Neautorizováno !


 

(11.20 hodin)

(pokračuje M. Kučera st.)

Takže mě i zarazilo, že kolega Benda navrhuje tento zákon zamítnout nebo vrátit k přepracování.

Rád bych reagoval na některé jeho poznámky. Kolegovi Bendovi se nezdá otázka délky lhůt k registraci. Jak už tady zaznělo z úst navrhovatele i předkladatele, to je samozřejmě otázka technická, kterou sněmovna může rozhodnout jedním jediným pozměňovacím návrhem. Ale na druhé straně musím říci velmi upřímně, že si naopak myslím, že je dobře, že je v této záležitosti poskytnut dostatečně dlouhý a zodpovědný termín k tomu, aby poctivý, dobrý a kvalitní spolek mohl být řádně zaregistrován a aby naopak bylo dostatek prostoru na to, podívat se, jestli nějaké ty spolky a spolčíčky, jak tady kolega Benda o tom hovořil, nejsou něčím, čím ve skutečnosti vůbec nechtějí být.

Když už jsme u těch společků na vesnicích, můj dědeček za první republiky - a to už nepamatuji ani já, protože jsem se narodil až za války, nicméně jsem to v rodinných archivech našel - byl předsedou dvou tamních spolků. Měl cosi společného s místními hasiči a měl cosi společného s místními ochotníky. Přál bych kolegovi Bendovi, aby viděl, jak tehdejší prvorepublikové spolky pečlivě vedly svoji spolkovou činnost i po té administrativní stránce, jak se dokázaly vyrovnat s výročními zprávami, s kronikami, se vším, co k této spolkové činnosti bylo třeba. Dokonce byly hrdé a pyšné na to, že mají takto pečlivě vypracované zprávy, protože to byl mimo jiné také důkaz o kvalitní činnosti tohoto, byť venkovského, spolku někde v Podkrkonoší, spolku, který čítal duší řádově mezi 20 až 30 a vyvíjel činnost úměrnou možnostem podhorských vesnic.

Myslím, že chce-li být nějaký spolek spolkem kvalitním, v žádném případě mu nebude vadit, bude-li muset vypracovat výroční zprávu, v žádném případě mu nebude vadit, bude-li muset mít své kvalitní účetnictví. Ze své praxe člověka, který byl několik let členem zastupitelstva rady města, který pracoval v kulturní komisi města, která umožňovala spolkům po r. 1990 svými finančními dotacemi jejich činnost, vím velice dobře, že demokracie je mimo jiné také řád. Je-li tento řád dobrovolně a vnitřně plněn, pak to nikomu nedělá potíže, pak je naopak možné úplně bez problému vyúčtovat vše do posledního haléře, i když se jedná jen o nějaký ples, i když se jedná jen o spolkovou činnost, která není denní, ale řekněme třeba v měsíčních intervalech apod.

Přiznám se, že jsem se tady spíš cítil za spolky v tomto smyslu, jak o nich hovořil kolega Benda, dotčen, protože kvalitní spolek to vše, co je po něm vyžadováno, zvládne a zvládne to bez problémů. Nebude mít problémy ani s tím, aby příště dostal další dotaci, nebude mít příště problémy s tím, aby se mohl ucházet o další granty apod. Jestliže my zákonem umožníme takto kvalitní činnost spolků a na druhé straně těch nekvalitních znemožníme, myslím, že se nic nestane, ba právě naopak. Pokud by v tuto chvíli byly nějaké problémy se spolky, jež nejsou schopny splnit elementární nároky, o kterých je tady v zákoně řeč, tak upřímně řečeno takových spolků mi líto není, těch škoda není. Jsem přesvědčen, že jich bude v naší zemi jen velmi málo, že naopak naše spolková činnost bude dál pokračovat ve svém vzestupu, protože spolčování je typickým výrazem občanské společnosti. Jsem přesvědčen, že tento zákon bude spolky podporovat, nikoli jim v jejich činnosti bránit.

Z tohoto důvodu naopak, protože se spolková činnost týká v řadě případů oblasti kultury a školství, pokud zákon projde do druhého čtení, budu žádat Poslaneckou sněmovnu, aby byl také přidělen k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Miloslavu Kučerovi staršímu. Nyní v rozpravě vystoupí pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Musím krátce reagovat na věci, které zazněly v rozpravě. Za prvé bych byl opravdu rád, abychom věděli, že máme zákon o spolcích, který funguje, nejsou s ním žádné zásadnější problémy, není to žádný komunistický zákon, jak tady řekl pan ministr, že tento zákon vycházel z minulého režimu. Nevycházel, tento zákon byl přijat v roce 1990 Federálním shromážděním, několikrát byl pak novelizován. Se zákonem nejsou žádné zásadnější problémy. Tento zákon nereglementuje spolky žádným způsobem, stát do nich dnes nemůže nijak zasahovat a to je myslím dobře a byla to základní myšlenka r. 1990 nebo r. 1989. Já jen na této myšlence trvám a prosím, abychom spolky nezačali obtěžovat.

Když už tady začala řeč o občanské společnosti, upozorňuji na to, že občanská společnost je právě společnost občanů, kteří se mohou sdružovat volně, kteří si vytvářejí zcela volně své vnitřní vazby, své vazby ve spolcích. Věty, které zazněly v této sněmovně od pana poslance Kučery o kvalitních a nekvalitních spolcích, o zlepšení práce pro dobré spolky, mi připadají prostě nemyslitelné pro občanskou společnost. Nikdo z nás, nikdo, žádný parlament, nemá právo rozhodovat o tom, které spolčování občanů je dobré a které je špatné. To je základním principem naší listiny a naší ústavy. Takže abychom si na toto dali pozor. My můžeme činnost některých dalších spolků, které působí způsobem odporujícím našim zákonům, ale nemáme právo říkat, které spolky jsou dobré, které jsou kvalitnější a které jsou méně kvalitní. To nám naštěstí nepřísluší.

Druhá věc, která tady byla zmíněna panem ministrem, je soudní ochrana po přijetí základní listiny práv a svobod. Ta přece ve stávajícím zákoně je. Neargumentujme něčím, co ve stávajícím zákoně je, co je jakoby přínosem. Bavme se o těch částech, které vláda přinesla jako nové a o kterých já tvrdím, že jsou z 99 % regulační. Ano, jestli se v r. 2000 chceme rozhodnout činnost spolků (regulovat?), máme pocit, že jsou příliš zvlčilé, že jich je příliš mnoho, sdružují se k věcem, které se nám nelíbí, začněme. Začněme, ať si to tato sněmovna odhlasuje, ale nemluvme o občanské společnosti, nemluvme o svobodných občanech, nemluvme o tom, že chceme spolkovou činnost umožnit. Mluvme o tom, o čem tento zákon je, a ten je o regulaci stávajících spolků.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Marku Bendovi. Nyní vystoupí kolega Miloslav Kučera starší s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pane předsedající, chtěl bych říci jen jednu věc. Samozřejmě, že mají občané našeho státu možnost svobodně se sdružovat kdekoliv, jakkoli, s kýmkoliv, pokud nepřekračují zákony této země a pokud po společnosti nic nechtějí. Ale budou-li chtít, a drtivá většina spolků potřebuje ke své činnosti mimo jiné dotace z veřejných peněz, a mám-li být já jedním z těch, kteří o těchto dotacích budou rozhodovat, musím vědět, jak kvalitní ten spolek je nebo není. Přidělovat dotace z veřejných peněz, aniž vím, komu je přidělím, proč je přidělím a za co je přidělím, je nezodpovědnost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Registruji přihlášku pana kolegy Krásy, nicméně v rozpravě nejprve vystoupí ministr vnitra Václav Grulich. Chtěl jsem upřímně řečeno dosáhnout toho, že by kolegové Svoboda a Grulich vystoupili se závěrečnými slovy, ale nedaří se mi to.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Třeba to nebude potřeba, pane předsedající. Reagoval bych na pana poslance Bendu. Odpovídal panu poslanci Kučerovi. Ke mně se vznesla snad jediná námitka, a to je jakási regulace spolků. Ta v tom návrhu zákona není. Tam je řečeno samozřejmě v § 7, kdy ministerstvo registraci odmítne, a to vychází velice přesně a přísně z přijatých zákonů této republiky, ze zákonů přijatých touto Poslaneckou sněmovnou. Žádná jiná regulace se v tomto návrhu zákona neobjevuje. Svoboda sdružování je tady maximálně respektována. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru vnitra panu Václavu Grulichovi. Ještě než kolega Krása promluví, má přednostní právo pan zpravodaj. (Zpravodaj nechce slovo) Děkuji, takže může hovořit pan kolega Václav Krása.

 

Poslanec Václav Krása: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, musím říci, že jsem opravdu neměl v úmyslu vystupovat k tomuto zákonu, ale že mě k tomu spíše přivedla diskuse, která se nad tímto tiskem a zákonem rozvinula.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP