(18.10 hodin)

(pokračuje Beneš)

Já se nemohu přimlouvat za to, abychom upravovali tento návrh zákona. On je velmi paradoxní. Jestliže jsme tady předtím hovořili o převedení kompetencí z VÚSC - na VÚSC - promiňte, vedli jsme tady velkou polemiku, zda stát může nebo nemůže převést, ale každopádně v návrhu je, že se převádí dominantně školství a kultura. Když se podíváme na výnosy daní, které jsou - a já teď budu jen číst podle písmenek, jak je v návrhu uváděno - tak je to celostátní hrubý výnos spotřební daně z rumu a lihovin, spotřební daně z piva, spotřební daně z vína a takhle bych mohl pokračovat. My ani nemáme kvantifikováno v tom návrhu, co to přesně znamená, ale jestliže budeme financovat kulturu - pane ministře - a školství především z těchto daní, tak si myslím, že to je velmi nevyvážené a velmi nerovnoměrné.

Proto se přimlouvám, abychom hledali mechanismus zachování nějaké motivace, ale nedovedu si představit, jak tak budeme činit v Poslanecké sněmovně ve výborech. Přimlouvám se za návrh vrácení, byť vím, že se může stát, že to nebude přijato. A nebude-li přijato, abych nemusel znovu k mikrofonu, tak bych poprosil paní předsedající, aby u sněmovních tisků 434435 navrhla Poslanecké sněmovně projednání ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se někdo dále do sloučené obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu k těmto třem bodům, která byla sloučena. V tuto chvíli prosím pana zpravodaje Tlustého, aby se ujal své povinnosti - v tuto chvíli již opět projednáváme sněmovní tisk 433.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: K tomuto tisku padl návrh vrátit vládě k dopracování, nepadl návrh na zamítnutí. V případě nepřijetí návrhu na dopracování dále padl návrh na prodloužení lhůty o 20 dnů a pan předseda Beneš právě navrhl přikázání kromě rozpočtovému výboru, který řídí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já se ptám pana ministra, zda si přeje přednést nějaké závěrečné slovo. Udílím mu tuto možnost. Mezitím vás všechny odhlásím a poprosím o novou registraci.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Využiji té pauzy a budu hovořit velmi krátce. To, co řekl ve svém úvodním slovu pan zpravodaj, je samozřejmě z částečné míry pravda - alespoň některé prvky. Konkrétně třeba střednědobý výhled. Ano, střednědobý výhled je zde poprvé zapracován a mohl by být propracován podrobněji. Známe zkušenosti Spojeného království, které začalo letos poprvé pracovat se střednědobým rozpočtem. Ale to je stupeň, který je dál, než jsme my. Spojené království k tomu dospělo po několikaleté zkušenosti s jiným a méně rigorózním typem uspořádání. Také my chceme jít touto cestou, ale musí jít o kroky postupné.

Totéž se týká problému, který je pro mne jako ministra financí v tomto návrhu naprosto klíčový, a to je otázka státní pokladny. Státní pokladna, jak je tady navržená, je - řekněme - malá, dílčí státní pokladna. A zároveň u nás bude zřízen pracovní tým pro přípravu plnohodnotné státní pokladny, ale Ministerstvo financí by si nedovolilo navrhnout státní pokladnu v plném slova smyslu dnes, když nemá zkušenosti s tímto typem úpravy, atd., atd. Čili doporučuji - skutečně rozpočtová pravidla jsou zásadní změnou proti minulosti a samozřejmě vytvářejí nové otazníky, jako každá nová věc.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. V tuto chvíli budeme hlasovat, a to nejprve o návrhu na - pane zpravodaji, je to vrácení k dopracování? - na vrácení vládě k dopracování tohoto návrhu zákona.

 

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 70, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 70 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 156 vyslovilo 79 a 77 bylo proti. Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Vzhledem k tomu, že vidím určitý zájem u protokolu o hlasování, nebudu začínat projednávání dalšího bodu. Vidím přihlášku paní poslankyně Emmerové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, já bych chtěla zpochybnit toto hlasování, že jsem hlasovala tedy ne a měla jsem světélko "ano".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ještě vidím pana poslance Zaorálka, že se hlásí. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám, že řeknu něco podobného. Hlasoval jsem proti a mám ve sjetině "ano".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Jsou zde dvě žádosti o zpochybnění tohoto hlasování. Já dám v hlasování pořadové číslo 71 rozhodnout o procedurální námitce paní poslankyně Emmerové a pana poslance Zaorálka.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 71 a ptám se, kdo souhlasí s touto procedurální námitkou? Kdo je proti této námitce?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 71 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 164 pro vyslovilo 148 a 8 bylo proti.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, a to v hlasování - já prosím o klid - v hlasování pořadové číslo 72, které zahajuji a ptám se, kdo je pro návrh na vrácení návrhu navrhovateli k dopracování. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 72 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 174 vyslovilo 85 a 89 bylo proti. Já pro jistotu vyčkám několik okamžiků, než budu pokračovat v dalším hlasování.

 

Myslím, že se v tuto chvíli můžeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační… Pan poslanec Tlustý má slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já bych se chtěl opravit. Já jsem omylem uvedl u tohoto tisku návrh pana poslance Beneše na přikázání výboru pro místní rozvoj - on to nenavrhoval.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. Takže organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, paní předsedající. Z důvodu existence hlavy 10 tohoto návrhu, která se zabývá hospodařením s prostředky národního fondu, tedy s prostředky svěřenými Evropskými společenstvími, navrhuji přidělení také výboru pro evropskou integraci.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V hlasování pořadové číslo 73, které zahajuji, se ptám, kdo je pro přikázání tohoto návrhu rozpočtovému výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 73 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 175 pro vyslovilo 166 a dva byli proti.

 

V hlasování pořadové číslo 74, které zahajuji, se ptám, do souhlasí s přikázáním tohoto návrhu k projednání výboru pro evropskou integraci. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 74 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 176 vyslovilo 120 a 33 bylo proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP