Neautorizováno !


 

(12.10 hodin)

(pokračuje Mertlík)

Má celou řadu prvků, z nichž rozhodující z hlediska obsahu je prvek harmonizační. Jde o transpozici celé řady směrnic Evropské unie, které v této oblasti platí. V České republice však dosavadní praxe byla a dosud je praxi Evropské unie v oblasti kapitálových trhů velmi vzdálená. Tento návrh zákona by měl v rozhodující části tuto praxi přiblížit. Jde o návrh, který je harmonizován s novelou obchodního zákoníku, která byla připravena před ním a samozřejmě na něj navazují i dva následující zákony, o kterých jsem hovořil.

Mezi základní prvky tohoto zákona patří takové skutečnosti, jako příprava vytvoření podmínek pro dozor na konsolidovaném základě v rámci majetkově propojené skupiny, což je jednou z největších slabin oblasti dozorové činnosti, která u nás existuje. Jde o definici kompenzace z garančního fondu v případě nesolventnosti obchodníka s cennými papíry, čili o podobný typ úpravy, jaký existuje např. v bankovnictví nebo jiných oblastech finančního trhu, které zvyšují bezpečnost těch, kteří používají služby obchodníků s cennými papíry.

Jde o možnost zavedení spolupráce dozorových orgánů v rámci členských zemí unie a dále s některými dalšími zeměmi, jde o definici tzv. evropského pasu pro cenné papíry a celou řadu dalších technických věcí.

Ministerstvo financí při řešení tohoto návrhu zákona, na jehož textu rovněž v určité míře spolupracovala Komise pro cenné papíry, bylo vedeno rozporným požadavkem velké složitosti upravovaného předmětu a potřeby podstatně změnit celou řadu oblastí právní úpravy na straně jedné a na druhé straně časem, který tlačil, protože při nedostatečné transparentnosti kapitálového trhu v České republice návrh tohoto zákona spolu s dalšími návrhy patří k věcem, které skutečně nesnesou zbytečného odkladu.

Je to nicméně norma velmi složitá a jsme si vědomi toho, že v rámci druhého a třetího čtení lze do návrhu zákona učinit celou řadu změn, které mohou vést k jeho dalšímu zkvalitnění. Takové spolupráci se Ministerstvo financí v žádném případě nebrání, nicméně bych chtěl podtrhnout, že je velmi důležité, aby event. pozměňovací návrhy v této oblasti, které jsou často technicky velmi složité, viz např. oblast - poprvé u nás v tomto směru upravená - pojmu deriváty a obchodování s deriváty apod., byly odborně konzultovány a byly dobře technicky připraveny, protože event. nedodělky či legislativní zmetky v této oblasti mohou napáchat - navzdory dobré vůli autorů - nedozírné škody.

Prosím o kooperativní způsob projednávání v rámci druhého a třetího čtení. Chci podtrhnout, že Ministerstvo financí svými odbornými kapacitami je k tomu připraveno. Děkuji vám za pozornost a prosím o propuštění návrhu do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády a ministru financí panu Pavlu Mertlíkovi. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si sněmovně doporučit propuštění této technické normy do druhého čtení. Předpokládám, že při projednávání v rozpočtovém výboru budou předneseny některé pozměňovací návrhy, které se budou snažit odstranit technické nepřesnosti, které jsou obsaženy v této vládní předloze, nicméně je zřejmé, že je to předloha, která přichází po určité době od platnosti předchozí normy, a v tuto chvíli je vhodný okamžik pro reagování na zkušenosti z kapitálového trhu a promítnutí těchto zkušeností do této novely. Doporučuji sněmovně propustit návrh do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodaji pro první čtení panu poslanci Vlastimilu Tlustému a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám písemné přihlášky. Hlásí se někdo z místa? Nehlásí.

Uzavírám obecnou rozpravu. Nezazněl ani návrh na vrácení, ani návrh na zamítnutí. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Není tomu tak. Budeme hlasovat o návrhu na přikázání rozpočtovému výboru.

Já vás pro jistotu opět odhlásím, protože se obávám, že početní stavy nejsou takové, jak v tuto chvíli vypadá naše sněmovna z hlediska zaplněnosti. Prosím o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 56 rozhodneme o přikázání tohoto návrhu zákona rozpočtovému výboru.

Hlasování bylo zahájeno. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 105 pro 100, nikdo proti. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru.

 

Končím projednávání bodu 36. Děkuji zpravodaji panu poslanci Tlustému.

 

Přistupujeme k projednání bodu

 

37.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 530/1990 Sb.,
o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 532/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh opět uvede místopředseda vlády ČR a ministr financí pan Pavel Mertlík.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP