno lidskou řečí to znamená, že derivát, tedy převoditelné právo nebo závazek ke komoditě, je zboží jako každé jiné. Může se nakupovat i prodávat s tím, že to umožňuje realizovat velký zisk nebo úplnou ztrátu. Vyžaduje tedy velmi kvalifikovaného prostředníka, to zdůrazňuji, a to platí i pro soukromé prostředníky-dohodce. Existují ovšem tzv. derivátoví obchodníci s komoditami, což jsou právnické osoby bez jakékoliv licence, školení a někdy i vzdělání a v nejlepším případě se tváří jako zprostředkovatelé obchodu pro zahraniční makléře, a pokud je to pravda, mohou být pouze klienty zahraničních obchodníků.

Od 1. 4. 1998 nemůže živnostenský úřad vydávat živnost na zprostředkování nebo obchodování s deriváty bez povolení Komise pro cenné papíry. Pro ilustraci dodávám, že Komise pro cenné papíry dosud nikomu povolení ke zprostředkování derivátů nedala. Znamená to tedy, že v mnohých případech jde jenom o podvod, neboť vůbec nic nezprostředkovávají, neprovedou obchod, pouze jej simulují. A vezmou zákazníkovi zálohy bez náhrady. Oběťmi se ovšem stávají většinou podnikatelé.

Protože podle stávajícího zákona dozoruje toto zprostředkování Komise pro cenné papíry, prováděla komise šetření a udělila několik pokut, a to dokonce ve výši mnoha milionů korun a pozastavila zároveň činnost. Pokud se jedná o to, jak pan ministr uváděl příklad kubíků dřeva, nejde o obchod s deriváty, jde o pouhý obchod s komoditami, a toho se pozměňovací návrh vůbec netýká. Novela zákona by tedy umožnila zcela neregulované a nekontrolovatelné zprostředkování obchodů, především se zahraničními komoditními deriváty tuzemským subjektům bez licence na základě oprávnění, a to jako živnost ohlašovací, volnou.

Senátní pozměňovací návrh si klade za cíl pouze dočasně, do přijetí komplexní úpravy obchodování s komoditními deriváty, zabránit nežádoucí legalizaci zprostředkování těchto rizikových obchodů, zdůrazňuji velice rizikových obchodů, které umožňují realizovat velký zisk nebo úplnou ztrátu na pouhé živnostenské oprávnění bez dohledu licenčního orgánu.

Navržený pozměňovací návrh v žádném případě neomezuje soukromé dohodce v obchodování s komoditami, pouze jim zamezuje v nekontrolovatelném zprostředkování komoditních derivátů. Protože Senát považuje toto opatření za dočasné, přijal rovněž usnesení vyzývající vládu k urychlenému komplexnímu řešení této problematiky, které by řešilo i licencování zprostředkování obchodů s komoditními deriváty tak, jak to bývá ve světě běžné, a tak, jak je to běžné i v Maďarsku.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu senátorovi Zapletalovi. Táži se, zda někdo z poslanců chce vystoupit v této rozpravě. Ne-li, tak rozpravu končím.

Nepředpokládám, že pan ministr chce závěrečné slovo. Ne-li, tak přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny poslanců přítomných.

Přednesu návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 229/1992 Sb., zákon č. 591/1992 Sb. a zákon č. 214/1992 Sb., podle sněmovního tisku 316/2, tedy ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 316/3."

Předpokládám, že jsou všichni připraveni hlasovat, a proto tedy zahajuji hlasování.

 

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 171 z přítomných 191 poslanců 78 hlasovalo pro, 79 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme nepřijali. Nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny s tím, že k přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. Prosím nastavit potřebný počet hlasů na 101. Přednesu nový návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 229/1992 Sb., 591/1992 Sb. a 214/1992 Sb., ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 316/2."

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 172 z přítomných 190 poslanců 153 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu senátorovi, který odchází smuten, že jeho návrh nebyl přijat, ale je to tak.

 

Dalším bodem našeho dnešního programu je

 

69.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2000
/sněmovní tisk 376/6/ - druhé čtení

 

Předložený návrh uvede z pověření vlády místopředseda vlády ministr financí Pavel Mertlík, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, protože dnes vystupuji k rozpočtu pro tento kalendářní rok již počtvrté s úvodní řečí z tohoto místa, budu tentokrát velice stručný.

Návrh rozpočtu, tak jak jej předložila vláda, prošel během období od posledního projednávání v rámci prvního čtení intenzivní diskusí ve všech příslušných výborech Poslanecké sněmovny, zejména pak rovněž v rozpočtovém výboru, a padala zde celá řada návrhů, které ve svém souhrnu představují pohyby ve struktuře jednotlivých kapitol v řádu na úrovni zhruba 0,2 % rozpočtu jako celku. Z tohoto důvodu mně nezbývá než konstatovat, že jakákoliv podoba těchto pozměňovacích návrhů bude přijata, bude i nadále výsledný tvar rozpočtu v souladu s rozpočtovými záměry vlády, které měla v okamžiku, kdy dávala rozpočet na stůl a k projednání Poslanecké sněmovně.

Zejména bych chtěl podtrhnout, že komplexní pozměňovací návrh, který byl připraven rozpočtovým výborem, kde hlavním směrem, kam část prostředků směřuje, jsou oblasti školství, kultury a zdravotnictví, je návrhem, který podle mého soudu dobře ladí s programovým prohlášením vlády, a jak už jsem říkal, nenarušuje, a to ani náznakem, celkovou filozofii rozpočtu, podle níž byl zpracován a předložen Poslanecké sněmovně.

Prosím proto, aby jednání bylo stejně konstruktivní v rámci druhého čtení a posléze čtení třetího, jako bylo jednání v jednotlivých výborech, za což všem poslancům velmi děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Prosím pana poslance Tlustého jako zpravodaje rozpočtového výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP