(18.10 hodin)

(pokračuje Urban)

Za další nekorektní argument považuji to, co zde opakovalo několik poslanců, že snad zavedením registračních pokladen dojde k masivním krachům podnikatelů a živnostníků a že snad ta zátěž dvaceti tisíc zničí drobné a střední podnikání v této republice. Jistě uznáte, že to není korektní argument.

A poslední nekorektní argument, který mi připadá paradoxní, je, že nám tu jeden z kolegů perfektně a detailně popsal, jak se v této republice krade, a jediné, co pro to byl v této chvíli schopen udělat, je dát návrh na zamítnutí pokusu, který se toto snaží vyřešit. (Potlesk v části sálu.)

Dovolte, abych přešel k těm dle mého názoru korektním argumentům. Já myslím, že je legitimní uvažovat o tom, jaké jsou náklady případného zavedení registračních pokladen a jaké jsou případné efekty. Považuji to za legitimní otázku a myslím si, že by na ni mělo být legitimně odpovězeno. Na obhajobu podnikatelů, kteří víceméně systém registračních pokladen používají, a oni ho používají proto, že vedou podvojné účetnictví, chci říci, že ti, kteří vedou jednoduché účetnictví - a já nemyslím, že to je něco špatného - svým způsobem v některých ojedinělých případech mohou právě krácením tržeb a špatnou evidencí tržeb velmi nekale konkurovat těm podnikatelům, kteří - jak jsem říkal - tu evidenci jsou povinni vést díky tomu, že se rozhodli vést podvojné účetnictví.

Takže na závěr - přál bych si, aby ze strany těch, kteří s tím nesouhlasí, nepadala pouze slůvka ne, ne, ne, ale aby se pokusili přispět k řešení tohoto špatného stavu, který - a bylo tady zjevně poukázáno na jednotlivé případy - v této republice existuje, a byl bych velice rád, kdybychom se společným postupem snažili najít nějaký konstruktivní postup, jenž by vedl k vyřešení této záležitosti.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Urbanovi. Nyní vystoupí pan kolega František Španbauer. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Španbauer: Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, rád bych se zabýval významem registračních pokladen, který tu nebyl příliš zmíněn. Moudrý hospodář, pokud chce cokoli vyměřit, musí nejprve něco změřit. Musí vytvářet exaktní měřitelné standardy. Tak to je. To jsem si nevymyslel. Prostě to jenom vykládám, jako Newton vykládal gravitaci. Registrační pokladna produkuje doklady, důkazy. Ty doklady potřebují naši občané, kteří nakupují u těch prodejců, aby mohli uplatnit svá další práva - reklamační apod. A důkazy - důkazy pro případná trestní řízení - i to je význam registračních pokladen pro to, až jednou kterákoli vláda dostane rozum a začne bourat segmenty šedé ekonomiky. A já předpokládám, že je to právě tento případ. Tento význam registračních pokladen tu zmíněn nebyl. A právě kvůli němu by bylo dobré, kdybyste se zamysleli nad významem toho kroku a pustili tento návrh zákona do dalšího čtení.

Díky. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji kolegu Španbauerovi. Vidím zdviženou ruku pana kolegy Jiřího Hofmana. Hovořit bude pan kolega Jiří Hofman.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážená vládo, vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající já vás doopravdy nechci zdržovat. Já bych se zeptal prostřednictvím předsedajícího, za čí zájmy se tu kope, jestli se tu kope za zájmy České republiky, za zájmy poctivého vybírání daně z přidané hodnoty, anebo za zájmy jiných kruhů. Protože toto je jeden z hlavních nástrojů v potírání šedé ekonomiky. Doopravdy vím, o čem mluvím, protože v rámci tohoto zákona jsem si obeslal finanční úřady Ostrava, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Bruntál. Nikde nebyly problémy s tím, že by měly výhrady k tomuto zákonu. Dokonce jsem si obeslal i okresní úřady, které to doporučovaly. Já se vás jenom ptám prostřednictvím předsedajícího, koho jste se ptali vy? Těch pašeráků textilního zboží, elektroniky, nebo kohopak?

Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji kolegovi Jiřímu Hofmanovi. Vidím faktickou poznámku pana kolegy Němce, takže mu udílím slovo na dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající. Budu kratší. Pan poslanec Hofman se ptal, za čí zájmy se tu kope. Já jsem přesvědčen, že za zájmy výrobců registračních pokladen. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji kolegu Němcovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Ne. Rozpravu uzavírám. Pro pana kolegu Matulku - v tuto chvíli dostane prostor pan ministr financí Pavel Mertlík a poté zpravodaj.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rozprava byla velmi dlouhá, trochu monotematická, ale to nevadí, já se pokusím uvést jenom některá základní fakta.

Souhlasím s tím, že v návrhu zákona jsou pasáže, které lze zlepšit. Byl zde citován odstavec, který zní: Povinnost vést evidenci plateb prostřednictvím registrační pokladny se netýká notářů, advokátů, daňových poradců, auditorů a tlumočníků. Ujišťuji vás, že jako předkladateli mně nebude vadit, když např. tento odstavec zmizí a i tyto profese tuto povinnost budou mít. Takových věcí na zlepšení je tam jistě více, ale v zásadě jsem přesvědčen o tom, že jde o normu kvalitní, dobře připravenou a že těch změn nebude tak mnoho třeba.

Padly tady dotazy, v kterých zemích jsou systémy registračních pokladen zavedeny. Nejsem schopen říci všeobecný přehled za všechny země, uvedl bych alespoň přehled za země nám geograficky nejbližší: Itálie od roku 1983, Polsko od roku 1993, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko s platností od roku 2000, Kypr, Malta, Albánie, Rusko, Ukrajina, Řecko, Turecko, Portugalsko. Vedle toho i řada zemí mimoevropských. Co se týká Slovenska, tam jde o trochu jinak definovaný zákon. Na Slovensku legislativa pouze dává povinnost používat elektronickou pokladnu s tzv. gramtotály bez fiskální paměti, čili jde o nižší stupeň ochrany zájmů státu, než jaký navrhujeme my.

Vážená Poslanecká sněmovno, na závěr svého vystoupení si dovolím přečíst část průvodního dopisu ze stanoviska Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky a Svazu obchodu ČR. Dovolím si ocitovat dva odstavce:

Informace, které získal Svaz obchodu ukazují, že projednávání tohoto zákona nebude jednoznačné, a proto bych chtěl využít všech možností, aby tento zákon prošel prvním čtením a bylo tak možno završit úsilí Svazu obchodu ČR i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR o existenci tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: (Reakce na hluk v sále.) Pane ministře, já vás musím přerušit. Kolegyně a kolegové, prosím o klid v jednacím sále, aby bylo možno hovořit a zároveň poslouchat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP