Neautorizováno !


 

(16.00 hodin)

(pokračuje Pleva)

Proto se přimlouvám za to, aby sněmovna zamítla senátní znění a setrvala na svém původním usnesení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Plevovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nehlásí. Rozpravu končím. Pokusím se přilákat větší počet poslanců do jednacího sálu a přistoupíme k hlasování. Podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny k přijetí následujícího usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon), podle sněmovního tisku 245/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 245/6."

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 35 z přítomných 179 poslanců bylo 82 pro, 70 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme nepřijali. Proto budeme hlasovat znovu. Podle § 97 odst. 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny k přijetí následujícího usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon), ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 245/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 36 z přítomných 180 poslanců hlasovalo 158 pro, 17 proti. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme přijali návrh tiskového zákona. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu senátorovi Pavlovovi.

 

Přecházíme k dalšímu Senátem vrácenému zákonu, kterým je

 

4.
Návrh zákona o poskytnutí jednorázové peněžní částky
příslušníkům československých zahraničních armád v letech 1939 - 1945
/sněmovní tisk 251/4/ - vrácený Senátem

 

Návrh zákona jsme obdrželi jako sněmovní tisk 251/4, Senát nám jej vrátil jako sněmovní tisk 251/5. Prosím, aby se vyjádřil za navrhovatele pan poslanec Radim Turek. (Výměna předsedajících.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid v jednacím sále. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, na úvod vám musím zopakovat smutnou zprávu z minulého týdne, že zemřel předseda Československé obce legionářů plk. Jan Štursa, tudíž jeden ze spoluautorů tohoto zákona se bohužel nedožil zaslouženého ocenění. Čest jeho památce.

Nyní k vlastnímu návrhu zákona. Senát Parlamentu ČR se zabýval tímto návrhem zákona velmi podrobně a byla podána velká řada pozměňovacích návrhů. Stávající verze, kterou máte na svých poslaneckých lavicích, je výsledkem kompromisu, na jaký jsme poté přistoupili v Senátu Parlamentu ČR. Domnívám se, že tento návrh nemění podstatu původní verze zákona a že je možné pro tuto verzi hlasovat tak, jak ji schválil Senát, to znamená ve znění pozměňovacích návrhů Senátu Parlamentu ČR.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Turkovi a ptám se zpravodaje petičního výboru pana poslance Cyrila Svobody, zda si přeje se k pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit. Je tomu tak. Uděluji mu slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, návrh zákona byl pozměněn v Senátu a přináší jen dvě zásadní změny. První změna rozšiřuje okruh oprávněných osob o příslušníky zahraničních armád, to znamená, že i tito budou oprávněnými osobami. To znamená, že v tomto ohledu je zákon rozšířen.

Na druhé straně tento zákon zužuje výši peněžité částky, která je vyplácena za každý měsíc služby, a to z 5 tis. Kč na 1 tis. Kč, to znamená, že to je snaha zčásti přidat, zčásti ubrat. Nicméně na zákonu jako takovém se toho mnoho nemění, proto sám doporučuji, aby byl schválen ve znění navrženém Senátem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Svobodovi a otevírám rozpravu. Úvodem chci připomenout, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. V rozpravě jako první vystoupí senátorka Dagmar Lastovecká, kterou mezi námi vítám a uděluji jí slovo. Dále se připraví poslanci Štrait a Krása.

 

Senátorka Dagmar Lastovecká: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, v Senátu byl návrh zákona o poskytnutí jednorázové peněžní částky příslušníkům československých zahraničních armád projednáván ve třech výborech a všechny tři doporučily vrátit návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jednomyslně toto usnesení schválilo i plenární zasedání Senátu dne 13. ledna.

Pozměňovacích návrhů bylo přijato 17. Já jsem se je v písemné zprávě pokusila stručně odůvodnit. Jak zde zmínil zpravodaj, relevantní jsou zejména dva, ostatní mají charakter zpřesňující. Myslím, že se rozhodně se nemohu připojit k názoru, že zákon něco přidal a něco ubral. Opravdu jsme se zabývali meritorně okruhem oprávněných osob a vlastně ve smyslu zákona č. 255/46 Sb., o příslušnících Československé armády v zahraničí a některých jiných účastnících národního boje za osvobození, jsme tento okruh rozšířili o příslušníky spojeneckých armád.

To, že došlo ke snížení jednorázové částky vyplácené za každý další měsíc vojenské služby přesahující jeden rok z 5 tis. Kč na 1 tis. Kč, mělo především ten důvod, že jsme posuzovali výši této částky ve vazbě na zákon, který řešil obdobnou problematiku, a to zákon č. 217/94 Sb., podle něhož byly vyplaceny jednorázové peněžní částky některým obětem nacistické perzekuce.

Vzhledem k tomu, že se k návrhu Senátu připojil jak za předkladatele pan poslanec Turek, tak i zpravodaj, věřím, že i Poslanecká sněmovna posoudí pozměňovací návrhy a rovněž se k nim připojí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní senátorce Lastovecké. Nyní uděluji slovo panu poslanci Jaroslavu Štraitovi.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, po pečlivém zvážení jsem se rozhodl upřednostnit přijetí odškodnění tak, jak bylo projednáno v Senátu. Domnívám se, že usnesení, které jsme dostali v tisku 251/5, je preciznější.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP