(14.20 hodin)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Ne-li, rozpravu končím. Prosím pana poslance Vidíma, aby přednesl návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Jan Vidím: Nyní bychom měli hlasovat o usnesení, kterým Poslanecká sněmovna bere na vědomí rezignaci člena Rady České televize pana Petera Weisse ke dni 8. prosince 1999.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 102 z přítomných 172 poslanců 155 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Pokračujte, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Můžeme nyní přistoupit k volbě člena Rady České televize. Ve stanovené lhůtě byly volební komisi předloženy poslaneckými kluby tyto návrhy. Morávek Josef, KSČM, Rejchrt Miloš, ODS. Oba návrhy byly zaslány 12. ledna na vědomí všem poslaneckým klubům.

Je na místě, abych zdůraznil, že § 4 odst. 2 zákona 483/1991 Sb., o České televizi, výslovně stanoví, že na místa uprázdněná jinak než uplynutím funkčního období je nový člen volen na dobu zbývající do konce funkčního období toho člena, jehož místo se uprázdnilo, tedy do 26. února 2002. V tento den totiž skončí volební období všem současným členům rady. Znamená to tedy, že pokud dnes zvolíme člena Rady České televize, jeho funkční období skončí dnem 26. února 2002.

Pokud jde o způsob volby, citovaný zákon neupravuje, ale volební komise navrhuje volbu tajnou, stejně tak jak se uskutečnila na 10. schůzi Poslanecké sněmovny v roce 1997. Volební lístky jsou připraveny a volba může být kdykoliv zahájena.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Nyní otevírám rozpravu k tomuto návrhu. Vidím, že se do rozpravy nikdo nehlásí, proto ji končím. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Vidím: Nyní můžeme zahájit tajnou volbu s tím, že hlasovací lístky budou vydávány do 14.35 hodin.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane předsedo, myslím, že musíme ještě hlasovat o tom, jak budeme hlasovat, jestli tajnou volbou. Automaticky tajnou volbou? Není námitek, tedy tajnou volbou. Vyhlašuji první kolo této volby, která proběhne tajným hlasováním. Hlasovací lístky budou vydávány 15 minut, to znamená od 14.23 do 14.38 hodin. V jednání budeme pokračovat ve 14.40 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 14.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP