(18.20 hodin)

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji.

Zbývá druhý odstavec: Svaz obchodu se nikdy netajil tím, že tento zákon považuje za nedílnou součást rovných podnikatelských podmínek v České republice a za součást celé naší daňové soustavy. Své stanovisko dal najevo zcela jednoznačně v rámci řádného meziresortního připomínkového řízení a stejně tak i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Ptal jsem se a několik lidí tady se ptalo, za čí zájmy se tu kope. Mohu konstatovat, že tyto svazy, reprezentované v Radě hospodářské a sociální dohody, které sdružují české podnikatele v oblasti maloobchodu i řemesel, podporují tento návrh zákona. A já se tedy ptám, jak je možné, že představitelé tzv. pravicových stran, kteří velmi často hovoří o tom, že jim jsou blízké zájmy drobných podnikatelů, mají na tuto věci diametrálně odlišný názor než reprezentanti těchto podnikatelů samotných.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministrovi financí a místopředsedovi vlády ČR panu Pavlu Mertlíkovi. Jenom prohlašuji, že jsem vás odhlásil, a prosím ty z vás, kteří se ještě nezaregistrovali, o novou registraci. Nyní dostane slovo zpravodaj pan kolega Vladimír Doležal. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Dámy a pánové, já bych také jenom krátce zareagoval na některé věci, které tady zazněly. Pane předsedající, vaším prostřednictvím bych na některé rád odpověděl. Za prvé nezazněl tady návod na to, jak cokoliv obcházet, zazněla tady snaha o to, vám vysvětlit, že tímto zákonem tomu nezabráníte. To je ta základní věc.

Druhá věc je, že výstup z registrační poklady bude sloužit jako doklad, který zákazníkům bude sloužit k zajištění určitých práv nebo vymožení určitých práv. Rád bych zmíněného kolegu upozornil, že čím dál tím více se u dražšího zboží záruční list neshoduje s pokladním dokladem, takže když přinesete potvrzený záruční list, svá práva si též vymůžete.

Dále bych rád reagoval na to, koho jsme se ptali. Já bych pana poslance upozornil, že je třeba se ptát toho, kdo tuto věc nevyužívá, ale kdo s ní bude muset pracovat a koho omezuje. On se bohužel zeptal pouze lidí, kterým bude tato registrační pokladna sloužit k tomu, aby se jejich práce zjednodušila a - řeknu to s omluvou dopředu - buzerace podnikatelů zvýšila.

Poslední věc, a to bych chtěl zareagovat na pana ministra, je věc týkající se Svazu obchodu. Já bych ho chtěl upozornit, že ve Svazu obchodu je v současné době cca 5 % všech obchodníků a 90% podíl v něm mají obchodní řetězce, které stejně registrační pokladny už využívají. To znamená, že jim to bude sloužit k získání dalšího trhu, protože konkurenci drobnou a malou to zlikviduje. O paní ředitelce se už dále zmiňovat nebudu, protože bychom se dostali k jednomu z těchto ohromných supermarketů. To by asi bylo vše z hlediska mé reakce na to, co zde zaznělo.

Jinak bych rád konstatoval, že zde vystoupilo 13 poslanců, někteří i vícekrát, a v rozpravě zazněl třikrát návrh na zamítnutí a jednou návrh na vrácení k dopracování, podmíněný, že když neprojde tento návrh, je navrženo zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nyní budeme hlasovat - nejprve o návrhu na vrácení předloženého návrhu zákona navrhovateli k dopracování a potom o návrhu na zamítnutí, není-li námitek. Námitek není. Já jen ještě chvíli budu gongovat, aby všichni, kdo se chtějí zúčastnit hlasování, tak mohli učinit.

 

V hlasování pořadové číslo 261 budeme rozhodovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu zákona navrhovateli k dopracování. Hlasování zahajuji. Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 194 pro 54, proti 117. Návrh nebyl přijat.

 

Další hlasování bude hlasování o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu zákona. A tento návrh bude hlasován v hlasování číslo 262.

Zahajuji - kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Návrh byl přijat, když se z přítomných 194 pro vyslovilo 99, proti 94. (Potlesk.)

 

Tím by mělo skončit projednávání tohoto bodu. Já nyní počkám, jestli nebude nějaká reklamace k hlasování. Námitky nevidím. Konstatuji tedy, že tento návrh byl zamítnut.

 

Končím projednávání bodu 60 a nyní bychom měli přistoupit podle schváleného pořadu k bodu číslo 75, kterým je

 

75.
Návrh poslanců Zdeňka Koudelky, Jiřího Václavka a dalších
na vydání ústavního zákona o zřízení vyšších územně samosprávných celků
/sněmovní tisk 174/ - třetí čtení

 

Toto třetí čtení zahajuji a prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Zdeněk Koudelka a zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Tom Zajíček. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 174/3.

Otvírám rozpravu ve třetím čtení. Kdo se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Do rozpravy se nikdo nehlásí. Hlásí - pardon, tak to se omlouvám, takže je několik - já teď nevím přesně pořadí, nicméně první, kdo bude hovořit, bude pan kolega Záruba. Poté pan kolega Bendl a poté pan kolega Václavek.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, mám pouze jednu technickou.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Prosím o klid.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Moc se omlouvám, došlo tady při přepisu k chybě. Na straně 4 pozměňovacích návrhů je uveden Havlíčkův Brod, pod číslem 8 Královéhradecký kraj a pod číslem 9 Pardubický kraj. Čili buďte tak laskaví a škrtněte si v bodě 8 Havlíčkův Brod. Patřil by pouze pod Pardubický kraj. Děkuji vám za pochopení a ještě jednou se omlouvám.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Já se jenom nyní musím zeptat, jestli je souhlas, že jde o legislativně technickou připomínku. Pan kolega Bendl neprotestuje, že to je legislativně-technická připomínka? Ne. Čili je to akceptováno jako legislativně technická připomínka. Nyní bude hovořit pan kolega Bendl, poté pan kolega Jiří Václavek. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Petr Bendl: Vážený pane předsedající, drahý vládo, kolegyně a kolegové. Já bych chtěl pouze krátce okomentovat svůj pozměňovací návrh, který jsem podal ve druhém čtení, který se zabýval změnou…

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Prosím o klid, kolegyně a kolegové.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl pouze krátce okomentovat svůj pozměňovací návrh, který jsem podal v rámci druhého čtení a který se týkal změny sídla vyššího územně samosprávného celku ve středních Čechách.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP