Neautorizováno !


 

(12.00 hodin)

(pokračuje Beneš)

Já souhlasím a jsem si vědom toho, že musíme mít finanční kontrolu podle mezinárodních smluv, že musíme mít finanční kontrolu na čerpání prostředků z Evropské unie. Mám ale pocit, že ten návrh zákona by mohl být výrazně útlejší, pokud by si tento cíl vymezil zcela jednoznačně a zcela prioritně. V tuto chvíli je ten cíl podle mého názoru příliš široký, příliš obecný a mohl by vést k příliš silnému růstu - a teď se omlouvám ministru financí - molocha Ministerstva financí, možná nezávislého kontrolního úřadu.

V žádném případě nenavrhuji zamítnutí. Navrhuji vrácení k přepracování a zúžení návrhu zákona tak, aby splnil ty věci, které jsou nezbytně nutné. Myslím si, že se jedná v podstatě o stejný harmonogram, který navrhuje pan zpravodaj, protože prodloužení projednávání o 20 dnů je v podstatě totéž. Nebude-li přijat můj návrh na vrácení k přepracování, který není proti tomuto návrhu zákona, ale podle mého názoru proti jeho příliš velké šíři a nezapracování těch mechanismů, které dnes na obcích jsou a na krajích a obcích ještě budou, myslím si, že ta časová prodleva bude zhruba stejná. V případě vrácení k přepracování jsem přesvědčen, že Ministerstvo financí bude mít větší klid toto provést, než tomu bude při jednání ve výborech. V každém případě dojdeme-li k hlasování o projednávání ve výborech, požádal bych pana předsedajícího, aby tam dal i výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Benešovi. Hlásí se ještě někdo dále do rozpravy? Nehlásí. Rozpravu uzavírám. Budeme nyní hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Já budu chvíli gongovat, protože to asi nebude tak nekonfliktní hlasování. Všechny vás na žádost z pléna odhlašuji a žádám o novou registraci.

Zapomněl jsem, pane ministře, máte možnost v tuto chvíli vystoupit ještě před hlasováním. Mezitím budou kolegové postupně dorážet. Hovoří ministr financí ČR Pavel Mertlík.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Budu velmi stručný. K oběma vystoupením, která zde zazněla, bych chtěl říci, že je skutečně něco jiného Nejvyšší kontrolní úřad, zákon o Nejvyšším kontrolním úřadě, jakožto na vládě nezávislý subjekt, který má kontrolovat vládu zvnějšku, a systém státní finanční kontroly, který je interním nástrojem vlády pro to, aby ona lépe zvládala svoji činnost v oblasti využívání veřejných prostředků. Smyslem tohoto návrhu je tento zákon.

Zároveň je třeba říci, že tento zákon má vést k tomu, aby bylo možno tuto činnost provádět nejenom ve státní správě samotné, ale také na úrovni uživatele veřejných prostředků, a to podle principu, který je podle mě všeobecně akceptován, to je princip, že když někdo používá veřejné peníze, musí být schopen dokladovat, jakým způsobem s těmi veřejnými penězi nakládá, byť to může být soukromý subjekt, obec nebo jiná instituce veřejnoprávní, ale nestátní. To jsou důvody tohoto zákona.

Přiznám se, že původní verze zákona byla podstatně širší, zhruba dvojnásobná, a vedle finanční kontroly upravovala i funkční kontrolu, věcnou kontrolu. Ta bude řešena zvláštním zákonem. Nicméně je důležité, aby tato část, finanční kontrola, kde je jistě prostor v rámci druhého čtení k zpřesnění funkčních vazeb mezi jednotlivými kontrolujícími subjekty, byla propuštěna do druhého čtení a aby byl nastartován legislativní proces v této fázi. Jde o velmi klíčovou záležitost mimo jiné i z hlediska posuzování schopnosti České republiky připravit se na členství v Evropské unii, kde zodpovědnost státu za používání veřejných prostředků je věc, která je naprosto základní, a bohužel v ČR odpovídající systém v současnosti nemáme.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru financí ČR panu Pavlu Mertlíkovi. Chce pan zpravodaj využít možnost závěrečného slova? Nikoliv.

 

Budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu zákona navrhovateli k dopracování.

O tomto návrhu bude rozhodnuto v hlasování pořadové číslo 51, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat, z přítomných 166 pro 72, proti 86.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a prodloužení lhůty. Vyjádří se pan zpravodaj? Prosím.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Já bych po dohodě s předsedou výboru pro evropskou integraci chtěl doplnit, že navrhuji přikázání výboru pro evropskou integraci.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Máme zde návrh organizačního výboru, který doporučuje sněmovně, aby přikázala rozpočtovému výboru, pak je zde z rozpravy vzešlý návrh na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, teď zazněl návrh na výbor pro evropskou integraci. Má ještě někdo jiný návrh? Ne.

 

První hlasování je hlasování pořadové číslo 52 a bude probíhat o návrhu na přikázání rozpočtovému výboru.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Návrh byl přijat, z přítomných 169 pro 156, proti 5.

 

Další hlasování pořadové číslo 53 rozhodne o návrhu na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Kdo je pro přikázání tomuto výboru, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 169 pro 116, proti 30. I tento návrh byl přijat.

 

Hlasování pořadové číslo 54 rozhodne o návrhu na přikázání výboru pro evropskou integraci.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Tento návrh schválen nebyl, z přítomných 168 pro 70, proti 60.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na prodloužení lhůt pro projednávání ve výborech o 20 dnů.

O tomto návrhu rozhodne hlasování pořadové číslo 55. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat, z přítomných 169 pro 107, proti 39.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a lhůta k projednávání ve výborech byla prodloužena o 20 dnů. Končím projednávání bodu 35. Děkuji zpravodaji panu kolegu Doležalovi.

 

Další bod, který budeme projednávat, je bod

 

36.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 591/1992 Sb., o cenných papírech,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 531/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh opět uvede ministr financí ČR a místopředseda vlády pan Pavel Mertlík. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. (Reakce na hluk v sále:) Prosím chviličku o strpení. Kolegyně a kolegové, prosím o klid v jednacím sále, aby bylo možno pokračovat. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tento návrh zákona zahajuje blok tří po sobě jdoucích návrhů pod body 37 a 38, které se též týkají kapitálového trhu. Novela zákona o cenných papírech je nejrozsáhlejší a technicky nejsložitější novelou, v pořadí historicky již sedmou, kterou zákon o cenných papírech v ČR prošel.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP