Neautorizováno !


 

(11.30 hodin)

(pokračuje Krása)

Musím říci, že se jednoznačně ukázalo, že obavy, které tady sněmovně sdělil pan poslanec Benda, mají určité jádro pravdy. To vidím jako nebezpečí právě pro spolky. Musím se zeptat, co to je kvalitní spolek. Musím se zeptat, jakou činnost má vyvíjet kvalitní spolek. Co to je? Kdo to bude posuzovat, podle jakých kritérií? Měli bychom se možná zamyslet nad tím, co to vlastně spolek je. Je to skupina lidí, kteří se mohou sejít dokonce krátkodobě proto, aby splnili nějaký cíl, který sami sobě dali. Pak nemusí vydávat ani výroční zprávu, protože spolek nemusí za rok ani fungovat. Spolek totiž může zaniknout během pár měsíců. Nerozumím tomu, proč má být lhůta 60 dnů. Zda takový spolek má právo na činnost, nebo ne. 60 dnů znamená, že když si několik lidí vezme nějaký úkol za cíl, že oni si nemohou založit IČO, nemohou si založit účet, aby ten účel splnili. Prostě z nich ten entuziasmus může vyplynout a je to velmi špatné. Myslím si, že některá ustanovení zákona skutečně jednoznačně zhoršují vznik spolků, které mohou vzniknout jen k naplnění nějakého krátkého úkolu.

Ještě bych si dovolil říci něco k panu poslanci Kučerovi. Pan poslanec Kučera mluvil podle mého názoru především o spolcích, které vykonávají dlouhodobou činnost a kde si stát kupuje určité služby. Proto dostávají tyto spolky většinou dotace. Stát v dnešní době víceméně nedotuje vlastní spolkovou činnost, ale dotuje činnosti, které sám nevykonává. A to je poněkud něco jiného a měli bychom se pak bavit o spolcích, od kterých si stát kupuje nějakou službu, a ne o spolcích, a těch je určitě velké množství, kde se pár lidí dohodlo na tom, že v této obci uděláme to a to, že opravíme kostel, protože nás to baví a protože si myslíme, že účel je dobrý, tak se sdružíme do nějaké organizované skupiny.

Byl bych rád - poslouchejme se velmi dobře a neztěžujme práci spolků. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Hovořil pan kolega Václav Krása. Nyní bude opět hovořit pan kolega Miloslav Kučera starší. Pardon, pan kolega Svoboda se hlásil? Rozuměl jsem tomu jinak. Dobře. Přednost má nejprve zpravodaj pan kolega Cyril Svoboda, po něm pan kolega Kučera.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Kolegyně a kolegové, vážený pane místopředsedo, vážená vládo. Myslím si, že už nemá smysl vést déle tuto debatu. Souhlasím s tím, co říkal pan kolega Kučera, že jsou spolky dobré a špatné a že jsou lepší a horší. Ale jsem si naprosto jist po přečtení vládního návrhu zákona, že tam nic takového není. Nezabráníme registraci žádného spolku, ať má jakýkoliv předmět činnosti. Jestli chceme vést debatu, že lhůta 20 dnů, 40 dnů nebo 60 dnů je krátká nebo dlouhá, tak lhůty změňme. Ale tento zákon není o regulaci spolků, protože spolkové právo tímto ohroženo není.

Nechtěl už jsem vystupovat, jen mám pocit, že trochu vedeme debatu přesvědčených k přesvědčeným. Myslím, že bychom se měli blížit spíš k hlasování.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodaji kolegovi Svobodovi. Nyní může vystoupit pan kolega Miloslav Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedající. Přece jenom musím vysvětlit jednu věc. Byla-li řeč o dobrých nebo špatných spolcích, nereagoval jsem tím na regulování spolků zákonem. Reagoval jsem tím na požadavek pana kolegy Bendy, který se týkal výročních zpráv a podobných záležitostí ve spolkové činnosti.

Ale musím se hlavně omluvit za jednu věc. Zapomněl jsem v úvodu říci, že při diskusi o tomto zákoně jsem člověkem podjatým, protože jsem už 30 let - a to prosím berte vážně, co řeknu, je to tak - členem Spolku přátel nedělního flekovského piva. Nikdy jsme k tomu nepotřebovali registraci u státu, nikdy jsme ale také od státu na činnost žádnou dotaci nepožadovali, takže jsme ani nikdy nevypracovávali výroční zprávy. Přesto si myslím, že jsme patřili k těm spolkům lepším.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Miloslavu Kučerovi staršímu. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Ne, obecnou rozpravu uzavírám.

Nyní je možnost závěrečných slov. Chce pan ministr Grulich? Ne. Pan zpravodaj? Prosím.

 

Poslanec Cyril Svoboda: V rozpravě zazněly dva návrhy kolegy Bendy, návrh na zamítnutí a návrh na vrácení vládě k přepracování. V tomto pořadí byly tyto dva návrhy předneseny. To jsou jediné dva návrhy. Moje stanovisko je oba dva návrhy zamítnout.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Budu jen chvíli gongovat, aby všichni měli příležitost dorazit. Je škoda, že nemohli slyšet diskusi. Žádost o odhlášení registruji a žádám o novou registraci.

Budeme rozhodovat o návrzích - nejprve o návrhu na zamítnutí, alternativně byl podán návrh na vrácení předloženého návrhu zákona k dopracování.

 

V hlasování pořadové číslo 46 budeme rozhodovat o návrhu na zamítnutí.

Hlasování zahajuji. Ptám se kdo je pro návrh na zamítnutí nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat. Z přítomných 171 pro 61, proti 104.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 47, které jsem zahájil. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Ani tento návrh nebyl přijat. Z přítomných 174 pro 66, proti 102.

 

Budeme se tedy nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání petičnímu výboru. Pan kolega Kučera v rozpravě navrhl ještě přikázat výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Je ještě nějaký jiný návrh? Není tomu tak. Budeme tedy v tomto pořadí hlasovat.

 

Nejprve rozhodneme o přikázání petičnímu výboru.

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 48. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh byl přijat. Z přítomných 174 pro 158, proti 3.

 

Nyní rozhodneme o druhém návrhu na přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Rozhodujeme v hlasování pořadové číslo 49. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Návrh byl přijat. Z přítomných 174 pro 100, proti 51.

 

Konstatuji, že tento návrh postoupil do druhého čtení a byl přikázán výboru petičnímu a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Děkuji ministru vnitra Václavu Grulichovi a zpravodaji panu Svobodovi. Končím projednávání bodu 33.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP